Οι σφοδροί ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις τελευταίες εβδομάδες διάφορες περιοχές της ΒΔ Πελοποννήσου και των νησιών του Ιονίου, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές κυρίως σε καλλιέργειες και μεγάλο προβληματισμό στις τοπικές κοινωνίες, που σηκώνουν τα χέρια ψηλά, ανήμπορες να αντιδράσουν ή να προβλέψουν το έντονο καιρικό φαινόμενο.
Οι ανεμοστρόβιλοι ή σίφωνες (Tornados) -σύμφωνα με τους επιστήμονες- είναι φαινόμενα τοπικά και μικρής κλίμακας, αλλά ίσως από τα πιο βίαια ατμοσφαιρικά φαινόμενα, και για τον λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα ζημιογόνα. Σχηματίζονται και πάνω από θάλασσα ή λίμνη, οι λεγόμενοι σίφωνες θάλασσας, οι οποίοι είναι λιγότεροι ισχυροί συγκριτικά με τους ανεμοστρόβιλους ή σίφωνες ξηράς, ωστόσο όμως είναι επικίνδυνοι, να ανατρέψουν βάρκες, να πλήξουν πλοία και να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές ή τραυματισμούς, ακόμη και θανάτους όταν φτάσουν και προχωρήσουν στην ξηρά.
Το πέρασμά τους διαρκεί λίγα λεπτά (λιγότερο από 10 λεπτά) σε μια διαδρομή μήκους 5-10 χιλιομέτρων και πλάτους περίπου 100-200 μέτρων. Η ταχύτητα του ανέμου είναι της τάξεως των 150-250 χιλιομέτρων την ώρα ή και περισσότερο, ενώ μπορεί να σπάσουν ή να ξεριζώσουν μεγάλα δένδρα, να καταστρέψουν οικίσκους, αγροτικές εγκαταστάσεις, θερμοκήπια, να ανυψώσουν βαριά αντικείμενα, να μετακινήσουν αυτοκίνητα, να παρασύρουν υπόστεγα, στέγες κ.λπ.
Δημιουργούνται σε συνθήκες έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας, όταν δηλαδή στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας έχουμε θερμότερο αέρα σχέση με τα ανώτερα στρώματα, καθώς επίσης υπάρχει αυξημένη υγρασία.
Οι άνεμοι καθ' ύψος παρουσιάζουν σημαντική μεταβολή στη διεύθυνση και την ταχύτητά τους, καθώς επίσης επικρατεί έντονος στροβιλισμός, με ισχυρά ανοδικά ρεύματα αέρα.
Ο Μιχάλης Σιούτας, διδάκτωρ Μετεωρολογίας, προϊστάμενος του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, είναι ο πρώτος Ελληνας επιστήμονας που άρχισε τη συστηματική καταγραφή και τη μελέτη του φαινομένου στη χώρα μας. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνά του, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Atmospheric Research», στη χώρα μας καταγράφονται ετησίως κατά μέσο όρο συνολικά 15-20 ημέρες με ισχυρούς σίφωνες ξηράς και θάλασσας.
Οπως αποκαλύπτει, ως περιοχή μέγιστης συχνότητας ανεμοστρόβιλων έχει προσδιοριστεί η βορειοδυτική Πελοπόννησος και ειδικότερα ο Νομός Ηλείας. Αντίστοιχα, το μέγιστο των σιφώνων θάλασσας εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κρήτης. Γενικά, μεγαλύτερη είναι η συχνότητά τους στις παραλιακές περιοχές, σε σύγκριση με τα ηπειρωτικά.
Σε ό,τι αφορά την ένταση των ανεμοστρόβιλων στην Ελλάδα, περίπου το 50% αυτών που καταγράφηκαν είναι ισχυροί, φτάνοντας σε ένταση μέχρι και την κατηγορία F2 της κλίμακας Fujita (Τ6-Τ7 της κλίμακας TORRO) με ταχύτητα ανέμου 175-250 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ έχουν καταγραφεί και ανεμοστρόβιλοι της κατηγορίας F3, με ταχύτητα ανέμου 250-330 χιλιόμετρα την ώρα.
Ο Ελληνας επιστήμονας προειδοποιεί και ενημερώνει ότι η συχνότητα των ανεμοστρόβιλων στη χώρα μας αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, και η αύξηση αυτή, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστεί και στο μέλλον, γι' αυτό -όπως λέει- θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και προσεκτικοί.
Οπως μας εξηγεί, η αύξηση αυτή σε κάποιο βαθμό πιθανόν να σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου