"...μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον έστιν η πατρίς και σεμνώτερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσι..."
Blogger
''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης
«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)
19 Σεπ 2010
Ενιαίο μισθολόγιο με κατάργηση επιδομάτων Ετοιμάζεται για τον Ιανουάριο Στον βασικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων το οικογενειακό επίδομα και το κίνητρο απόδοσης
Η σαφής εικόνα για τα «φανερά και κρυφά, γενικά και κλαδικά, ειδικά και έκτακτα» επιδόματα που απέκτησε η κυβέρνηση μετά τη σύσταση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, στην οποία από τον προσεχή Οκτώβριο θα περάσει σταδιακά η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, ανοίγει τον δρόμο για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα αρχίσει να ισχύει από τον Ιανουάριο του 2011.
Το νέο μισθολόγιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνει, κατ΄ αρχάς, την κατάργηση ή την περαιτέρω περικοπή όλων των ειδικών επιδομάτων που χορηγούνται από τους ειδικούς λογαριασμούς· δεύτερον, τη διατήρηση μόνον του κινήτρου απόδοσης το οποίο, όπως και το οικογενειακό επίδομα, έχει ήδη ενσωματωθεί στον βασικό μισθό· τρίτον, την ενσωμάτωση στον βασικό μισθό ορισμένων επιδομάτων που χορηγούνται σήμερα σε ευρείς κλάδους εργαζομένων του
Δημοσίου και, τέταρτον, τη μετατροπή του επιδόματος θέσης σε κίνητρο παραγωγικότητας.
Στόχος είναι να αμβλυνθούν οι κραυγαλέες ανισότητες στις αποδοχές των υπαλλήλων με την καθιέρωση νέων, ενιαίων και αξιοκρατικών αρχών στις αμοιβές, καθώς και να επιτευχθεί η εξοικονόμηση ταυτόχρονα περίπου 350 εκατ. ευρώ που προβλέπονται ήδη στο μνημόνιο, γεγονότα ωστόσο που οδηγούν σε περαιτέρω συρρίκνωση των αποδοχών τουλάχιστον μιας μερίδας εργαζομένων στο Δημόσιο.
Τεράστιες ανισότητες
Η κυβέρνηση, αν και δεν έχει λάβει ακόμη τις οριστικές αποφάσεις, παρ΄ ότι το θέμα ετέθη σε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών που καταρτίζουν τον προϋπολογισμό για το 2011, φέρεται αποφασισμένη να επιφέρει τομή στο υφιστάμενο μισθολογικό καθεστώς.
Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να αμβλύνει- αν όχι να εξαλείψει- τις διαφορές στις αμοιβές λόγω των κρυφών επιδομάτων παρ΄ ότι το σενάριο για την καθιέρωση κλαδικών μισθολογίων έχει εξασθενήσει σημαντικά.
Το σενάριο που προκρίνεται, ως εκ τούτου, είναι η εξομοίωση των μισθών για τις ίδιες θέσεις εργασίας και την επιτέλεση παρόμοιων καθηκόντων. Ετσι, η κυβέρνηση ταυτόχρονα με τη σταδιακή κατάργηση των ειδικών επιδομάτων, θα προχωρήσει και στην ενσωμάτωση στον βασικό μισθό ορισμένων «κλαδικών» ή και «γενικών επιδομάτων», τα οποία λαμβάνουν ήδη ευρείες κατηγορίες εργαζόμενων στο Δημόσιο (νοσοκομειακοί, εκπαιδευτικοί, κ.ά.). Θα καταργηθούν περίπου 40 ειδικά επιδόματα, σχεδόν 180.000 υπαλλήλων, το κόστος των οποίων υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ ετησίως. Μέρος του ποσού θα είναι το οικονομικό όφελος από το νέο μισθολόγιο, το οποίο ωστόσο θα είναι πολλαπλάσιο αν υλοποιηθεί και η ειλημμένη απόφαση να καταργηθούν και οι πρόσθετες αμοιβές από συμμετοχή σε επιτροπές.
Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, εξετάζει σοβαρά και το ενδεχόμενο να μετατραπεί το επίδομα θέσης ευθύνης σε πριμ παραγωγικότητας. Η εξέλιξη αυτή υπαγορεύεται από την ανάγκη να συνδεθεί το νέο σύστημα προαγωγών στο Δημόσιο, που καθιέρωσε πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, με το ύψος των αποδοχών των στελεχών που καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης.
Αντιδρά η ΑΔΕΔΥ
Το ενδεχόμενο περαιτέρω συρρίκνωσης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων μετά την καθιέρωση του νέου μισθολογίου έχει οδηγήσει την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να διαχωρίσει τη θέση της. Ηδη απάντησε αρνητικά στην πρόταση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να συμμετάσχει σε κοινή επιτροπή με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για την κατάρτιση του νέου μισθολογίου.
Ερώτημα οι συντάξεις και ο μισθός των νέων
Η εκπόνηση του νέου μισθολογίου δεν είναι ένας δρόμος χωρίς αγκάθια. Εν πρώτοις, θέμα υπάρχει με τη διαμόρφωση του βασικού μισθού των νεοεισερχομένων υπαλλήλων στο Δημόσιο. Υπάρχουν σενάρια να αποδεσμευτεί από τον βασικό μισθό που θα προκύψει για τους ήδη υπηρετούντες από την ενσωμάτωση των επιδομάτων και να εξομοιωθεί με τον βασικό μισθό που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.
Το δεύτερο αγκάθι έχει σχέση με τον νέο βασικό μισθό που θα προκύψει μετά την ενσωμάτωση των επιδομάτων και στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Το ζήτημα είναι αν θα αποδεχθεί η κυβέρνηση να επηρεάσει το ύψος των συντάξεων ή θα επιχειρήσει να το αποσυνδέσει. Στην πρώτη περίπτωση το κόστος του νέου μισθολογίου θα επιβαρυνθεί σημαντικά, γεγονός που οδηγεί συνδικαλιστικά στελέχη στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μεταθέσει το θέμα στο μέλλον, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες που θα κρίνουν τις επικουρικές συντάξεις.
ΒΗΜΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου