Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


17 Σεπ 2010

Εξω πάμε καλά, μέσα ψάχνουμε 26 δισ. ευρώ Το οικονομικό επιτελείο αναζητεί έσοδα 6,5 δισ. ευρώ κάθε μήνα ως τον Δεκέμβριο από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό


Αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα καταγράφηκε μεταξύ των διεθνών επενδυτών κατά τη διήμερη περιοδεία (roadshow) του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και της τρόικας σε Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη, η οποία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ. Η πρώτη χειροπιαστή ένδειξη ήταν η χθεσινή προτροπή της τράπεζας ΗSΒC προς τους επενδυτές να αγοράζουν τα ελληνικά 30ετή ομόλογα, διότι όπως αναφέρει «είναι ασφαλή και η τιμή τους είναι χαμηλή». Ωστόσο κατά την επιστροφή στην Αθήνα το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με την τρόικα θα αναζητήσουν τρόπους για την ανάκαμψη των εσόδων που αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα του Προγράμματος Σταθεροποίησης της οικονομίας.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν 26 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου για να εξελίσσεται το πρόγραμμα σύμφωνα με τους στόχους του μνημονίου. Με άλλα λόγια, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί έσοδα 6,5 δισ. ευρώ κάθε μήνα το τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου κυρίως από τους « λογαριασμούς» που θα στείλει η Εφορία ως το τέλος του 2010. Δηλαδήτα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, το ΕΤΑΚ του 2009, τον φόρο ακίνητης περιουσίας του 2010 (ΦΜΑΠ), τα τέλη κυκλοφορίας και επίσης τα εκκαθαριστικά περαίωσης σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και τα ειδοποιητήρια για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Είναι χαρακτηριστικό της δυσλειτουργίας των εισπρακτικών μηχανισμών ότι ενώ βρισκόμαστε στα μέσα Σεπτεμβρίου δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμη 1.300.000 φορολογικές δηλώσεις από τις οποίες 400.000 ήταν «ξεχασμένες» στα συρτάρια των ΔΟΥ.

Για τη στήριξη των εσόδων το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει αλλαγές στη φορολογία καπνού, ώστε το Δημόσιο να εισπράττει τα έσοδα ανεξάρτητα από την τιμή του πακέτου που καθορίζουν οι βιομηχανίες, ενώ από τις αρχές του 2011 θα ισχύουν και οι αυξήσεις του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 11% σε 13% για σειρά βασικών προϊόντων της κατανάλωσης.

Από σήμερα το πρωί ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα εν όψει της εκταμίευσης της τρίτης δόσης του δανείου. Το κρίσιμο θέμα είναι η υστέρηση των εσόδων κατά 1,5 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι το ΔΝΤ, σε έκθεσή του που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, εκτιμά ότι τα έσοδα θα κινηθούν κάτω του στόχου στο τέλος του Σεπτεμβρίου, φτάνοντας στα 38,7 δισ. ευρώ σε σχέση με 41,2 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος, καταγράφοντας δηλαδή υστέρηση 2,5 δισ. ευρώ. Ο οργανισμός εκτιμά ότι το πρόβλημα οφείλεται στην «κουλτούρα φοροδιαφυγής» και στην «αντίδραση» των εφοριακών στην προσπάθεια αύξησης των εσόδων, ενώ προειδοποιεί ότι αν δεν επιτευχθεί φορολογική συμμόρφωση θα υπάρξουν «επιπλέον αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών και οδυνηρές περικοπές δαπανών κατά τα επόμενα έτη».

Τα στελέχη της τρόικας θα παραμείνουν στην Αθήνα ως την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου και μεταξύ άλλων θα συναντήσουν τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη και την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Λούκα Κατσέλη.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
«Θα επιστρέψουμε στις αγορές κάποια στιγμή το 2011»

ΒLΟΟΜΒΕRG/ΑΝΤΟΙΝΕ ΑΝΤΟΝΙΟL Συνάντηση μιας ώρας με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας κυρία Κριστίν Λαγκάρντ είχε χθες στο Παρίσι ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου
Στη διάρκεια του roadshow σε Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη o υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου διέψευσε και πάλι κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους και παρουσίασε την πορεία μείωσης του ελλείμματος το 2010. Οι τρεις επικεφαλής της τρόικας ( Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, Σέρβας Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ) που τον συνόδευαν διαβεβαίωσαν ότι η τρόικα θα στηρίξει την Ελλάδα και μετά το 2013, εφόσον χρειαστεί, σε περίπτωση που οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές παραμένουν απαγορευτικές για την Ελλάδα και υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρήσει πλήρως τα συμπεφωνημένα στο μνημόνιο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε χθες το πρωί στο Παρίσι ωριαία συνάντηση με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας κυρία Κριστίν Λαγκάρντ. Η γαλλίδα ομόλογός του εξέφρασε τη στήριξη της Γαλλίας στην προσπάθεια της Ελλάδας. «Από τη γαλλική κυβέρνηση υπάρχει αναγνώριση της προόδου που κάνουμε» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών. «Η φοροδιαφυγή αποτελεί μεγάλη πρόκληση και η κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως τη διάθεσή της να την κυνηγήσει ανελέητα» δήλωσε απαντώντας εμμέσως στις αιτιάσεις που περιλαμβάνει η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την πρόοδο της Ελλάδας.

Το απόγευμα το μεικτό κλιμάκιο μετέβη στη Φραγκφούρτη όπου ο υπουργός Οικονομικών μίλησε σε θεσμικούς επενδυτές και στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Υπό τον γενικό τίτλο «Ανακτώντας την αισιοδοξία», ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε στην παρουσίαση ότι η χώρα μας «έχει αναλάβει τις πλέον φιλόδοξες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της ευρωζώνης» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «η ελληνική κοινωνία στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης».

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ανέφερε ότι «η ύφεση θα είναι μικρότερη από 4% το 2010», δήλωση που αναπαράχθηκε αμέσως από διεθνή πρακτορεία. Υποστήριξε επίσης ότι «οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια, ωστόσο η εξάρτησή τους από την ΕΚΤ θα συνεχιστεί ωσότου βελτιωθούν οι συνθήκες για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι αναμένει την επιστροφή στις αγορές «κάποια στιγμή μέσα στο 2011,εφόσον οι συνθήκες βελτιωθούν».

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τhe Wall Street Journal» ο έλληνας υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι ο μηχανισμός οικονομικής στήριξης ύψους 110 δισ. ευρώ δεν επαρκεί ώστε να αντισταθμίσει τις συνέπειες από τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές. «Είναι σαφές ότι αυτό δεν αποτελεί μια διατηρήσιμη κατάσταση μακροπρόθεσμα» δήλωσε. Σε έτερη συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στους «Financial Τimes», απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «διάλυση της ευρωζώνης».

Δίκες-εξπρές για φορολογικές υποθέσεις
ΑΠΕ Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης δήλωσε ότι προετοιμάζεται το νομοσχέδιο για τη σύντμηση του χρόνου εκδίκασης φορολογικών υποθέσεων
Τ ην αλλαγή του πλαισίου για την εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια προωθεί η κυβέρνηση με στόχο να συντμηθεί ο χρόνος εκδίκασης και το Δημόσιο να εισπράττει έγκαιρα τα έσοδα- φόρους, πρόστιμα κτλ.- που αναλογούν.

Την άλλη εβδομάδα θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο με στόχο τη μείωση στο μισό του χρόνου εκδίκασης προσφυγών για φορολογικές διαφορές, ενώ μαζί με την περαίωση θα ανακοινωθούν και ρυθμίσεις για τις 150.000 υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο νομοσχέδιο θα περιληφθούν διατάξεις βάσει των οποίων θα δίνουν τα δικαστήρια προτεραιότητα στην εκδίκαση σημαντικών φορολογικών υποθέσεων. Επίσης θα προβλέπεται ότι η αναστολή βεβαίωσης του 25% κατά την κατάθεση προσφυγής θα δίνεται μόνο σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας του φορολογουμένου που του έχει επιβληθεί φορολογικό πρόστιμο. Στις άλλες περιπτώσεις ο φορολογούμενος θα πρέπει να καταβάλει ολόκληρο το ποσό της οφειλής (φόρου, προστίμου κτλ.) ανεξαρτήτως της προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ.Καστανίδης δήλωσε ότι προετοιμάζεται το σχετικό νομοθετικό πλαίσιογια την επιτάχυνση των διαδικασιών. Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κ.Μενουδάκος επεξεργάζεται με τη συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών ρυθμίσεις που θα θεσπιστούν ειδικά για τη φορολογική δίκη.

Με το νομοσχέδιο θα δίνεται η δυνατότητα στο ΣΔΟΕ να προχωρεί στην επιβολή ποινών για φορολογικές παραβάσεις, όπως η αναστολή της άδειας λειτουργίας καταστημάτων ή επιχειρήσεων.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...