Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


18 Αυγ 2010

Τα εναλλακτικά σενάρια

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για τη διόρθωση της υστέρησης στα φορολογικά έσοδα που φθάνει τα 2,6 δισ. ευρώ στο επτάμηνο σε σχέση με τον ετήσιο στόχο θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών

Το σχέδιο προβλέπει άγριο φοροκυνηγητό με τσουχτερά πρόστιμα, λουκέτα σε καταστήματα και δημεύσεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, κλείσιμο της κρατικής στρόφιγγας, επίσπευση της εφαρμογής των νέων φοροεισπρακτικών μέτρων του 2011 ακόμα και αύξηση της φορολογίας για τα υψηλά εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία.


Ο επικεφάλης του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρης, έχει αναλάβει το βαρύ φορτίο των ελέγχων για το «μαύρο» χρήμα.
Στα μέτρα τόνωσης των εσόδων περιλαμβάνεται και η πρόταση για νέα ρύθμιση για την περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων, αλλά -προς το παρόν τουλάχιστον- απορρίπτεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών σήμανε η καθίζηση των εσόδων τον Ιούλιο που, κατέγραψαν πτώση 9% εξουδετερώνοντας το πλεόνασμα των προηγούμενων μηνών από τις περικοπές των δαπανών και προκαλώντας ανακοπή της ταχείας μείωσης του ελλείμματος στο πρώτο εξάμηνο από το 45,4% στο 39,7%.

Σε τρία μέτωπα
Με στόχο να αποτραπούν δημοσιονομικές περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε εμπλοκές με την τρόικα και θα έχουν αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε δραστικές παρεμβάσεις τόσο στον τομέα των εσόδων όσο και στον τομέα των δαπανών. Η μάχη θα δοθεί σε τρία μέτωπα:

Το πρώτο αφορά στην αναδιάταξη και πλήρη ενεργοποίηση του φοροελεγκτικού μηχανισμού με σαρωτικούς αλλά στοχευμένους ελέγχους σε κοινωνικές ομάδες υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή.

«Θα μπουν λουκέτα σε καταστήματα και επιχειρήσεις, θα δημοσιοποιηθούν ονόματα και θα ασκηθούν ποινικές διώξεις για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής» δήλωσε χαρακτηριστικά με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών.

Το άλλο μέτωπο της μάχης έχει να κάνει με τη συγκράτηση των δαπανών στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων μηνών.
Αν και το εγχείρημα είναι δύσκολο καθώς τους επόμενους μήνες θα ενταθούν οι πιέσεις για αύξηση των χρηματοδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ευελπιστούν ότι ένα σημαντικό κομμάτι από το «απόθεμα» των 4 δισ. ευρώ στις δαπάνες θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με το τρίτο σκέλος του σχεδίου που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα οι προηγούμενες παρεμβάσεις ή λόγω βαθύτερης ύφεσης επιδεινωθεί το πρόβλημα στο σκέλος των εσόδων, θα εφαρμοσθούν φέτος εισπρακτικά μέτρα που έχουν προγραμματισθεί για το 2011.

Νέα χαράτσια

Εισηγήσεις-σοκ για ακίνητα και υψηλά εισοδήματα
Στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός. Eίναι χαρακτηριστικό ότι για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα στα έσοδα ύψους 2,6 δισ. ευρώ έναντι του ετήσιου στόχου, θα πρέπει στους τελευταίους πέντε μήνες του έτους να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 26,4 δισ. ευρώ, όταν στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου εισπράχθηκαν 28,6 δισ. ευρώ (σε ποσοστά ο ρυθμός αύξησης των εσόδων θα πρέπει να αγγίξει το 20% έναντι στόχου για 13,7%). Αυτό σημαίνει ότι από τον Αύγουστο και κάθε μήνα μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει κατά μέσον όρο να συγκεντρώνονται έσοδα 5,3 δισ. ευρώ, ενώ στο επτάμηνο οι μηνιαίες εισπράξεις ήταν 4,1 δισ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμος λόγω της στέρησης των εσόδων βρίσκεται σε δύσκολη καμπή γι' αυτό αν το πρόβλημα επιδεινωθεί το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης προβλέπει την εφαρμογή από φέτος ορισμένων εισπρακτικών μέτρων που έχουν προγραμματισθεί για το 2011.

Επισημαίνεται ότι με βάση το μνημόνιο, το πακέτο για το επόμενο έτος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ακόμη και πάνω από 100% σε ορισμένες περιοχές, μεταφορά του 30% των αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% που βρίσκονται σήμερα στο 23%, φορολόγηση των αυθαίρετων κτισμάτων και επιβολή τέλους διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων, χορήγηση αδειών για τυχερά και τεχνικά παιχνίδια, φορολόγηση των αμοιβών σε είδος και αναδιαμόρφωση των πράσινων τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων.

Στο τραπεζι έχουν πέσει και προτάσεις για αύξηση της φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία. Υπηρεσιακοί παράγοντες εισηγούνται αύξηση του ανώτερου συντελεστή φορολογίας 45%, επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς για όσους είχαν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ καθώς και αύξηση του συντελεστή ΦΜΑΠ για μεγάλης αξίας ακίνητα.

Στοχευμένο φοροκυνηγητό

Ερχονται και νέοι ράμπο
Η αναδιάταξη και η πλήρης ενεργοποίηση του φοροελεγκτικού μηχανισμού προβλέπει και τη συγκρότηση ειδικών ομάδων δράσης για τον έλεγχο των φορολογούμενων με πολυτελή τρόπο διαβίωσης και μεγάλα περιουσιακά στοιχεία με οδηγό τις ρυθμίσεις του νέου φορολογικού για το πόθεν έσχες και τα τεκμήρια διαβίωσης και όπλο τις ηλεκτρο?νικές διασταυρώσεις, τους φορητούς υπολογιστές και τους «επιτόπου» αιφνιδιαστικούς ελέγχους.


Παράλληλα έχει ήδη δοθεί εντολή στις εφορίες να κυνηγήσουν με όλα τα μέσα όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και δεν εντάχθηκαν στις πρόσφατες ρυθμίσεις.


Με βάση τους σχετικούς καταλόγους αποστέλλονται μαζικά ειδοποιητήρια για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων


Τέλος εντείνονται οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ για ΦΠΑ, τιμολόγια, πολυτελή ακίνητα, σκάφη αναψυχής, μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις και χρηματικά εμβάσματα έτσι ώστε να εντοπισθούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και να επιβληθούν με αυστηρότητα και χωρίς εκπτώσεις τα προβλεπόμενα από τον νόμο τσουχτερά πρόστιμα και κυρώσεις.

Στόχος 2,4 δισ.

Τέσσερις... εφεδρείες για το 5μηνο

Τονωτικές ενέσεις περίπου 2,5 δισ. ευρώ στα έσοδα τους επόμενους μήνες αναμένει το υπουργείο Οικονομικών από τρεις πηγές:

1. Tο ΕΤΑΚ για το 2009. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα έχουν ήδη ταχυδρομηθεί στους φορολογούμενους και το Δημόσιο υπολογίζει να εισπράξει περί το 1 δισ. ευρώ

2. Tην έκτακτη εισφορά στα ακίνητα που θα πληρώσουν όσοι έχουν περιουσία με αντικειμενική αξία άνω των 400.000 ευρώ και από την οποία υπολογίζονται έσοδα 180 εκ.

3. Tην έκτακτη εισφορά 1% επί του καθαρού ατομικού εισοδήματος που θα πρέπει να πληρώσουν όσοι δήλωσαν εφέτος καθαρό εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ. Τα εκκαθαριστικά έχουν αρχίσει να ταχυδρομούνται στους υπόχρεους και τα προσδοκώμενα έσοδα είναι της τάξης των 600 εκ. ευρώ

4. Tην πληρωμή των προστίμων και των προσαυξήσεων που έχουν επιβληθεί από το ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή και φθάνουν σε 2,6 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι από το ποσό αυτό θα εισρεύσουν άμεσα στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 650 εκ.

Τέλος με την επιτάχυνση της εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν μέχρι το τέλος του έτους από τον φόρο εισοδήματος περίπου 16 δισ. ευρώ.
Κώστας Αντωνάκος


http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...