Πέντε σημεία τριβής μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας εμποδίζουν την οριστικοποίηση του προϋπολογισμού, δύο ημέρες πριν από την επίσημη κατάθεσή του στη Βουλή. Καθιστούν μάλιστα πιθανή, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, την αύξηση του ελλείμματος του 2010 ακόμη και πάνω από το 9,4% του ΑΕΠ, που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση.
Τα ποσά και τα μέτρα που θα φέρουν τα πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία θα οριστικοποιηθούν σήμερα μεταξύ υπουργείου και τρόικας. Χθες, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Δ. Γεωργακόπουλος «αβγάτισε» την αναγκαία προσαρμογή από 3,5 δισ. ευρώ, που ήταν γνωστό, σε 4 δισ. ευρώ .
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιέσεις για πρόσθετα έσοδα και περικοπές δαπανών εντείνονται, καθώς η απόδοση πολλών μέτρων και μεγεθών αμφισβητείται εντόνως από τους επιτηρητές:
Περαίωση: 105 αντί 700 εκατ.
* Δεν πείθει τους επιτηρητές για το κατά πόσον μπορεί να κλείσει η «τρύπα» στα έσοδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την περαίωση έως και τη Δευτέρα είχαν φτάσει στα ταμεία 105 εκατ. ευρώ έναντι 100 εκατ. ευρώ την Παρασκευή, τη στιγμή που το περιθώριο για την είσπραξη 700 εκατ. ευρώ που θα έκλεινε την «τρύπα», λήγει την Πέμπτη.
Εξίσου πενιχρά είναι τα έσοδα από τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, 113 εκατ. ευρώ, και το Δημόσιο άντλησε μόνον 7 εκατ. ευρώ.
**Αμφισβητείται η δυνατότητα να βρεθούν τα 3,5-4 δισ. ευρώ που χρειάζονται το 2011 μόνο από το «νοικοκύρεμα» των δαπανών (συνταγογράφηση, δαπάνες περίθαλψης, άμυνας, λειτουργίας του Δημοσίου, σπατάλη ΔΕΚΟ κ.λπ.) και αναζητείται ...λύση.
Μετάταξη στον ΦΠΑ 23%
Ετσι, στελέχη επαναφέρουν στο τραπέζι τη μετάταξη κάποιων προϊόντων από το 11% στο 23%, τη στιγμή που έως πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση είχε καταλήξει σε αύξηση συντελεστή από το 11% στο 13%, και μάλιστα σε ανακοίνωση της μείωσης συγκεκριμένων υπηρεσιών (π.χ. ξενοδοχειακών) στον συντελεστή ΦΠΑ 6,5%.
* Εκφράζονται επίσης φόβοι ότι μπορεί να εκτιναχθεί και άλλο το έλλειμμα λόγω αστοχιών στις δαπάνες και «κρυφών» ακόμη ληξιπρόθεσμων οφειλών φορέων του ευρύτερου Δημοσίου, φέρνοντας στο προσκήνιο μία ακόμη (τέταρτη κατά σειρά) περικοπή του ΠΔΕ κάτω από τα 9 δισ. ευρώ.
* Δεν συμφωνούν οι στόχοι που έχει θέσει το Γενικό Λογιστήριο με τα στοιχεία που συλλέγει η τρόικα από τα επιμέρους υπουργεία που επισκέπτεται, με αποτέλεσμα να διεξάγονται καθημερινές... «λειάνσεις» ποσών, ώστε να καταλήξουν στο ποια είναι πραγματικά τα έσοδα και οι δαπάνες του 2010 και του 2011.
* Οι δύο πλευρές δεν φαίνεται να συμφωνούν ούτε για το ύψος της ύφεσης: η τρόικα φέρεται πιο απαισιόδοξη, εκτιμώντας ότι το 2010 θα ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ (δηλαδή βλέπει ύφεση άνω του 5% το τελευταίο τρίμηνο) και έτσι το έλλειμμα (που μετράται ως αναλογία του ΑΕΠ) καταγράφεται πιο υψηλό. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου