"...μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον έστιν η πατρίς και σεμνώτερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσι..."
Blogger
''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης
«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)
22 Νοε 2010
Μία στολή που κάνει τον δύτη... ψάρι οδηγεί στην άβυσσο των ωκεανών
«Εχουµε σκαρφαλώσει στις υψηλότερες κορυφές, έχουµε στείλει ανθρώπους στο ∆ιάστηµα. Ηρθε η ώρα να εξερευνήσουµε πλήρως τους ωκεανούς». Με αυτό το σλόγκαν ο Αρνολντ Λαντ διαφηµίζει την εφεύρεσή του: µια στολή κατάδυσης που µπορεί να µετατρέψει τον άνθρωπο σε «πραγµατικό» ψάρι.
Οι µάσκες οξυγόνου είναι το ισχυρό όπλο των δυτών στις εξερευνήσεις τους στα βάθη των ωκεανών. Οταν το οξυγόνο εξαντλείται, δεν κατεβαίνουν σε µεγάλο βάθος. Τι θα γινόταν όµως αν µπορούσαν να
«αναπνεύσουν» νερό, σαν να ήταν ψάρια;
Το ερώτηµα βασάνιζε γιαπολύ καιρό τονΑρνολντ Λαντ, έναν αµερικανό συνταξιούχο καρδιοχειρουργό από το Μιζούρι, ο οποίος κατάφερε ναεφεύρει µια ειδική στολή πουεπιτρέπει στον άνθρωπο να αναπνέει«υγρό αέρα», πλούσιο σε οξυγόνο.
Μπορεί η ιδέα να παραπέµπει στην ταινία «Αβυσσος» του Τζέιµς Κάµερον, ωστόσο η τεχνική είναι πραγµατικότητα και εφαρµόζεται σε νοσοκοµεία της Αµερικής σε περιπτώσεις πρόωρων γεννήσεων. Τα πρόωραβρέφη πάσχουν από σοβαρά αναπνευστικά προβλήµατα, επειδή οι πνεύµονες τους δεν έχουν ακόµη αναπτυχθείτόσο ώστε ναπροσαρµοστούν από το υγρόπεριβάλλοντης µήτρας στον ατµοσφαιρικό αέρα.
Σε µια προσπάθεια να γεµίσουν τους πνεύµονες µε όλο το απαραίτητο οξυγόνο, οι γιατροί χρησιµοποιούν πλούσιους σε οξυγόνο υπερφθοράνθρακες – είδος υγρού που µπορείνα απορροφήσει µεγάλες ποσότητεςαερίου – καιτα αποτελέσµατα είναι θεαµατικά. «Πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν µικρότερες από 5% πιθανότητες να επιβιώσουν. Με το υγρό αέριο έχουν 60%πιθανότητεςγια µια υγιή ζωή. Ητεχνική είναι αποτελεσµατική, απλώς δενχρησιµοποιείται ευρέως γιατί δεν χρηµατοδοτείται από τιςφαρµακευτικές εταιρείες», επισηµαίνει ο δρ ΠαιδιατρικήςΤόµας Σάφερ που κάνει δοκιµές από το 1970.
NEA
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου