Ανοίγουν και πάλι οι στρόφιγγες δανεισµού των διεθνών αγορών προς τις ελληνικές τράπεζες. Η Εθνική εξασφάλισε πρόσβαση σε χρηµατοδότηση 4,7 δισ. ευρώ από τη διατραπεζική αγορά µε εγγύηση οµόλογα του ∆ηµοσίου, ενώ η Eurobank απέκτησε τη δυνατότητα άντλησης 4 δισ. ευρώ κυρίως µέσω συµφωνιών repos.
Πρόκειται για εξέλιξη που αντανακλά την αναγνώριση από τις διεθνείς τράπεζεςτης θετικής πορείας υλοποίησης του προγράµµατος δηµοσιονοµικής σταθεροποίησης, αλλά και της ισχυρής κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών.Το άνοιγµα των πιστωτικών γραµµών, ύψους 4,7 δισ. ευρώ, προς την Εθνική έρχεται έναν µήνα µετά την αύξηση του µετοχικού της κεφαλαίου, ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Είναι δε η δεύτερη στη σειρά συναλλαγή χρηµατοδότησης οµολόγωντου Ελληνικού ∆ηµοσίου µετά την ένταξη της Ελλάδας στον µηχανισµό στήριξης της τρόικας.Είχε προηγηθεί άντληση 300 εκατ. ευρώ µε την εγγύηση οµολόγων του ∆ηµοσίου από τη Eurobank στις αρχές Οκτωβρίου.
Οπως επισηµαίνεται από την Εθνική, η εξέλιξη «αποτελεί ένα σηµαντικό βήµα στην προσπάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος να ανακτήσει σταδιακά πρόσβαση στιςδιεθνείς χρηµαταγορές, προς όφελοςολόκληρηςτης ελληνικής οικονοµίας».
Η διάρκεια των εγκεκριµένωνγραµµών χρηµατοδότησης(repo lines) είναι έως 12 µήνες και,σύµφωνα µετην τράπεζα, έχει συναφθείµε όρουςιδιαίτερα ανταγωνιστικούς για τις τρέχουσες συνθήκες αγοράς.
«Σηµαντικό βήµα»
Ενδεικτικήτης σηµασίας που έχει η εξέλιξη αυτή για τις τράπεζες ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επεσήµανε ότι η κίνηση της Εθνικής «αποτελεί ένα εξαιρετικά σηµαντικό βήµα γιατην ανάκτηση της πρόσβασης του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων».
Η ευκολότερη πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε χρηµατοδότηση από τις διεθνείς αγορέςαναµένεται ότιθα ανοίξει τιςστρόφιγγεςδανεισµούσε εγχώριες επιχειρήσειςκαι νοικοκυριά, αναγκαιότητα στην οποίααναφέρθηκεο κ. Παπακωνσταντίνου. «Το ελληνικό τραπεζικό σύστηµα δυναµώνει κάθε µέρα, έτσι ώστε να µπορεί να συνεχίζεινα παρέχει την αναγκαία ρευστότητα για την ανάπτυξη της ελληνικήςοικονοµίας».
Repos 3 δισ. ευρώ
Απότηνπλευρά της,η Eurobank προχώρησε σε σύναψη πράξεων repos 3 δισ. ευρώ χρησιµοποιώντας οµόλογα άλλων χωρών, ενώ διαθέτει αναξιοποίητες γραµµές χρηµατοδότησης ύψους1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, σύµφωνα µε την τράπεζα, θυγατρικές της στο εξωτερικό δανείζονται στη διατραπεζική αγορά χωρίς εξασφαλίσεις, για µικρές όµως διάρκειες. Πρόσβαση στις διεθνείς αγορέςεπιδιώκουν όλες οιελληνικές τράπεζες, όπως επισηµαίνουν στελέχητου κλάδου, ώστε νααπεξαρτηθούν σταδιακά από τηνΕυρωπαϊκήΚεντρική Τράπεζα, από την οποία έχουν δανειστεί γύρω στα 94 δισ. ευρώ.
Ανοδος στα επιτόκια εντόκων
Παρά τις θετικές εξελίξεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστηµα στο µέτωπο του διατραπεζικού δανεισµού, τα spreads των δεκαετών ελληνικών οµολόγων παρέµειναν χθες σε υψηλά επίπεδα και διαµορφώθηκαν στις 890 µονάδες βάσεις λόγω του νέου κύµατος κερδοσκοπίας που έπληξε τις διεθνείς αγορές. Το κύµα της διεθνούς κερδοσκοπίας που πλήττει µε ιδιαίτερη ένταση το τελευταίο διάστηµα την Ιρλανδία και την Πορτογαλία προκαλώντας νέα άνοδο και στα ελληνικά σπρεντ είχε χθες ως αποτέλεσµα να επηρεαστεί αρνητικά και η δηµοπρασία εντόκων γραµµατίων τρίµηνης διάρκειας του Ελληνικού ∆ηµοσίου. Στη δηµοπρασία υποβλήθηκαν προσφορές 5 φορές περισσότερες από το δηµοπρατούµενο ποσό, δηλαδή 1,54 δισ. ευρώ, ενώ αντλήθηκαν 390 εκατ. ευρώ µε επιτόκιο που ανήλθε σε 4,82%, έναντι 4,54% που ήταν στην αντίστοιχη δηµοπρασία του Οκτωβρίου. Ετσι, τα επιτόκια έφτασαν πάλι στα επίπεδα του Σεπτεµβρίου.
Ο ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟΣ ∆ΑΝΕΙΣΜΟΣ
αναµένεται ότι θα ανοίξει τις στρόφιγγες των πιστώσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Κύµα κερδοσκοπίας σε Ιρλανδία, Πορτογαλία
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ των κερδοσκόπων έχουν µπει οι περιφερειακές οικονοµίες της ευρωζώνης, ιδιαίτερα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αφού χθες σηµειώθηκε νέα έκρηξη στο κόστος δανεισµού.
Οι φόβοι για επιδείνωση της κρίσης στις δύο οικονοµίες προκάλεσαν χθες νέα άνοδο στις τιµές του χρυσού, οι οποίες διαµορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών ξεπερνώντας τα 1.420 δολάρια η ουγκιά. Υποχώρηση σε 1,386 δολ.
σηµείωσε για τον ίδιο λόγο και το ευρώ.
Στην Ιρλανδία τα spreads των 10ετών κρατικών οµολόγων εκτοξεύτηκαν στα επίπεδα όπου ήταν τα ελληνικά λίγο πριν από τη χορήγηση του πακέτου στήριξης των 110 δισ.
ευρώ.
Αυτό πυροδότησε φήµες ότι οι Ιρλανδοί µπορεί να προσφύγουν στον ευρωπαϊκό µηχανισµό στήριξης, κάτι που ώθησε τον επίτροπο της Ε.Ε. για Νοµισµατικές Υποθέσεις Ολι Ρεν να διαψεύσει ότι το ∆ουβλίνο έχει ζητήσει βοήθεια.
Τα πυροσβεστικά σχόλια του Ρεν δεν ήταν αρκετά για να ανακόψουν την ανοδική πορεία των ιρλανδικών spreads, που έφτασαν τις 570 µονάδες βάσης.
Η χώρα πάντως διατηρεί απόθεµα ρευστότητας µέχρι τον Ιούλιο του 2011.
Αντιδράσεις τραπεζών
Εκρηξη σηµείωσαν και τα spreads της Πορτογαλίας, που έφτασαν τις 460 µονάδες βάσης ιδιαίτερα µετά την υποβάθµιση της πιστοληπτικής ικανότητας τεσσάρων πορτογαλικών τραπεζών από την Fitch, προκαλώντας µάλιστα την αντίδραση των τραπεζών αυτών.
Μάλιστα µία από αυτές, η Banco Espirito Santo διέκοψε το συµβόλαιό της µε τη Fitch επειδή, τονίζει σε σχετική ανακοίνωση, «δεν υπάρχει αξιόπιστος λόγος» για την υποβάθµιση. Εντονη αντίδραση υπήρξε και από τη Millennium BCP, η οποία υπογραµµίζει ότι «δεν υπάρχουν νέα δεδοµένα που να αντικατοπτρίζουν ή να υπονοούν σηµαντική αλλαγή στις οικονοµικές συνθήκες, ρευστότητα, φερεγγυότητα ή κερδοφορία των πορτογαλικών τραπεζών».
ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου