Περίπου 25.000-30.000 συμβασιούχοι θα απομακρυνθούν από τον «στενό» δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ μετά τη λήξη της σύμβασής τους, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτούν μείωση του ελλείμματος κατά 14 δισ. ευρώ το 2011.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση για το επόμενο έτος, από τη μείωση των συμβασιούχων του δημόσιου τομέα αναμένεται να επιτευχθεί εξοικονόμηση της τάξης των 100 εκ. ευρώ. Παρόλο που ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, έκανε λόγο για μείωση των συμβασιούχων κατά 10.000, στελέχη της ΑΔΕΔΥ αναφέρουν ότι το ποσό των 100 εκ. ευρώ αφορά περικοπές σε μεγαλύτερο αριθμό συμβάσεων, που μπορεί να αγγίζουν και τις 20.000.
Από τους 14.000 συμβασιούχους που απασχολούνται στις δημοτικές επιχειρήσεις οι 5-6.000 θα δουν την πόρτα εξόδου, ενώ για τους υπόλοιπους 7-8.0000, οι οποίοι εργάζονται σε προνοιακά προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, καταβάλλεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να συνεχίσουν να εργάζονται σε αυτά
«Ψαλίδι» σε εποχικούςΠαράλληλα στα 500,2 εκ. ευρώ που αντιστοιχούν στις περικοπές δαπανών των ΟΤΑ από τον Καλλικράτη, περιλαμβάνεται και η μη ανανέωση συμβάσεων σε 5.000 εποχικούς υπαλλήλους των δημοτικών επιχειρήσεων.
Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και τη συγχώνευση των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2011, υπολογίζεται ότι από τις 14.000 συμβασιούχους που απασχολούνται στις δημοτικές επιχειρήσεις τουλάχιστον 5.000-6.000 θα δουν την πόρτα της εξόδου από την εργασία τους.
Οι υπόλοιποι 7.000-8.000 συμβασιούχοι απασχολούνται σε προνοιακά προγράμματα, συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. για τα οποία καταβάλλεται προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να συνεχιστεί η λειτουργία τους.
Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις συμβασιούχων δεν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο για το τι θα γίνει το 2011. Σε προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ή στους βρεφονηπιακούς σταθμούς υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι μέχρι και 14 μήνες.
Στόχος της κυβέρνησης για το 2011 είναι να συνάψει τόσες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και συμβάσεις έργου όσες απαιτούν οι εποχικές ανάγκες των υπουργείων και των νομικών προσώπων του δημοσίου.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, από τις 63.770 συμβασιούχους που απογράφηκαν στον στενό δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ, ένας μεγάλος αριθμός αφορά «ανελαστικές» θέσεις που δεν μπορούν να περικοπούν όπως οι συμβασιούχοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ή οι εποχικοί πυροσβέστες.
Ο νόμος για τις προσλήψεις (3812/2009) προβλέπει τον ετήσιο προγραμματισμό των αναγκών σε εποχικό προσωπικό των υπουργείων και των ΝΠΔΔ. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει απ’ όλα τα υπουργεία να καταθέσουν τα αιτήματά τους σχετικά με τους συμβασιούχους που χρειάζονται το 2011. Η πλειοψηφία των υπουργείων δεν έχει ανταποκριθεί.
Στον ΟΑΣΑ«Αγκάθι» για τις μετατάξεις των εργαζομένων στις συγκοινωνιακές εταιρείες, οι οποίοι θα θεωρηθούν πλεονάζοντες, αποτελεί το αν αυτές θα προχωρήσουν αυτόνομα ή θα ενταχθούν στη λογική της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές αποδέχτηκαν την πρόταση του υπουργείου Υποδομών να μη γίνουν απολύσεις αλλά επιμένουν οι μετατάξεις των περίπου 1.000 εργαζομένων του ΟΑΣΑ (περίπου 1.000 ακόμα θα συνταξιοδοτηθούν) να μη γίνουν αυτόνομα. Στελέχη του υπουργείου δήλωναν χθες ότι ακόμα κι αν οι μετατάξεις προχωρήσουν εντασσόμενες στο πέντε προς ένα, το πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί κανονικά αφού καλύπτονται αριθμητικά για το 2011.
Γ. Ραγκούσης
Από το 2009 είχε προαναγγείλει το «ψαλίδι»
Από το τέλος του 2009 που, ψηφίστηκε ο νόμος για τις προσλήψεις, ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, είχε προαναγγείλει τη δραστική μείωση των συμβασιούχων στο δημόσιο.
Η πολιτική της κυβέρνησης αποτυπώνεται το 2010 στη μείωση κατά 30% των συμβάσεων έργου και ορισμένου χρόνου από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Ετσι οι περίπου 90.000 συμβασιούχοι που εργάζονταν στο δημόσιο το 2009 μειώθηκαν σε 63.770 υπαλλήλους το 2010 και αναμένεται να μην ξεπεράσουν τις 40.000 το 2011. Αντίστοιχα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ο αριθμός των συμβασιούχων θα περιοριστεί μόνο για τις εποχικές ανάγκες των υπηρεσιών (π.χ. συμβασιούχοι ταχυδρόμοι στα ΕΛΤΑ το καλοκαίρι).
Στην κυβέρνηση υπάρχουν φωνές που εισηγούνται τη θεσμοθέτηση μονίμων θέσεων μερικής απασχόλησης στους νέους οργανισμούς των υπουργείων και των ΟΤΑ, που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2011 στο πλαίσιο του σχεδίου «Καλλικράτης» στο κράτος. Εάν υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση σε συνδυασμό με το σχέδιο νόμου που προετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών για την αύξηση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, προοπτικά θα επέλθει σημαντική μείωση του εποχικού προσωπικού στο σύνολο του δημοσίου τομέα.
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου