Ενα καυτό τρίμηνο στην καρδιά του χειμώνα θα περάσει η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει την τέταρτη δόση του δανείου τον προσεχή Μάρτιο.
Σκιές σε μπλε φόντο
Η τρόικα μπορεί χθες να μίλησε θετικά για τις μέχρι τώρα προσπάθειες της κυβέρνησης, όμως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, αφού όπως είπαν οι εκπρόσωποί της το πρόγραμμα μπαίνει πια σε μια κρίσιμη καμπή. Στο κυβερνών κόμμα πολλοί είναι αυτοί που συμφωνούν ότι το επόμενο τρίμηνο είναι το ήμισυ του παντός. Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Πρωτόπαππα, που υποστήριξε ότι στους επόμενους τρεις-τέσσερις μήνες θα
πρέπει να γίνουν ή να δρομολογηθούν σε σημαντικό βαθμό όλες οι αλλαγές που θα περιλάβει το αναθεωρημένο Μνημόνιο. «Στους επόμενους τρεις-τέσσερις μήνες ή θα κερδηθεί το στοίχημα ή θα χάσουμε το τρένο», είπε.
Ικανοποίηση
Πάντως στην κυβέρνηση χθες επικρατούσε ικανοποίηση από τα όσα είπαν οι εκπρόσωποι της τρόικας για τη μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος. Και γι' αυτά που έρχονται, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι δεν είναι άλλα από εκείνα που ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου θεωρεί ως αναγκαίες ανατροπές και οι οποίες τώρα και με την κάλυψη της τρόικας μπορεί να «τρέξουν» πιο γρήγορα.
Τα δύσκολα δεν είναι άλλα από τις δομικές - διαρθρωτικές αλλαγές:
1 Στο λεγόμενο «βαθύ κράτος», όπως είναι μεταξύ άλλων η μείωση του δημόσιου τομέα, η κατάργηση ΔΕΚΟ, η μείωση της δαπάνης στον χώρο της υγείας, η ανασυγκρότηση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Η μείωση των δαπανών στην υγεία μπορεί να έχει πολλά περιθώρια να προχωρήσει, όμως συνδέεται άμεσα με ένα καθεστώς συμφερόντων που χρόνια λυμαίνονται τον χώρο. Θα προκληθούν αντιδράσεις που θα έχουν επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και στην ομαλή προμήθειά τους με ιατροφαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Εξάλλου ήδη τα χρέη των νοσοκομείων στους προμηθευτές είναι αρκετά δισ. ευρώ.
2Στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ (νέο εργασιακό καθεστώς, αναγκαστικές μετατάξεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων που θα οδηγήσει σε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα). Οσοι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ μεταταχθούν στο Δημόσιο θα χάσουν χρήματα καθώς θα ενταχθούν στο μισθολόγιο του Δημοσίου. Επίσης είναι πιθανόν να μην απορροφηθούν όλοι μέσα στο 2011 καθώς θα πρέπει να τηρηθεί και η αναλογία πέντε αποχωρήσεις προς μια πρόσληψη (οι μετατάξεις θα εκλαμβάνονται ως προσλήψεις).
Στον ιδιωτικό τομέα η δυνατότητα απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις συλλογικές θα ανοίξει την όρεξη σε πολλές επιχειρήσεις για δραστικές μειώσεις μισθών, που όπως έγραψε και προχθές η «Ε» θα κυμανθούν από 14-40%.
3 Στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, των κλειστών επαγγελμάτων, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας κ.ά.
Το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ
Ολα τα παραπάνω αναμένεται να προκαλέσουν μέσα στον χειμώνα συγκρούσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τα συνδικάτα, τους εργαζομένους, τα πολιτικά κόμματα.
Συγκρούσεις όμως και με δυνάμεις εντός του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: δυνάμεις που κάποιοι τις χαρακτηρίζουν «βαθύ ΠΑΣΟΚ»), που δεν θα μπορέσουν εύκολα να δεχθούν ότι εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών κατεδαφίζονται από το κόμμα τους.
Εξάλλου ένα μεγάλο μέρος των συνδικάτων ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ. Ηδη η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, παρότι ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ, έχει προειδοποιήσει «με αίματα» την υπουργό Ενέργειας όσον αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τη χρήση του λιγνίτη από ιδιώτες. Κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι αυτές οι αλλαγές δεν θα περάσουν χωρίς αναταράξεις από την Κ.Ο. Ιδίως το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, γιατί ανατρέπει μια θεμελιώδη κατάκτηση των εργαζομένων, όπως είναι οι συλλογικές συμβάσεις. *
!«Χωρίς τυμπανοκρουσίες να προωθηθούν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές», είπε χθες στο «Μέγκα» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης. Εμμέσως πλην σαφώς άφησε αιχμές κατά υπουργών για καθυστερήσεις. «Δεν μπορούμε να κάνουμε συνεχώς καλλιστεία υπουργών», είπε.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου