Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


24 Νοε 2010

Ψαλίδι έως 26% στους μισθούς Μειώσεις - σοκ στους μισθούς χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

Σαρωτικές αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα φέρνει το «Μνημόνιο Νο3» και η επέλαση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Στην... πρώτη γραμμή του πυρός αναμένεται να βρεθούν αρκετοί κλάδοι όπως οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον
τουρισμό και τον επισιτισμό, οι εμποροϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στις κλωστοϋφαντουργίες, στον κλάδο της ένδυσης - υπόδησης κ.ά., που δεν αποκλείεται να δουν άγριο ψαλίδι στις αποδοχές τους, μέχρι και 26%.


Το σκηνικό της απορύθμισης επιτείνεται από το «παράθυρο» που αφήνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων -και την καταβολή ακόμη χαμηλότερων μισθών- στις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων και δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις

Στους άμεσα απειλούμενους από την κατίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων συγκαταλέγονται οι 63.000 τραπεζοϋπάλληλοι, οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν κατώτατο μισθό 1.000 ευρώ. «Η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων είναι μόνιμη επιδίωξη των τραπεζιτών», δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος.

Στην περίπτωση που κληθούν να υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις με το κατώτατο όριο της Εθνικής Σύμβασης της ΓΣΕΕ (740 ευρώ), η μείωση για τους τραπεζοϋπαλλήλους θα είναι της τάξης του 26%. Σημειώνεται πως η τελευταία κλαδική σύμβαση στον χώρο των τραπεζών έληξε το περασμένο καλοκαίρι και έκτοτε οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελεσφορήσει.
Σε καλύτερη μοίρα δεν είναι οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στους κλάδους του τουρισμού, του επισιτισμού και στα ζαχαρώδη. «Τα κρούσματα παραβίασης της κλαδικής σύμβασης είναι ήδη συχνά. Φαντάζεται, λοιπόν, κανείς τι θα γίνει αν μπορούν οι εργοδότες να αγνοούν την κλαδική σύμβαση νομίμως», σχολιάζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού Επισιτισμού, Λεωνίδας Καραθανάσης.

Σύμφωνα με τα μισθολογικά κλιμάκια που ορίζει η κλαδική σύμβαση στον χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ένας σερβιτόρος έχει κατώτατο μισθό 927 ευρώ, ένας ρεσεψιονίστ 947 ευρώ και μια καμαριέρα 909 ευρώ. Μια ενδεχόμενη μείωση των μισθών τους στα 740 ευρώ της Εθνικής Σύμβασης της ΓΣΕΕ θα σήμαινε μείωση από 18,5%-21,8%. Αμεσα απειλούνται και οι 500.000 εμποροϋπάλληλοι που λαμβάνουν κατώτατο μισθό από την κλαδική τους σύμβαση 903 ευρώ. Μια ενδεχόμενη μείωση στα επίπεδα της ΓΣΕΕ θα σήμαινε μείωση 18%.

Εκβιαστικά διλήμματα

«Οι επιχειρήσεις με εκβιαστικά διλήμματα προχωρούν σε γενικευμένη μείωση μισθών, σε εκτεταμένη επιβολή της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας», αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Στην... ουρά των επιχειρησιακών συμβάσεων συνωστίζονται κι άλλοι κλάδοι, που υπογράφουν σήμερα κλαδικές κι ενδεχομένως απειληθούν με μειώσεις μισθών στο μέλλον, όπως οι εργαζόμενοι στις κλωστοϋφαντουργίες και σε επιχειρήσεις ένδυσης - υπόδησης, εκδόσεων κ.α.
Στον μισθολογικό «προκρούστη» δεν αποκλείεται να μπουν ακόμη και κλάδοι όπως οι ναυτιλιακοί υπάλληλοι των ακτοπλοϊκών εταιρειών, οι οποίοι λαμβάνουν σήμερα κατώτατο μισθό 1.270 ευρώ (ενδεχόμενη μείωση στα επίπεδα της ΓΣΕΕ θα σήμαινε ψαλίδι 40%). Κλαδικές συμβάσεις υπογράφουν και οι εργαζόμενοι στον κλάδο φαρμάκου και καλλυντικού (πάνω από 25.000 άτομα) με κατώτατο μισθό 867 ευρώ. «Η παραμικρή μείωση της κερδοφορίας των φαρμακευτικών εταιρειών μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση μισθών μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων», δηλώνει ο Στάθης Τραχανατζής, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων χημικών, φαρμακευτικών, καλλυντικών και συναφών επιχειρήσεων.

Παρ’ όλα αυτά η κ. Κατσέλη εμφανιζόταν χθες αισιόδοξη ότι στις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους θα βρεθεί λύση κοινής αποδοχής, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης απορύθμιση της αγοράς εργασίας. «Η απόκλιση των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές θα γίνει όχι ανέλεγκτα, όπως αρχικά προβλεπόταν, αλλά κάτω από όρους και διαδικασίες», τόνιζαν χθες κύκλοι του υπουργείου, επισημαίνοντας πως στο κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου αναφέρεται ότι «η επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων θα γίνεται υπό την αίρεση της ύπαρξης αναγκαίων περιορισμών».
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αντιδράσεις για το «μαχαίρι» στους μισθούς

Τις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων συναντά η πρόβλεψη του επικαιροποιημένου μνημονίου για την κατάργηση του δικαιώματος επέκτασης των συμβάσεων και σε μη συνδικαλισμένους εργαζομένους και εργοδότες, που ανοίγει «παράθυρο» για ατομικές συμβάσεις. Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για «θρυαλλίδα που μπορεί να τινάξει στον αέρα όλο το σύστημα των συλλογικών συμβάσεων» και προειδοποιεί με νέες κινητοποιήσεις.

Οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος και της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης ζήτησαν χθες από τη Λ. Κατσέλη να πιέσει ώστε να μην καταργηθεί η επέκταση. Με αυτήν τη ρύθμιση, όσοι εργαζόμενοι δεν είναι μέλη συνδικάτων θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εργάζονται με ατομικές συμβάσεις και χαμηλότερους μισθούς, ενώ όσοι εργοδότες αποχωρούν από τις οργανώσεις τους δεν θα δεσμεύονται να καταβάλλουν τις αποδοχές που συμφωνούνται σε κλαδικό επίπεδο ούτε στους συνδικαλισμένους εργαζομένους τους.


Πρόεδροι ΕΒΕΑ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ

«Αναγκαίες οι επιχειρησιακές συμβάσεις»

Αναγκαίος είναι για τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Κ. Μίχαλο ο νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, ενώ οι πρόεδροι των μικρομεσαίων επιχειρηματιών Δ. Ασημακόπουλος και των εμπόρων Β. Κορκίδης μιλούν για επιτυχία του καθορισμού κατώτατου «πλαφόν» στους μισθούς, που είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ο κ. Μίχαλος με δηλώσεις του στο «Εθνος» θεωρεί ότι «επιχειρήσεις των κλάδων που είναι στο κατώφλι των επιχειρησιακών συμβάσεων λόγω των άσχημων οικονομικών μεγεθών τους είναι η κλωστοϋφαντουργία, οι τουριστικές επιχειρήσεις και η ακτοπλοΐα».

Εμπόριο - εστίαση

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος εκτιμά ότι στη διακεκαυμένη ζώνη βρίσκονται το εμπόριο και η εστίαση.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ Ν. Σκορίνης εξειδικεύοντάς τους υποστηρίζει ότι είναι επιχειρήσεις των εκδόσεων, της εστίασης, των ζαχαροπλαστείων και των ειδών ένδυσης και υπόδησης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης αποφεύγει να πει, αλλά θεωρεί ότι «οι τράπεζες είναι οι πρώτες επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση των νέου τύπου συμβάσεων».

Πάντως, ο κ. Ασημακόπουλος σημειώνει ότι «ο πρώτος... σκόπελος, που ήταν να μην υπάρχει κατώτατο όριο στις μειώσεις των μισθών, ξεπεράστηκε». Αλλά και ο κ. Κορκίδης τονίζει: «Η μάχη για τον περιορισμό των επιχειρησιακών συμβάσεων κερδήθηκε στον βαθμό που αυτές παρέμειναν ως ειδικό καθεστώς υπό προϋποθέσεις και για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα».

Ως προς το θέμα των επεκτάσεων των συμβάσεων, οι δύο πρόεδροι διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Σιγή ιχθύος τηρείται για την ώρα από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανιών.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...