Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


30 Ιαν 2011

Αίγυπτος: Τουλάχιστον 100 νεκροί στις ταραχές




Mε αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στο Κάιρο.
Παρά το γεγονός ότι απο τις 4 το απόγευμα έχει τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας στο  Κάιρο, χιλιάδες διαδηλωτές εξακολουθούν και βρίσκονται στους δρόμους.

Την ίδια στιγμή τουλάχιστον δύο μαχητικά αεροσκάφη εκτελούν χαμηλές πτήσεις πάνω από το Κάιρο ενώ πάνω από το συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία Ταχρίρ πέταξαν δύο στρατιωτικά ελικόπτερα.

Στο μεταξύ, ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης και τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι ενώθηκε σήμερα το απόγευμα με τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ.

Απευθυνόμενος στο πλήθος φώναξε ότι η εξέγερση κατά του καθεστώτος δεν μπορεί να σταματήσει.

«Πήρατε πίσω τα δικαιώματά σας και αυτό που αρχίσαμε δεν γυρίζει πίσω. Έχουμε ένα βασικό αίτημα, το τέλος του καθεστώτος κα την αρχή μίας νέας εποχής, μία νέα Αίγυπτο» δήλωσε σε σε πλήθη Αιγυπτίων που ζητωκραύγαζαν.

«Υποκλίνομαι στο λαό της Αιγύπτου με σεβασμό. Σας ζητώ υπομονή, η αλλαγή έρχεται τις επόμενες ημέρες» συνέχισε ο Μοχμάντ Ελ-Μπαραντέι.

Μιλώντας νωρίτερα στο CNN, δήλωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ «πρέπει να φύγει σήμερα [...] και να ακολουθήσει μία ομαλή μετάβαση, μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας» που θα εγγυηθεί τη διεξαγωγή δίκαιων και ελεύθερων εκλογών.

Ο ίδιος υπογράμμισε, επίσης, πως η αμερικανική πολιτική στην Αίγυπτο «χάνει την αξοπιστία της».

Απο  το πρωί χιλιάδες διαδηλωτές κατακλύζουν τους δρόμους του Καΐρου, διαδηλώνοντας για έκτη ημέρα κατά της κυβέρνησης Μουμπάρακ.

Σε όλο το Κάιρο σχηματίζονται ομάδες ένοπλων πολιτών για να «οχυρωθούν» απέναντι στα κρούσματα λεηλασιών που συμβάλλουν στην αίσθηση της ανομίας

Τουλάχιστον 100 νεκροί και 2.000 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της εξέγερσης του λαού της Αιγύπτου και της βίαιης καταστολής της από την αστυνομία.

Ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ εμφανίστηκε σήμερα σε κέντρο επιχειρήσεων του στρατού και συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου, τα οποία έδειξαν εικόνες του Μουμπάρακ να προεδρεύει μιας συνάντησης.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Τεράστιος όγκος πολιτών παραμένει στους δρόμους του Καΐρου μέχρι αυτή την ώρα και ζητά την αποχώρηση του Μουμπάρακ, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και τις προειδοποιήσεις του στρατού.

Η αστυνομία δεν έχει κάνει σήμερα την εμφάνισή της στους δρόμους, σε αντίθεση με δυνάμεις τους στρατού, οι οποίες περιπολούν, χωρίς ωστόσο να επεμβαίνουν.

«Μουμπάρακ, Μουμπάρακ, το αεροπλάνο περιμένει» και «Χόσνι Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν, κι οι δυο σας είστε πράκτορες των Αμερικανών», φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στο διορισμό του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σουλεϊμάν στη θέση του αντιπροέδρου της χώρας.

Εν τω μεταξύ το δίκτυο Αλ Τζαζίρα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση διέταξε την αναστολή λειτουργίας του, κλείνοντας τα γραφεία του στην Αίγυπτο. Σε ανακοίνωσή του το κανάλι κάνει λόγο για «πράξη παρεμπόδισης και καταστολής» της ελεύθερης δημοσιογραφίας.

Έκκληση από τον ΟΗΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία κάλεσαν τον Μουμπάρακ να αποφύγει την βία και να προβεί άμεσα σε μεταρρυθμίσεις.

Ταυτόχρονα, έκκληση για αυτοσυγκράτηση, τερματισμό της βίας και σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων στην Αίγυπτο απηύθυνε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

«Οφείλουμε να ακούμε προσεκτικά, πιο προσεκτικά, την φωνή του λαού, τις προσδοκίες του, τις δυσκολίες του και τις ελπίδες του για ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε από το βήμα της συνόδου κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης.

Εκκενώνουν τη χώρα οι ξένοι
Εκατοντάδες ταξιδιώτες αναζητούν πτήσεις προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες οι ΗΠΑ είχαν εκδόσει ταξιδιωτική οδηγία, καλώντας τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στην Αίγυπτο.

Τα θύματα

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και των πρώτων βοηθειών, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός, ο αριθμός ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλότερος, δεδομένης της σύγχυσης που επικρατεί στη χώρα.

Στο Μπένι Σουέιφ, νότια του Καΐρου, αστυνομικοί σκότωσαν χθες 17 ανθρώπους που επιτέθηκαν σε δύο αστυνομικά τμήματα. Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην διάρκεια διαδηλώσεων και άλλοι οκτώ στην διάρκεια απόπειρας κρατουμένων να αποδράσουν από τη φυλακή Αμπου Ζααμπάλ στο Κάιρο.

Άλλοι 68 θάνατοι αναφέρθηκαν σε Κάιρο, Σουέζ και Αλεξάνδρεια. Από την Τρίτη έως την Παρασκευή, πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, μεταξύ τους ένας αστυνομικός.

Συλλήψεις και λεηλασίες

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες επειδή επιδίδονταν σε λεηλασίες.

Κάποιοι από αυτούς συνελήφθησαν από επιτροπές πολιτών, τις οποίες δημιούργησαν οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων προκειμένου να προστατεύσουν τις οικογένειες και τις περιουσίες τους.

Τουλάχιστον 250 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Αλεξάνδρεια και την Ισμαηλία, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

Επιπλέον, δύο μούμιες της φαραωνικής περιόδου που βρίσκονταν στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια απόπειρας ληστείας, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ζάχι Χαουάς, επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (CSA).

Ισραήλ: Σε επαγρύπνηση για τα γεγονότα στην Αίγυπτο

Το Ισραήλ παρακολουθεί τα γεγονότα στην Αίγυπτο με επαγρύπνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην πρώτη αντίδραση της χώρας για τα γεγονότα στη συμμαχική της χώρα.

«Αυτήν την ώρα πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και μέγιστη προσοχή», πρόσθεσε ο κ.Νετανιάχου.

Εξέφρασε ακόμα την εκτίμηση ότι οι ειρηνικές σχέσεις με την Αίγυπτο θα συνεχιστούν. Μιλώντας στους υπουργούς τους υπενθύμισε ότι η ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών διαρκεί για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και ότι ο ίδιος θέλει να διασφαλίσει ότι αυτές οι σχέσεις «θα συνεχίσουν να υπάρχουν».

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία είναι οι μοναδικές χώρες της Μέσης Ανατολής με τις οποίες το Ισραήλ έχει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις. Οι συνθήκες υπογράφηκαν το 1979 και το 1994 αντίστοιχα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι συνομίλησε για τις εξελίξεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού δέχονται επικρίσεις γιατί δεν πρόβλεψαν τις ταραχές στην Αίγυπτο.

Μόλις την περασμένη Τρίτη ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού, στρατηγός Αβίβ Κοσάβι, όταν ρωτήθηκε από μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για τη σταθερότητα» του καθεστώτος στην Αίγυπτο, αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Μέλη της Κνεσέτ, της Βουλής του Ισραήλ, εκφράζουν ακόμα την ανησυχία τους για μία ενδεχόμενη άνοδο στην εξουσία μέσα από εκλογές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. «Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι εχθρός τόσο του Ισραήλ όσο και του καθεστώτος [Μουμπάρακ]. Αν πάρουν την εξουσία, αυτό θα είναι μία δραματική αλλαγή για όλη την περιοχή με τον κίνδυνο η αστάθεια να επεκταθεί και σε άλλες χώρες», υπογραμμίζουν.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...