"...μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον έστιν η πατρίς και σεμνώτερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσι..."
Blogger
''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης
«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)
14 Οκτ 2010
Κι όµως, θαύµατα γίνονται!
Κάθε 30-45 λεπτά, κι ένα θαύµα. Ενα θαύµα που παρακολουθούσαν σε απευθείας µετάδοση εκατοµµύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσµο, µε την ελπίδα να πάνε όλα καλά, να βγουν σώοι και αβλαβείς από τα έγκατα της Γης και οι 33 Χιλιανοί. Κάθε 30-45 λεπτά, όσο χρειαζόταν για να κατεβεί και να ξανανεβεί ο Φοίνικας, χειροκροτήµατα, ζητωκραυγές, αγκαλιές και δάκρυα χαράς.
Εντεκα λεπτά µετά τα µεσάνυχτα της Τρίτης ώρα Χιλής, 06.11 της Τετάρτης ώρα Ελλάδος, ο Φλορένσιο Αβάλος φτάνει στην επιφάνεια. Είναι ο πρώτος από τους µεταλλωρύχους που γεύεται την
ελευθερία έπειτα από 69 ηµέρες στο καταφύγιο του ορυχείου Σαν Χοσέ, σε βάθος 625 µέτρων, στην έρηµο Ατακάµα.
Χαµογελάει και ο κόσµος φωτίζεται. Ο επτάχρονος γιος του κλαίει και ο κόσµος όλος κλαίει µαζί του. Τα αρχικά σχέδια των αρχών να κρατήσουν τις κάµερες µακριά από το άνοιγµα του φρέατος εγκαταλείπονται, η τεράστια σηµαία της Χιλής που είχε στηθεί µπροστά στον γερανό γι αυτό τον λόγο αποµακρύνεται. «Αυτή η επιχείρηση διάσωσης είναι τόσο υπέροχη, τόσο συγκινητική, που δεν υπήρχε λόγος να µην αφήσουµε τον κόσµο να την παρακολουθήσει», δηλώνει ενθουσιασµένος ο πρόεδρος της Χιλής Σεµπαστιάν Πινέρα, ο οποίος υποδέχεται προσωπικά καθέναν από τους 33 µεταλλωρύχους. Τόσο αυτός όσο και ο υπουργός Ορυχείων Λοράνς Γκόλµπορν, ο κατ εξοχήν αρµόδιος, γνωρίζουν πως η επιχείρηση έχει κάνει θαύµατα για τη δηµοτικότητά τους. Πράγµατι, η επιχείρηση πάει καλά.
Μάλιστα εξελίσσεται ταχύτερα από ό,τι αναµενόταν. Στην αρχή, µόλις ανακαλύφθηκαν ζωντανοί οι 33 άνδρες, 17 ηµέρες µετά την κατάρρευση που τους παγίδευσε, τους είπαν πως θα έβγαιναν τα Χριστούγεννα. Τελικά, βγήκαν προτού καν φτάσει στα µισά ο Οκτώβριος. Λίγο πριν µπει στο τελικό στάδιο η διάσωση µάθαµε πως θα χρειαστούν κάπου δύο εικοσιτετράωρα για να ολοκληρωθεί. Τελικά, καλώς εχόντων των πραγµάτων, την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραµµές, σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο δηλαδή, έχει ολοκληρωθεί ήδη. Πρώτος ο Αβάλος, δεύτερος ο γεννηµένος σταρ Μάριο Σεπούλβεδα, πέµπτος (και πρώτος από την οµάδα των 10 αδύναµων µεταλλωρύχων) ο Βενιαµίν της παρέας, ο 19χρονος Τζίµι Σάντσες, δέκατος πέµπτος ο Βίκτορ Σεγκόβια, αυτός που ζητούσε συνεχώς περισσότερα µολύβια και χαρτί για το ηµερολόγιό του, εικοστός πρώτος ο Γιόνι Μπάριος, ο 50χρονος µεταλλωρύχος τον οποίο διεκδικούσαν σύζυγος και ερωµένη, 24ος ο Δον Χοσέ Ενρίκες, ο ανεπίσηµος ιερέας της οµάδας που ηγήθκε της τελευταίας προσευχής πριν την έξοδο Ολοι, ακόµα και οι πιο αδύναµοι ανάµεσά τους, φροντισµένοι και καλοξυρισµένοι φρόντισαν γι αυτό οι palomas, τα µεταλλικά «περιστέρια» (κάψουλες) που τους εφοδίαζαν τόσο καιρό µε τα απαραίτητα.
Συγκίνησαν και τον Οµπάµα
«ΧΙ-ΛΗ! ΧΙ-ΛΗ!». Η χώρα είχε χθες κάθε λόγο να νιώθει υπερήφανη και η ιαχή ακουγόταν ανά τακτά χρονικά διαστήµατα στον Καταυλισµό της Ελπίδας. Από ολόκληρο τον κόσµο, έφταναν µηνύµατα συµπαράστασης. Από τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Οµπάµα δήλωσε πως η αποφασιστικότητα του λαού της Χιλής αποτελεί πηγή έµπνευσης για ολόκληρο τον κόσµο, δεν έκρυψε πως συγκινήθηκε στην πρώτη ανέλκυση του «Φοίνικα» βλέποντας τον πατέρα να ξανασµίγει µε τον γιο.
Τα πλάνα από την έρηµο Ατακάµα ήταν πραγµατικά συγκλονιστικά:
κοκκώδεις εικόνες από το καταφύγιο έδειχναν κάθε µεταλλωρύχο να επιβιβάζεται στον θαλαµίσκο διάσωσης, κατόπιν να εξαφανίζεται µέσα από ένα άνοιγµα στην οροφή· συνολικά πέντε διασώστες είχαν κατεβεί στο καταφύγιο µέχρι αργά χθες το βράδυ, οι αρχές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόµενο να κατεβεί και ένας έκτος.
Μια κάµερα έδειχνε στη συνέχεια τον «Φοίνικα» να ανεβαίνει σταθερά µέσα από το σκοτεινό φρέαρ µε τα λεία τοιχώµατα. Και τέλος, η ανάδυση στην επιφάνεια, η έκρηξη της χαράς, η αποµάκρυνση του µεταλλωρύχου µε κατεύθυνση την πρόχειρη κλινική του καταυλισµού, πριν από τη µεταφορά του µε ελικόπτερο για παρακολούθηση σε νοσοκοµείο της πόλης Κοπιάπο, όπου δύο όροφοι που είχαν εκκενωθεί γέµιζαν σιγά σιγά µε τους 33 µεταλλωρύχους.
Δόξα και χρήµα
Από εδώ και πέρα τους περιµένει πολλή δόξα και δηµοσιότητα, πολλά χρήµατα. Μεταξύ των τόσων προτάσεων και δώρων που έχουν λάβει, και µια πρόσκληση να επισκεφθούν µαζί µε τις συντρόφους τους τις παραλίες της Ελλάδας για µία εβδοµάδα µε όλα τα έξοδα πληρωµένα από την εταιρεία µεταλλευτικών επιχειρήσεων ΕΛΜΙΝ. Τους περιµένει όµως και µια δύσκολη, πολύ δύσκολη προσαρµογή στην καθηµερινή ζωή.
ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου