Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


31 Δεκ 2010

Σε δόκανο και όσοι απέκτησαν ακίνητα την τελευταία δεκαετία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας για δεκάδες χιλιάδες υπόχρεους, γέννηση «φορολογικών διαφορών» για όσους κληρονόμησαν ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού την τελευταία 10ετία αλλά και περιορισμό του «πάρε-δώσε» ανάμεσα στον φορολογούμενο και τον έφορο φέρνει η ένταξη χιλιάδων οικισμών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.
Αυτή θα είναι μόνο η αρχή των αλλαγών που θα επέλθουν το 2011 στη φορολογία ακινήτων καθώς αναμένεται:
*Γενική αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, πιθανότατα από το δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους. Εκτός από τις αντικειμενικές αξίες, θα αναπροσαρμοστούν οι κλίμακες υπολογισμού του φόρου κληρονομιών και γονικών
παροχών ενώ αναμένεται να αυξηθούν και τα αφορολόγητα για απόκτηση πρώτης κατοικίας, είτε με κληρονομιά, είτε με αγορά, είτε με γονική παροχή.
*Θέσπιση νέου συστήματος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών ώστε να προσαρμόζονται αυτόματα (σε ετήσια βάση) με τις αγοραίες αξίες.
*Αύξηση του Ελάχιστου Κόστους Κατασκευής Οικοδομών προκειμένου να κλείσει το παράθυρο φοροδιαφυγής για όσους χτίζουν ακίνητα. Από το περίφημο ΕΚΚΟ εξαρτάται ο ΦΠΑ που θα πρέπει να καταβάλλει κάποιος όταν χτίζει μια οικοδομή.
*Υποχρεωτική δήλωση όλων των μεταβολών που επέρχονται στην ακίνητη περιουσία των πολιτών μέσω Διαδικτύου (πιθανότατα με τη μεσολάβηση συμβολαιογράφων).
*Εκτεταμένοι έλεγχοι, ειδικά σε όσους διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις παράβασης του πόθεν έσχες.
Δύο εικοσιτετράωρα πριν την αλλαγή του χρόνου, το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε τους οικισμούς που θα εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Με το αντικειμενικό σύστημα, θα καλύπτονται πλέον 25 νομοί της χώρας ενώ οι εντάξεις νέων περιοχών θα συνεχιστούν και μέσα στο 2011. Ενδεικτικά στοιχεία για τον νέο τιμοκατάλογο ακινήτων της εφορίας είναι τα ακόλουθα:
*Στην Κρήτη, στους περισσότερους νέους οικισμούς, οι τιμές έχουν προσδιοριστεί από τα 600 έως τα 900 ευρώ. Ελάχιστες είναι οι περιοχές όπου οι τιμές υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, ο οικισμός Γαζίου στον ομώνυμο δήμο του νομού Ηρακλείου (η τιμή ανά τετραγωνικό φτάνει στα 1.600 ευρώ) αλλά και ο οικισμός Μουρνιών στον δήμο Ελ. Βενιζέλου του Νομού Χανίων (1.100 ευρώ/τ.μ.).
*Στο Νότιο Αιγαίο και στις Κυκλάδες, εντοπίζονται οι «ακριβότεροι» νέοι οικισμοί. Η Χώρα της Αμοργού προσδιορίστηκε στα 1.400 ευρώ, ο οικισμός Γυαλού στη Θήρα στα 2.700 ευρώ ενώ στον οικισμό Αθηνιό της Σαντορίνης η τιμή ανά τετραγωνικό φτάνει στις 3.200 ευρώ. Στην Ιο, στη Χώρα, η τιμή προσδιορίστηκε στις 2.000 ευρώ.
*Ο παραδοσιακός οικισμός Μηθύμνης στη Λέσβο ξεχωρίζει στο Βόρειο Αιγαίο με τιμή 1.700 ευρώ το μέτρο.
Τι σημαίνουν όμως οι εντάξεις νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα; Τρεις είναι οι βασικές συνέπειες:
1 Σταματούν τα «πάρε-δώσε» με τους εφόρους προκειμένου να προσδιοριστούν οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων. Μέχρι σήμερα, για να γίνει η μεταβίβαση ενός οικοπέδου (με κληρονομιά, γονική παροχή ή αγορά) ο ενδιαφερόμενος, πριν πάει στον συμβολαιογράφο, όφειλε να περάσει από τον έφορο προκειμένου να μάθει την αξία με βάση την οποία θα φορολογηθεί. Μοναδική υποχρέωση του εφόρου ήταν να επικαλεστεί άλλα συμβόλαια προκειμένου να υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία. Στην πράξη, ήταν πρακτικά αδύνατο να ελέγξει ο φορολογούμενος αν ο έφορος θα χρησιμοποιούσε «ακριβά» ή «φθηνά» παραδείγματα προκειμένου να υπολογίσει το φόρο. Με αυτή τη μέθοδο δημιουργούνταν μεγάλα περιθώρια για συναλλαγή ανάμεσα στον έφορο και τον φορολογούμενο.
2 Δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που κληρονόμησαν ή απέκτησαν ακίνητα στους υπό ένταξη οικισμούς με γονική παροχή, είναι πολύ πιθανό να κληθούν εκ νέου από την εφορία για να πληρώσουν πρόσθετο φόρο. Με τη συμπλήρωση μιας δεκαετίας από τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, η εφορία έχει δικαίωμα να ξανανοίξει το φάκελο και να διεκδικήσει πρόσθετους φόρους πριν παραγραφεί η υπόθεση. Στην πράξη, λίγο πριν συμπληρωθεί η 10ετία από τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, η εφορία ψάχνει να βρει αν η αξία με βάση την οποία προσδιορίστηκε ο φόρος ήταν πολύ χαμηλή.
Προχωρεί σε καινούρια εκτίμηση και (συνήθως) καταλογίζει πρόσθετους φόρους. Ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και να αμφισβητήσει την απόφαση του εφόρου.
3Χιλιάδες Ελληνες που έχουν ακίνητα στις περιοχές που εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα, θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας καθώς οι νέες τιμές θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...