«Αθήνα: Παζάρι για συγχωροχάρτια», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Γκερντ Χέλερ στην οικονομική
εφημερίδα Handelsblatt που αναφέρεται στην περαίωση φορολογικών οφειλών: «Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε μια προσπάθεια να αλλάξει το φορολογικό ήθος των συμπολιτών του κλείνει τα μάτια σε παλιά χρέη. Με ένα σύστημα εκπτώσεων και δόσεων προσπαθεί να διασφαλίσει έστω ένα μικρό μέρος παλαιών φορολογικών οφειλών και να βελτιώσει άμεσα τα φορολογικά έσοδα του υπουργείου του.»
εφημερίδα Handelsblatt που αναφέρεται στην περαίωση φορολογικών οφειλών: «Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε μια προσπάθεια να αλλάξει το φορολογικό ήθος των συμπολιτών του κλείνει τα μάτια σε παλιά χρέη. Με ένα σύστημα εκπτώσεων και δόσεων προσπαθεί να διασφαλίσει έστω ένα μικρό μέρος παλαιών φορολογικών οφειλών και να βελτιώσει άμεσα τα φορολογικά έσοδα του υπουργείου του.»
Συγχωροχάρτι στις φορολογικές οφειλές;
Ο αρθρογράφος εξηγεί διεξοδικά ποιους αφορά η περαίωση, επαναλαμβάνει τα στοιχεία για την φοροδιαφυγή στην Ελλάδα και σημειώνει: «Το ύψος των κατ’ αποκοπήν φόρων προσδιορίζεται από το ακαθάριστο εισόδημα που δηλώνει ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας, επιχειρηματίας ή νομικό πρόσωπο. Π.χ. για τις 100.000 ετήσιο εισόδημα ή τζίρο καθορίζονται 700 ευρώ ως ετήσιος κατ’ αποκοπήν φόρος, ο οποίος πληρώνεται αμέσως κατά 25% και το υπόλοιπο ποσόν σε 12 μηνιαίες δόσεις.
Πολιτικοί παρατηρητές αμφισβητούν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου θα καταφέρει με την εκστρατεία της περαίωσης να αλλάξει το φορολογικό ήθος των Ελλήνων. Και αυτό διότι όλοι σχεδόν οι προκάτοχοί του στο υπ. Οικονομικών είχαν χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψη το σύστημα της περαίωσης για τις παλαιές φορολογικές οφειλές χωρίς να συντελεστεί καμία αλλαγή στο φορολογικό ήθος των Ελλήνων. Αντίθετα αρκετοί επιχειρηματίες, επειδή ήταν σίγουροι ότι θα προχωρήσει η όποια ελληνική κυβέρνηση σε περαίωση, έχουν κάνει πια σύστημα τη φοροδιαφυγή αυξάνοντας μάλιστα προς τα πάνω τις απλήρωτες φορολογικές τους οφειλές.»
Συνέντευξη Παύλου Γερουλάνου στην Bild
«Όσο περισσότεροι τουρίστες, τόσο καλύτερα για τους Έλληνες», είναι ο τίτλος της λαϊκής εφημερίδας Bild που δημοσιεύει σύντομη συνέντευξη του υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου, αφού προηγουμένως αναφέρει ότι ο διαγωνισμός του ΕΟΤ σε συνεργασία με την Aegean και του ΣΕΤΕ για 100 ταξίδια στην Ελλάδα είχε μεγάλη απήχηση στους αναγνώστες της. Σε ερώτηση της εφημερίδας εάν οι απεργίες είναι πρόβλημα για τους τουρίστες, ο υπουργός απαντά: «Έχει υποχωρήσει το κύμα των απεργιών, από τη στιγμή που ο ελληνικός λαός αντελήφθη την κρισιμότητα της κατάστασης. Ο κόσμος στηρίζει την κυβέρνηση και τις προθέσεις της για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης».
Στο ζήτημα πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για την Ελλάδα ο κ. Γερουλάνος υπογραμμίζει: «Ο τουριστικός κλάδος είναι ένας από τους σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Όσο περισσότεροι τουρίστες, τόσο καλύτερα για τη χώρα μας. Και παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, ο τουριστικός κλάδος κατάφερε φέτος να προσελκύσει με ειδικές προσφορές τόσους τουρίστες, όσους προσέλκυσε και πέρσι.»
Τέλος στην παρατήρηση, ότι πολλοί Γερμανοί τουρίστες διαμαρτύρονται για τα παλιά ξενοδοχεία και τις υψηλές τιμές, ο υπουργός δηλώνει: «Η πλειοψηφία των 10.000 και πλέον ξενοδοχείων προσφέρουν μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών και τιμών. Μερικές φορές ενδέχεται η προσφορά να μην ανταποκρίνεται στη ζήτηση. Όμως τα πιο πολλά ξενοδοχεία εκσυγχρονίστηκαν πρόσφατα. Αυτό το διαβάζετε και στους καλύτερους διεθνείς ταξιδιωτικούς οδηγούς.»
Τα τυχερά παιχνίδια και ο αγώνας της κυβέρνησης για φορολογικά έσοδα
«Οι Έλληνες θέλουν να βελτιώσουν τον προϋπολογισμό τους με τα έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια», γράφει η Die Welt του Βερολίνου και αναφέρεται στις προθέσεις του κ. Παπακωνσταντίνου για συνολική ρύθμιση των τυχερών παιχνιδιών μέχρι το τέλος του έτους: «Η υπερχρεωμένη Ελλάδα επιδιώκει να γεμίσει τα άδεια κρατικά ταμεία της από τον έλεγχο των παράνομων τυχερών παιχνιδιών.
Οι ελληνικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι αυξάνονται τα τελευταία χρόνια τα τυχερά παιχνίδια και ο τζίρος τους, Ιδιαίτερή αύξηση έχουν εκείνα τα παιχνίδια που μέχρι τώρα δεν ελέγχονταν από το κράτος, όπως π.χ. παιχνίδια στο ίντερνετ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων ελληνικών υπηρεσιών, ο ετήσιος τζίρος των εν λόγω παιχνιδιών υπολογίζεται γύρω στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.»
/www.dw-world.de
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου