Μίγμα από αρωματικά βότανα της Κρήτης επεξεργάζεται η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, πατεντάρεται και θα κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο ως υψηλό αντιιικό (σκοτώνει τους ιούς) βιολογικό φαρμακευτικό προϊόν κατά του ιού της γρίπης και του κρυολογήματος.
Η εν λόγω επιστημονική μελέτη, που έγινε από την ομάδα του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλία Καστανά, σε συνεργασία με τονκαθηγητή του Βιολογικού Τμήματος Στ. Πυρίντσο, ενώ συμμετέχουν σε ευρύτερο πλαίσιο η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου και η Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία, που θα διακινεί το προϊόν σε όλο τον κόσμο, καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να παραχθούν καινοτόμα προϊόντα υψηλής βιολογικής και οικονομικής αξίας για την κοινωνία.
Παγκόσμια πατέντα
Προϊόντα που συνδυάζουν την παραδοσιακή ελληνική διατροφή με την κατάλληλη παρέμβαση της ελληνικής επιστήμης, που τα καθιστούν παγκοσμίως πρωτότυπα, προσδίδουν την πολιτισμική διάσταση της ελληνικής διατροφής ως υπόστρωμα του πολιτισμού μας και συγχρόνως ευεργετούν εκατομμύρια κόσμο με την οικολογική τους καθαρότητα.
Οπως μας είπε ο κ. Καστανάς, το συγκεκριμένο «μίγμα παραδοσιακών βοτάνων από αρωματικά βότανα της Κρήτης μπορεί να σκοτώνει τους ιούς της γρίπης και του κρυολογήματος. Η διάλυση αυτών των αιθέριων ελαίων, αντί να γίνει σε οποιοδήποτε άλλο λάδι, θα γίνεται σε ελαιόλαδο και θα δώσει μια νέα διέξοδο στην πώληση του λαδιού, διότι το αναβαθμίζει και το καθιστά ένα προνομιακό έκδοχο του τελικού προϊόντος.
Το προϊόν έχει πατενταριστεί διεθνώς μαζί με την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, έχει υπογραφεί συμβόλαιο με Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία και μόλις πάρουμε την άδεια από τον ΕΟΦ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων θα κυκλοφορήσει σε όλη την Ευρώπη και μετά σε όλο τον κόσμο».
Για την επιλογή να το ανακατέψουν με ελαιόλαδο, ο κ. Καστανάς μάς λέει: «Εκτός του γεγονότος πως αναβαθμίζεται το λάδι μας ως προϊόν, η διάλυση του μίγματος των αιθέριων βοτάνων στο λάδι αφαιρεί την καυστικότητα των βοτάνων. Διαλέξαμε να το βγάλουμε ως φάρμακο και όχι ως συμπλήρωμα διατροφής το μίγμα των βοτάνων, διότι έχει μεγαλύτερη επιστημονική σοβαρότητα, λόγω των αυστηρών επιστημονικών ελέγχων, που υφίσταται το φάρμακο. Το καίριο πρόβλημα με τα ιαματικά φυτά είναι πάντα η κατάλληλη δοσολογία. Η κατάλληλη δόση είναι ιαματική, ενώ η υπερβολική δόση μπορεί να αποβεί τοξική».
Οικολογικό όφελος
Μία άλλη πολυσήμαντη διάσταση είναι η οικολογική ανάπλαση του περιβάλλοντος από την προστασία και την καλλιέργεια των παραδοσιακών βοτάνων. Ο ίδιος καθηγητής τόνισε με έμφαση πως «ορεινές ή ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, που έχουν πληθώρα τέτοιων βοτάνων, μπορούν να έχουν μία υψηλή πηγή εσόδων, χωρίς να προσφεύγουν στην καλλιέργεια προϊόντων συμβατικών, τα οποία ραντίζουν. Χρειάζεται να προστατεύουν και να καθαρίζουν το περιβάλλον και ειδικά τα ξερά χωράφια, που θεωρούνται χαμηλής οικονομικής αξίας, αλλά θα αποδειχτούν χρυσάφι».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου