Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


26 Οκτ 2010

Πυρά για τον κατώτατο µισθό Αντίδραση ΓΣΕΕ για την πρώτη επιχειρησιακή σύµβαση των 640 ευρώ


Η πρώτη επιχειρησιακή συµφωνία που έσπασε τον κατώτατο µισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) όπως επιβάλλει το Μνηµόνιο είναι γεγονός και προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στα συνδικάτα.
Η υπογραφή επιχειρησιακής σύµβασης εργασίας κατώτερης από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας κατά 100 ευρώ (στα 640) έγινε σε ΔΕΚΟ (στον ΗΣΑΠ) µε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης κατ’ εφαρµογήν του νόµου 3845/2010 («Μέτρα για την εφαρµογή του Μηχανισµού Στήριξης της ελληνικής οικονοµίας»), ο οποίος επιτρέπει να αποκλίνουν οι επιχειρησιακές συµβάσεις έναντι των κλαδικών και της Γενικής Συλλογικής Σύµβασης.

Παρ’ όλο που το ισχύον νοµοθετικό καθεστώς δεν επιτρέπει την εφαρµογή σύµβασης µε αποδοχές κάτω από αυτές της ΕΓΣΣΕ, δηµιουργείται σοβαρό θέµα αφού είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης καθ΄υποδειξιν της τρόικας να επιτραπούν υπό συγκεκριµένες συνθήκες και προϋποθέσεις αποκλίσεις από την ισχύουσα για την επιχείρηση συλλογική σύµβαση, δηλαδή θα υπάρξουν µειωµένες αµοιβές και µε τον νόµο.

Ηδη, ο ισχύων νόµος 3845/2010 για τον Μηχανισµό Στήριξης της ελληνικής οικονοµίας δίνει γενικά τη δυνατότητα απόκλισης των οµοιοεπαγγελµατικών και επιχειρησιακών συµβάσεων έναντι τόσο των κλαδικών όσο και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας. Τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θα ισχύσουν θα τα καθορίσει λεπτοµερώς ειδική υπουργική απόφαση που η υπουργός Εργασίας κ. Λ. Κατσέλη θα υπογράψει τις επόµενες εβδοµάδες.

Τι αναφέρει η συµφωνία
Στο προοίµιο της συµφωνίας την οποία υπέγραψαν η εταιρεία G4S Secure Solutions s.a. και τα δύο σωµατεία των εργαζοµένων στον όµιλο και στην εταιρεία τονίζεται ότι «οι δύο πλευρές συµφωνούν να καταρτίσουν την παρούσα επιχειρησιακή συλλογική σύµβαση εργασίας µε κυρίαρχο γνώµονα τη νόµιµη λειτουργία, κατ’ εφαρµογήν της διάταξης της παρ. 7 του άρθρ. 2 του ν. 3845/2010 σχετικά µε τα µέτρα για την εφαρµογή του Μηχανισµού Στήριξης της ελληνικής οικονοµίας από τα κράτηµέλη της ζώνης του ευρώ και του ΔΝΤ».

Στη σύµβαση υπογραµµίζεται η απόφαση των δύο πλευρών να διασφαλίσουν το υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών, τις θέσεις εργασίας και τη βιωσιµότητα της επιχείρησης στις συνθήκες της πρωτόγνωρης κρίσης που περνά η χώρα. Με αυτά τα δεδοµένα, η σύµβαση (υπ. αριθµ. 78/2010) καθόρισε για το τρέχον έτος αµοιβές χαµηλότερες από την ΕΓΣΣΕ για πολλές κατηγορίες εργαζοµένων.

n Αντί του εισαγωγικού µισθού των 739,56 ευρώ (που θα ισχύει για ορισµένες ειδικότητες µε προϋπηρεσία 0-3 χρόνια) οι εργαζόµενοι µε την ειδικότητα «προσωπικό ασφαλείας» που θα απασχολούνται στη φύλαξη του έργου της ΗΣΑΠ Α.Ε. θα αµείβονται µε 640 ευρώ.

n Οι πάσης φύσεως αποδοχές (βασικοί µισθοί, επιδόµατα και κάθε είδους µισθολογικές παροχές) παραµένουν, τέλος, παγωµένες στα επίπεδα που ήταν το 2009 (π.χ. για τους υπαλλήλους γραφείου – εισπράκτορες- αποθηκάριους- κλητήρες -γραµµατείς, χειριστές Η/Υ - προσωπικό καθαριότητας καθορίζονται σύµφωνα µε τη διετή, από 30/7/2008, κλαδική σύµβαση των εργαζοµένων στις εµπορικές επιχειρήσεις κ.ά.).

«Πρόθυµοι συνδικαλιστές»
Η ΓΣΕΕ σηµειώνει σε σχετική της ανακοίνωση ότι βρέθηκαν «πρόθυµοι συνδικαλιστές» πριν καν η κυβέρνηση τολµήσει να νοµοθετήσει πρόβλεψη του επικαιροποιηµένου Μνηµονίου για κατίσχυση των επιχειρησιακών συµβάσεων έναντι της κλαδικής και της Εθνικής ΣΣΕ, να υπογράφουν σύµβαση κατώτερη αυτών. Κατά τη ΓΣΕΕ, «αυτή η επαίσχυντη σύµβαση δεν παράγει κανένα έννοµο αποτέλεσµα καθώς όλοι οι εργαζόµενοι καλύπτονται από την κλαδική σύµβαση και την ΕΓΣΣΕ».

Αποτελεί πρόκληση όταν το ζήτηµα των συµβάσεων βρίσκεται στην κλίνη του Προκρούστη, να σπεύδουν συνδικαλιστές να υπογράφουν τον ακρωτηριασµό τους και µάλιστα αναφερόµενοι σε σχετική πρόβλεψη του Μνηµονίου πριν καν η κυβέρνηση σπεύσει να την εφαρµόσει, τονίζει η ΓΣΕΕ η οποία απέστειλε επιστολές και στο Σωµατείο Υπαλλήλων και στο Σωµατείο Εργαζοµένων της G4S και στην ΗΣΑΠ Α.Ε. για το θέµα της επιχειρησιακής συλλογικής σύµβασης.

Από την πλευρά της η διοίκηση της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων τονίζει ότι η υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ κατώτερης και από την ΕΓΣΕΕ κατά 100 ευρώ (στα 640) στη γνωστή και αµαρτωλή εταιρεία security αποτελεί κατάπτυστο ντοκουµέντο για το πού µπορούν να φτάσουν εργοδοτικά στηµένοι «συνδικαλιστές» δρώντας ως πέµπτη φάλαγγα εντός του συνδικαλιστικού κινήµατος.

Η συλλογική σύµβαση
Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι µε βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας 2010-2012, τα όρια του κατώτατου µισθού και του κατώτατου ηµεροµισθίου στον ιδιωτικό τοµέα θα παραµείνουν έως και τον Ιούνιο του 2011 στα 739,56 και 33,04 ευρώ αντίστοιχα
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...