"...μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον έστιν η πατρίς και σεμνώτερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσι..."
Blogger
''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης
«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)
24 Νοε 2010
«Τσουνάμι» αλλαγών σε τρεις μήνες
Τρεις μήνες-«φωτιά» περιμένουν την κυβέρνηση, καθώς μέσα στο διάστημα αυτό θα πρέπει να περάσει τον προϋπολογισμό του 2011 από τη Βουλή και να υλοποιήσει 10 μεγάλες αλλαγές που αφορούν τη λειτουργία του δημόσιου τομέα και της οικονομίας. Η πολιτική αυτή συμπυκνώνεται στο μνημόνιο Νο 3, δηλαδή στο κείμενο που συμφωνήθηκε με την τρόικα και από την επιτυχή υλοποίησή του εξαρτάται η καταβολή της τέταρτης δόσης (15 δισ. ευρώ) της βοήθειας τον Φεβρουάριο.
Οπως ξεκαθάρισαν χθες οι εκπρόσωποι της τρόικας, η κυβέρνηση συμφώνησε να προχωρήσει στη μείωση του υπεράριθμου προσωπικού του Δημοσίου το 2011 και στη θέση 40.000 ατόμων που προβλέπεται να συνταξιοδοτηθούν να προσλάβει μόνο 8.000 (χωρίς να γίνει καμία εξαίρεση στους κλάδους της Υγείας, της Παιδείας ή της Αστυνομίας) και στην αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ φθάνοντας ακόμη και στο κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν έχουν αντικείμενο.
Το ακριβές στίγμα της οικονομικής πολιτικής και των μέτρων που έρχονται έδωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν ζήτησε απολύσεις, δεν προβλέπονται αυξήσεις φόρων, δεν προβλέπονται άλλες μειώσεις μισθών (στο Δημόσιο) ή συντάξεων αλλά, όπως είπε, φθάσαμε σε σταυροδρόμι: πρέπει να κατανεμηθεί το βάρος, να φορολογηθούν οι πλούσιοι, πρέπει να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές για να ξαναβρεί η οικονομία τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα.
Μετά τις θυελλώδεις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν με την υπουργό Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη με τους άλλους υπουργούς επήλθε συμφωνία και για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Με νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ακόμη και μειώσεις μισθών σε όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε κρίση, αλλά σε καμία περίπτωση οι συμβάσεις δεν θα ακυρώνουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Η κυβέρνηση, επίσης, ανέλαβε δέσμευση να εντείνει την προσπάθεια για να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και να αξιοποιηθεί η τεράστια ακίνητη περιουσία του Δημοσίου ώστε να αντλήσει 7 δισ. ευρώ ως και το 2013.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η τρόικα στην επίσημη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές συναντούν την αντίδραση «οργανωμένων συμφερόντων», δείχνοντας έτσι ότι η αλλαγή της ελληνικής πραγματικότητας με τις αντιδράσεις συντεχνιών ή κυκλωμάτων, όπως αυτών που κερδοσκοπούν επί σειρά ετών στον χώρο της Υγείας, είναι δύσκολη.
ΒΗΜΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου