Με την τακτική του... μαρτυρίου της σταγόνας ξεκινά από το νέο χρόνο η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, ο οποίος συνοψίζεται στην ακόλουθη «κεντρική ιδέα»: σύνταξη στα 65 έτη με 35ετία.
Βεβαίως, υπάρχει και ο αντίλογος. Οτι ουσιαστικά και συνυπολογιζομένων των πλασματικών ετών (4 φέτος και έως 7 το 2014) η πραγματική εργασία είναι μόλις 33 έτη και αυτό που τελικά μένει είναι η συνταξιοδότηση στο 60ό έτος (με 40 έτη ασφάλισης). Είναι μια θέση που εδράζεται σε επιχειρήματα, αλλά τα πλασματικά έτη πληρώνονται (στην περίπτωση
του στρατού αρκετά ακριβά), ενώ οι έως τώρα συνήθειες, ειδικά για τις μητέρες στο δημόσιο τομέα, είχαν επιτρέψει έναν πιο ευχάριστο σχεδιασμό για το μέλλον.
Ομως το χειρότερο όλων δεν είναι (τόσο) η αύξηση των ορίων ηλικίας, αλλά δύο άλλοι παράγοντες, οι οποίοι, συγκυριακά (;), καθιστούν το τοπίο συνολικά ακανθώδες:
Η υψηλή ανεργία, η οποία μπορεί να ανατρέψει προγραμματισμούς δεκαετιών και να καταστρέψει τις ασφαλιστικές προσδοκίες (ένας άνεργος κατά τα τελευταία χρόνια του εργασιακού του βίου κινδυνεύει αντί για σύνταξη στα 58 έτη να πάρει επίδομα στα 65 του) και η μείωση των συντάξεων (κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης, «πάγωμα αποδοχών» για μια 4ετία κ.ά.).
Αναλυτικά ο νέος χρόνος φέρνει:
Ευνοϊκότερα η διαδοχική
1 Νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση. Είναι η μόνη θετική είδηση στο νέο Ασφαλιστικό. Ετσι, αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο όσοι είχαν αρχικά χρόνο ασφάλισης σε ταμείο μισθωτών (ΙΚΑ κ.ά.) και στη συνέχεια ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ. Οι παλαιές εισφορές αναπροσαρμόζονται, πέραν του πληθωρισμού και με συντελεστή ωρίμανσης ο οποίος φτάνει το 1,8 για 30 έτη (από την ημερομηνία της τελευταίας ημέρας ασφάλισης στο προηγούμενο ταμείο και μέχρι το 2010).
2 Για συνταξιοδότηση στα 58 έτη απαιτούνται πλέον 10.800 ένσημα. Και κάθε χρόνο από εδώ και στο εξής απαιτούνται συν 300 ένσημα, μαζί με τα πλασματικά (4 έτη στο σύνολο το νέο χρόνο).
3 Ο ΟΑΕΕ και τα ταμεία των Επιστημόνων θα απαιτούν 36 έτη ασφάλισης. Αντιστοίχως, αυξάνονται τα έτη ασφάλισης των επαγγελματιών, αλλά σ' αυτή την περίπτωση απαιτείται το 60ό έτος της ηλικίας.
4 Στα βαρέα με 35ετία απαιτείται η συμπλήρωση 55 ετών και 9 μηνών. Σε αυτή την περίπτωση δεν αυξάνονται τα έτη ασφάλισης, αλλά η ηλικία συνταξιοδότησης. Με 53 και 9 μήνες λαμβάνει κανείς μειωμένη σύνταξη.
5 Οι γυναίκες που έχουν 15 έτη θα συνταξιοδοτούνται στο 61ο (56 μειωμένη). Αφορά τις προ του 1993 ασφαλισμένες και σταδιακά -σε μια 5ετία- θα εξισωθούν με τους άνδρες και έτσι θα συνταξιοδοτούνται στο 65ο έτος.
6 Οι γυναίκες που έχουν 10.000 ένσημα θα «βγαίνουν» στο 57ο (55ο). Συν ένα χρόνο στην ηλικία για «έξοδο» στη σύνταξη θα πρέπει να υπολογίζουν και οι γυναίκες που έχουν 33,3 έτη ασφάλισης.
7 Οι άνδρες που έχουν 10.000 θα συνταξιοδοτούνται φέτος στο 63ο έτος, ή όποτε συμπληρώσουν αυτό το ηλικιακό όριο. Ετσι, οι άνδρες οδεύουν ταχύτερα από το 62ο στο 65ο έτος με 33,3 έτη ασφάλισης.
8 Γυναίκες με 15 έτη στα βαρέα συνταξιοδοτούνται πλέον στο 56ο (από το 55ο το 2010). Τα βαρέα των γυναικών αποδεικνύονται έτσι πιο... βαριά, καθώς η προσαρμογή γίνεται με 12 μήνες κάθε χρόνο.
Από 26 στα 35 οι ένστολοι
9 Ενστολοι, 26 έτη χωρίς όριο ηλικίας. Και σταδιακά οδεύουν προς τα 35 έτη (μαζί με τις σπουδές) και 40 μαζί με τα πλασματικά (ξανά των σπουδών).
10 Οι μητέρες με ανήλικο οδεύουν πλέον στο 57ο (52ο με μειωμένη). Οσες συμπληρώνουν το 2011 τα αντίστοιχα έτη (από 18,3 στο ΙΚΑ και έως 25 σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο) και έχουν ανήλικο τέκνο, κατοχυρώνουν το 52ο έτος για μειωμένη σύνταξη και το 57ο για πλήρη.
Ευνοημένες είναι εδώ οι ασφαλισμένες του ΙΚΑ, αλλά μόνο για ένα μεταβατικό διάστημα, καθώς δεν απαιτούνται να συνυπάρχουν και οι τρεις προϋποθέσεις (ανήλικο, έτη ασφάλισης και το 50ό έτος της ηλικίας) για πρόωρη συνταξιοδότηση. Το δικαίωμα αυτό θεμελιώνεται μόνο με τις δύο πρώτες προϋποθέσεις.
Ηλεκτρονική κάρτα εργασίας
11 Από την 1η Ιουλίου οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την ηλεκτρονική καταχώριση της εργασίας των απασχολουμένων (κάρτα εσόδου - εξόδου) και καταβάλλουν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία, θα έχουν έκπτωση έως 10% στα ασφάλιστρα.
Αυτό θα ωφελήσει και τους μισθωτούς, στο βαθμό που και η εργατική συμμετοχή θα μειωθεί αντιστοίχως. Αλλά η προσφορά είναι κυμαινόμενη, στο βαθμό που το εργατικό όφελος θα εξαρτάται απόλυτα από τις διαθέσεις του (καλοπληρωτή ή κακοπληρωτή) εργοδότη. Και τέλος,
12 Μένει να αποσαφηνιστεί τι θα ισχύσει με την 37ετία χωρίς όριο ηλικίας.
Και η διόρθωση ενός λάθους
Με μια άκρως άδικη και αψυχολόγητη ενέργεια, το υπουργείο Εργασίας, το καλοκαίρι με τον ασφαλιστικό νόμο (3863/10), έθεσε όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση (το 58ο φέτος και το 59ο το 2012) σε όσους έχουν 37 έτη πραγματικής ασφάλισης. Και μάλιστα σε ένα Ταμείο (μισθωτών ή ελεύθερων επαγγελματιών) χωρίς πλασματικό χρόνο ή στρατιωτική θητεία.
Λόγω των αντιδράσεων, το λάθος αναγνωρίζεται τώρα και υπάρχει η υπόσχεση από τον κ. Κουτρουμάνη για διόρθωσή του. Μέσα στο μήνα αναμένεται ρύθμιση που θα προβλέπει τη διατήρηση της διάταξης για ένα μεταβατικό διάστημα έως δύο ετών, αν και αυτή θα συνδεθεί με κάποια (μικρότερα) όρια ηλικίας. *
ΕΛΥΕΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου