Την ενοποίηση των κλάδων υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων σε έναν ενιαίο οργανισμό παροχών υγείας σχεδιάζει η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να μαζέψει κι άλλο τις δαπάνες.
Σε «οικονομική συσκευασία» προσπαθεί η κυβέρνηση να προσφέρει υπηρεσίες υγείας. Πώς θα γίνει; Με ενιαίο φορέα.
Ο κλάδος υγείας θα διαχωριστεί πλήρως από τον κλάδο σύνταξης των ταμείων, θα έχει αυτοτελή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 1%, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί και η συμμετοχή των ασφαλισμένων.
Με το κυβερνητικό σχέδιο οι δαπάνες υγείας των ταμείων θα έχουν πλέον αυστηρό πλαφόν κρατικής συμμετοχής, γύρω στα 2,3 δισ. ευρώ το χρόνο, αν και υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια που θέλουν το ποσοστό του προϋπολογισμού κυμαινόμενο, από 1,2% στην πρώτη φάση εφαρμογής του σχεδίου να υποχωρεί σταδιακά στο 0,8% την επόμενη τριετία. Στο υπόλοιπο μέρος θα καλύπτονται από τη συμμετοχή των ασφαλισμένων.
Ως προς τη συμμετοχή των εργαζομένων, στις συσκέψεις των κλιμακίων της τρόικας με τους εμπειρογνώμονες των συναρμόδιων υπουργείων εκτιμήθηκε ότι είναι μεγάλη, υψηλότερη και από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (πάνω από 6% στους τέσσερις κύριους ασφαλιστικούς φορείς). Η συζήτηση επικεντρώνεται στη συμμετοχή των συνταξιούχων, η οποία ανέρχεται κατά μέσον όρο στο 4% της σύνταξης, ποσοστό που είχε οριστεί στον ιδρυτικό νόμο του ΙΚΑ. Η αύξηση της συμμετοχής κατά 1% θα έδινε πρόσθετους πόρους της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, καθώς η συνολική ετήσια δαπάνη για συντάξεις ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ.
Οι υπολογισμοί αυτοί βασίζονται στην παραδοχή ότι στον νέο οργανισμό παροχών υγείας θα ενταχθούν οι κλάδοι όλων των ασφαλιστικών φορέων, ανεξαιρέτως. Πλην όμως υπάρχουν αρκετές γκρίζες ζώνες γύρω από τα αποκαλούμενα ευγενή ταμεία και κυρίως το ΤΑΥΤΕΚΩ, στο οποίο υπάγονται οι κλάδοι υγείας, των ασφαλισμένων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Οι εισφορές των εργαζομένων των δημόσιων οργανισμών και των τραπεζοϋπαλλήλων είναι πολύ μεγαλύτερες από τις εισφορές υγείας άλλων ασφαλισμένων και εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις.
Αντιθέτως, ειλημμένη είναι η απόφαση για τα τέσσερα μεγαλύτερα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ), ωστόσο υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις γύρω από την αύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων, εάν πρέπει να είναι ίδια για όλα τα ταμεία και όλες τις κλίμακες των συντάξεων. Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας, στις προκαταρκτικές συζητήσεις που έγιναν τον περασμένο μήνα, υποστήριξαν ότι η αύξηση της συμμετοχής πρέπει να είναι γενική, σε ποσοστό άνω του 1%. Αυτό σημαίνει ότι για τις χαμηλότερες συντάξεις, για παράδειγμα του ΟΓΑ, η μηνιαία επιβάρυνση του συνταξιούχου θα είναι 3 ευρώ.
Οι τελικές εισηγήσεις της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη και του αναπληρωτή υπουργού Γ. Κουτρουμάνη θα δοθούν στην κυβέρνηση μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις συλλογικές συμβάσεις. Το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης και η συμμετοχή των συνταξιούχων θα αποφασιστούν σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα όμως πρέπει να σχεδιαστεί και η νέα οργανωτική μορφή των υπηρεσιών υγείας που θα έχουν τα ταμεία, σε συνεργασία με τον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο.
Από τις συγχωνεύσεις των διοικητικών δομών και των μονάδων υγείας, εκτιμάται ότι θα προκύψουν οικονομίες κλίμακας 1 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες υγείας των ταμείων ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ το συνολικό έλλειμμα υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ, επιβαρύνοντας τους συνταξιοδοτικούς κλάδους που είναι πλεονασματικοί. Με τον νέο οργανισμό στόχος είναι να μειωθεί η ετήσια συνολική δαπάνη κατά 20%.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, ο ενιαίος οργανισμός παροχών υγείας θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
- Οι κλάδοι υγείας όλων των φορέων θα υπαχθούν σε ενιαία διοίκηση.
- Τα ταμεία θα προχωρήσουν στη σύσταση κοινοπραξίας για την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και τη δαπάνη φαρμάκου.
- Οι μονάδες υγείας που διαθέτουν σήμερα θα ενταχθούν στον νέο χάρτη του ΕΣΥ.
Τις περισσότερες μονάδες υγείας διαθέτει το ΙΚΑ. Με τα πέντε νοσοκομεία του Ιδρύματος τα πράγματα φαίνονται σχετικά απλά. Θα ενταχθούν στο οργανόγραμμα των δημόσιων νοσοκομείων, επικουρικά στην αρχή με προοπτική να απορροφηθούν από το ΕΣΥ. Πιο σύνθετο είναι το παζλ με τις μονάδες των δύο πρώτων βαθμίδων υγείας, τα τοπικά ιατρεία, τις νομαρχιακές μονάδες και τις υπηρεσίες υγειονομικών επιτροπών. Το κυρίαρχο σενάριο θέλει τις πρωτοβάθμιες μονάδες να εντάσσονται στο χάρτη της δημόσιας πρωτοβάθμιας υγείας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου