"...μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον έστιν η πατρίς και σεμνώτερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσι..."
Blogger
''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης
«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)
20 Οκτ 2010
Στο τραπέζι ενιαίος ΦΠΑ 15%-16% για όλα τα προϊόντα
Να αποφύγει πάση θυσία τη συζήτηση για λήψη μέτρων στο μέτωπο της έμμεσης φορολογίας και πολύ περισσότερο των νέων περικοπών εισοδημάτων, επιχειρεί η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου, εν αναμονή της ανακοίνωσης της Εurostat για το τελικό ύψος του ελλείμματος του 2009, όπου αναμένεται νέα αναθεώρηση. Την ίδια στιγμή, και ενώ είναι φανερό ότι η νέα διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες είναι σε εξέλιξη, το οικονομικό επιτελείο και η ομάδα κεντρικού σχεδιασμού μελετούν ήδη τον χρόνο για την ανακοίνωση επιπλέον μέτρων από εκείνα που έχουν
περιγραφεί στο μνημόνιο για το 2011, με δεδομένες και τις πιέσεις που δέχονται εν όψει εκλογών.
Στη συνάντηση τού κ. Γ. Παπανδρέου με τους κοινωνικούς εταίρους στο Μέγαρο Μαξίμου, οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των βιοτεχνών επέστησαν χθες την προσοχή του Πρωθυπουργού στο θέμα του ΦΠΑ. Οπως τόνισαν οι περισσότεροι, περαιτέρω αύξηση θα ήταν καταστροφική, αφενός επειδή θα επέφερε νέες αυξήσεις τιμών και αλυσιδωτές επιπτώσεις στην κατανάλωση και στα φορολογικά έσοδα, αφετέρου επειδή η συνεχής αύξηση του ΦΠΑ, που σήμερα έχει φτάσει να αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της τιμής πολλών προϊόντων, στην ουσία λειτουργεί ως προτροπή για τη φοροδιαφυγή.
Η αντιπρόταση που υποβλήθηκε στον κ. Παπανδρέου και την οποία δείχνει να μελετά η κυβέρνηση, είναι η θέσπιση ενιαίας κλίμακας για όλα τα προϊόντα, στο ύψος του 15%-16%, η οποία σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονηθεί θα επιφέρει άμεσα έσοδα της τάξεως των 2,3 δισ. στα δημόσια ταμεία. Ωστόσο η απάντηση του Πρωθυπουργού ήταν ενδεικτική της θέσης στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου είπε στους κοινωνικούς εταίρους ότι αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει η κυβέρνηση δυνατότητες για μια τέτοια κίνηση. Προσέθεσε όμως ότι όσο προχωρεί απρόσκοπτα η διαδικασία εφαρμογής του μνημονίου και αποκαθίσταται η αξιοπιστία της χώρας, θα έχει περισσότερα περιθώρια να διαπραγματευτεί τέτοιες αποφάσεις και αναπροσαρμογές στο πλαίσιο του μνημονίου. Εν αναμονή των τελικών ανακοινώσεων της Εurostat για το ύψος του ελλείμματος του 2009 (πληροφορίες αναφέρουν ότι θα φθάσει το 15,5% από 13,8% που προβλέπει το μνημόνιο), στην κυβέρνηση επιχειρούν να μεταθέσουν τη συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ολοι παραπέμπουν στη δήλωση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , ο οποίος επιμένει ότι οι επιπτώσεις της αναθεώρησης στο ύψος του ελλείμματος του 2010 θα είναι μικρές και ως εκ τούτου δεν θα τίθεται ζήτημα δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για το 2010 είναι ούτως ή άλλως πέραν των όσων προβλέπει το μνημόνιο (το υπουργείο Οικονομικών μιλάει για 7,8% εφέτος έναντι 8,1% που προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα, και για υποχώρηση στο 7% τον επόμενο χρόνο έναντι 7,6% που έχει τεθεί ως στόχος στο μνημόνιο.
Επιπλέον, αφήνουν σε κάθε περίπτωση να εννοηθεί ότι η συζήτηση για ενδεχόμενο νέο μείγμα μέτρων θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους (και πάντως αφότου θα έχουν ολοκληρωθεί οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές).
ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕURΟSΤΑΤ
ΕΛΛΕΙΜΜΑ 2009:
15,4%-15,5% του ΑΕΠ (από 13,8%) ΕΛΛΕΙΜΜΑ 2010:
8,1%-8,2% του ΑΕΠ (από 7,8%)
BHMA
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου