Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


28 Δεκ 2010

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ Αντιδρούν µε «όπλο» τον κορεσµό Εως και δεκαπλάσια ηαναλογία συµβολαιογράφων - κατοίκων στην Ελλάδα σε σχέση µε την Ε.Ε.

Τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλµατος του συµβολαιογράφου, µε έµφαση στο γεγονός ότι δεν είναι ελεύθερος επαγγελµατίας, αλλά άµισθος δηµόσιος λειτουργός, στον οποίο έχει εκχωρηθεί µέρος της δηµόσιας εξουσίας, επικαλούνται οι συµβολαιογράφοι στην προσπάθειά τους να προλάβουν τις επικείµενες ρυθµίσεις για την απελευθέρωση της συµβολαιογραφίας.

Προβάλλοντας τον υπερπληθωρισµό του επαγγέλµατος, καθώς στην Ελλάδα, σε σχέση µε τον αριθµό των κατοίκων, ο αριθµός των συµβολαιογράφων είναι από διπλάσιος έως και δεκαπλάσιος απ’ ό,τι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι συµβολαιογράφοι ανησυχούν για το µέλλον σε περίπτωση άρσης των περιορισµών. Πρωτίστως όµως θεωρούν ότι ενδεχόµενη εισαγωγή στον κλάδο νοµικών χωρίς εξειδίκευση και άλλους περιορισµούς, θα έχει ως συνέπεια τη διασάλευση της ασφάλειας του δικαίου. Κι αυτό γιατί, αν αυξηθεί ο αριθµός των συµβολαιογράφων, θα καταστεί δυσχερέστατος ο εισαγγελικός έλεγχος που ασκείται τώρα σε όλο το φάσµα των υπηρεσιών που παρέχει. Αν τελικά αποφασιστεί το «άνοιγµα» του επαγγέλµατος µε την άνευ αυστηρών όρων εισαγωγή στον κλάδο, οι συµβολαιογραφικοί σύλλογοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας για τα προβλήµατα που θα ανακύψουν. Και ερωτούν: πώς θα αντιµετωπίσει η Πολιτεία τον πολλαπλασιασµό των δικαστικών διενέξεων επί ακινήτων, που είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα προκύψουν, εάν αρθούν οι δικλείδες ασφαλείας τις οποίες η έννοµη τάξη σήµερα τις διασφαλίζει µε πλήθος διατάξεων, µέσω του ελεγχόµενου συµβολαιογράφου - δηµόσιου λειτουργού;

Το ενδεχόµενο άρσης των τοπικών περιορισµών και της καθιέρωσης της αρµοδιότητας του συµβολαιογράφου ανά την επικράτεια, θα έχει ως συνέπεια – όπως επισηµαίνουν οι συµβολαιογράφοι – την εξαφάνιση των συµβολαιογραφείων της περιφέρειας.

Συγκεκριµένη αµοιβή
Σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία, ο συµβολαιογράφος δεν έχει ελάχιστη αµοιβή αλλά συγκεκριµένη, η οποία ορίζεται µε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονοµικών και ∆ικαιοσύνης, ∆ιαφάνειας και Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων. Για ορισµένη κατηγορία πράξεων, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, η αµοιβή των συµβολαιογράφων είναι πάγια και πολύ χαµηλή.

Οι υψηλότερες αµοιβές, όπου ισχύουν αναλογικά, «επιχορηγούν» τις χαµηλότερες, καθώς το 15% καταβάλλεται σε ασφαλιστικά ταµεία και ποσοστό έως 45% καταβάλλεται ως φόρος εισοδήµατος.

Οι αµοιβές των συµβολαιογράφων πάντως είναι διαµορφωµένες από την Πολιτεία σε τέτοια επίπεδα, ώστε να επιτρέπουν την αποτελεσµατική και ίση πρόσβαση όλων των πολιτών στην παροχή της δηµόσιας συµβολαιογραφικής υπηρεσίας. Η απελευθέρωση των αµοιβών θα λειτουργήσει – σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των συµβολαιογράφων – εις βάρος των οικονοµικά ασθενεστέρων, ενώ συγχρόνως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα παρατηρηθούν και περιστατικά πειθαρχικών παραβάσεων, χωρίς ωστόσο να επέλθει η µείωση των τιµών.

Το παράδειγµα της Ολλανδίας
Προς επιβεβαίωση των προβλέψεών τους, οι έλληνες συµβολαιογράφοι επικαλούνται το παράδειγµα της Ολλανδίας, όπου µετά την κατάργηση των καθορισµένων τιµών µε νόµο του 1999, διαπιστώθηκε από ειδική επιτροπή του ολλανδικού υπουργείου ∆ικαιοσύνης ότι πέντε χρόνια µετά, τα αποτελέσµατα δεν ήταν τα προσδοκώµενα. Κι αυτό γιατί οι αµοιβές αντί να µειωθούν αυξήθηκαν, όπως αυξήθηκαν και τα κρούσµατα πειθαρχικών παραπτωµάτων, ενώ οι συµβολαιογράφοι αποδείχθηκαν πιο ευάλωτοι στην επιρροή και χειραγώγησή τους από µεγάλες οµάδες της αγοράς που είναι ικανές να υπαγορεύουν τους δικούς τους όρους.

Το συµπέρασµα της εν λόγω επιτροπής υπήρξε απογοητευτικό, όπως διατείνονται οι συµβολαιογραφικοί σύλλογοι, καθώς εκτός των άλλων ο αυξανόµενος ανταγωνισµός ενίσχυσε την παραβατικότητα των συµβολαιογράφων. Αν συµβαίνουν αυτά σε µια χώρα -πρότυπο οργάνωσης – προσθέτουν –, εύκολα αντιλαµβάνεται ο οποιοσδήποτε ότι στην ελληνική πραγµατικότητα, το «κόστος» µιας τέτοιου τύπου οικονοµικής απελευθέρωσης θα είναι πολλαπλό και πολύ µεγαλύτερο.


Το «ναι» στην κληρονοµιά της άδειας ρίχνει τον πυρετό

Η άρση της πρότασης για κατάργηση της κληρονοµικής µεταβίβασης της άδειας για την ίδρυση και τη λειτουργία του φαρµακείου, φαίνεται να ρίχνει τα µποφόρ στις τεταµένες σχέσεις µεταξύ του υπουργείου Υγείας και των φαρµακοποιών. Η επόµενη συνάντηση των φαρµακοποιών µε την κυβέρνηση έχει οριστεί για αυριο οπότε αναµένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.Πάντως, οι φαρµακοποιοί εµφανίζονται ανυποχώρητοι στην περίπτωση που τελικά δεν βρεθεί ικανοποιητική λύση. Στην πολύωρη χτεσινή συνέλευση των φαρµακευτικών συλλόγων Αττικής και Πειραιά, επικράτησε ένταση µε τους επαγγελµατίες του κλάδου να απειλούν πως ενδεχόµενη διαφωνία µε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πυροδοτήσει κινητοποιήσεις διαρκείας.

Ειδικότερα, οι επαγγελµατίες του κλάδου εξουσιοδότησαν τα διοικητικά συµβούλια των δύο συλλόγων να προχωρήσουν σε κυλιόµενες 48ωρες απεργίες από την ερχόµενη ∆ευτέρα (3 Ιανουαρίου), στην περίπτωση που δεν συµφωνήσουν µε το πακέτο µέτρων που προωθεί η κυβέρνηση.

Στη συνάντησηπου είχε προηγηθεί στηνοδό Αριστοτέλους χτες το πρωί, ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιµοσίδης άφησε να εννοηθεί πως οι όποιες ρυθµίσεις θα προέλθουν ύστερα από συνεννόηση των δύο πλευρών. Επιπλέον, τονίστηκε πως το θέµα της άρσης της κληρονοµικής µεταβίβασης της άδειας φαρµακείου αναφέρθηκε ως ένα µοντέλο που ενδεχοµένως θα µπορούσε να λειτουργήσει και στη χώρα µας.

Ανοιχτή παραµένει η πρόσκληση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να καταθέσουν οι φαρµακοποιοί µία ισοδύναµη πρόταση που θα συνιστά το άνοιγµα του επαγγέλµατος των φαρµακοποιών.

Στο πλαίσιο αυτό, η συνένωση φαρµακείων είναι ένα από τα σενάρια που συζητιούνται από τις δύο πλευρές, ώστε άνεργοι φαρµακοποιοι να συνεταιρίζονται µε ιδιοκτήτες φαρµακείων.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόµενο να δώσει το πράσινο φως για την εντός ζώνης µετακίνηση φαρµακείων, στις περιοχές όπου λειτουργούν µεγάλα νοσηλευτικά ιδρύµατα. Επιπλέον και δεδοµένου ότι µε τους καλλικρατικούς δήµους αλλάζουν τα πληθυσµιακά κριτήρια, θα δοθούν νέες άδειες σε περιοχές που θα οριστούν «άγονες».

Στο µεταξύ, το υπουργείο προσανατολίζεται και στην ενίσχυση των νοσοκοµειακών φαρµακείων, όπου και εντοπίζονται τραγικές ελλείψεις, αλλά και στην πιθανή πρόσληψη εξειδικευµένου προσωπικού για την παρακολούθηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για την προώθηση των γενόσηµων (αντίγραφων) φαρµάκων αλλά και για τη δηµιουργία και τη βελτίωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Ωστόσο, σηµείο τριβής παραµένει το rebate (κλιµακούµενο ποσοστό επιστροφής επί του τζίρου) προς τα ασφαλιστικά ταµεία, καθώς σηµειώνονται διαφωνίες για το ύψος επιστροφής. Στελέχη του υπουργείου σηµειώνουν πως η ανώτατη επιστροφή δεν µπορεί να πέσει κάτω από το 8%, επικαλούµενοι πιέσεις της τρόικας.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...