Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


8 Ιαν 2011

Ελεγχοι για διοξίνες στην ελληνική αγορά Δείγματα από σουπερμάρκετ συλλέγονται και αποστέλλονται για ανάλυση στον Δημόκριτο- σε δύο εβδομάδες τα αποτελέσματα

Εργαζόμενη σε χημικό εργαστήριο της Κάτω Σαξονίας παίρνει δείγματα από παρτίδες αβγών που θα ελεγχθούν για τυχόν μόλυνση με διοξίνες (ΕΡΑ/ΙΝGΟ WΑGΝΕR)
Τις τελευταίες ημέρες, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για διοξίνες σε τρόφιμα προερχόμενα από την Γερμανία, οι ελεγκτές του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) συλλέγουν δεκάδες δείγματα από τα σουπερμάρκετ και τα αποστέλλουν στον Δημόκριτο για έλεγχο. Τα αποτελέσματα αναμένεται να βγουν σε περίπου δύο εβδομάδες καθώς οι εργαστηριακές εξετάσεις για διοξίνες, εκτός από ακριβές (500-700 ευρώ ανά δείγμα), απαιτούν και αρκετό χρόνο. Πάντως, όπως διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Γ. Νυχάς πριν από τον συναγερμό που σήμανε η Γερμανία, ο Φορέας είχε πραγματοποιήσει τον τελευταίο χρόνο ελέγχους για διοξίνη σε 150 προϊόντα (μεταξύ των οποίων και γερμανικά) και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νεότερη ενημέρωση από τις γερμανικές αρχές. «Αυτό που γνωρίζουμε
είναι ότι όλη η παραγωγή διοχετεύθηκε σε Ολλανδία και Αγγλία και ότι δεν έχουν εξαχθεί επιβαρυμένα προϊόντα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.Από τις γερμανικές και ολλανδικές αρχές έχουμε ενημερωθεί ότι δεν έχουν εξαγάγει επιβαρυμένα προϊόντα στην Ελλάδα» δηλώνει ο κ. Νυχάς.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Μιλένα Αποστολάκη δήλωσε στο «Βήμα» ότι λειτουργεί εθνικό πρόγραμμα ελέγχου ζωοτροφών και ως σήμερα δεν έχει βρεθεί επιμόλυνση με διοξίνη. Επιπλέον, έχει σταλεί ερώτημα στις γερμανικές αρχές για το αν έχουν εξαγάγει «βρώμικες» παρτίδες στη χώρα μας και η απάντηση είναι αρνητική.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» κ. Ν. Κατσαρό , ωστόσο, υποστηρίζει μιλώντας στο «Βήμα» ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα τρόφιμα επιβαρυμένα με διοξίνες να έχουν διοχετευθεί στην ελληνική αγορά. «Πρέπει να γίνουν αναλύσεις στην Ελλάδα, όχι μόνο σε αβγά και κοτόπουλααλλά και σε μια ευρεία γκάμα τροφίμων (σάλτσες, ζυμαρικά, γλυκίσματα, σνακς κ.ά.) και να μην περιμένουμε από τους ξένους να μας πουν αν έχουν εξαγάγει προϊόντα στη χώρα μας» λέει ο κ. Κατσαρός. Και εξηγεί: «Δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στους Γερμανούς.Τη μία δήλωναν ότι τα προϊόντα άρχισαν να κυκλοφορούν στην αγορά στις 15 Δεκεμβρίου, την άλλη στις 15 Μαρτίου.
Εκπρόσωπος της εταιρείας που παρήγαγε το βιοντίζελ ισχυρίστηκε ότι το πωλούσε στις εταιρείες παραγωγής ζωοτροφών για περισσότερο από έναν χρόνο.Στην αρχή είπαν ότι περιορίζεται στις φάρμες πουλερικών,τώρα κλείνουν και τα χοιροτροφεία για να ελέγξουν αν έχουν επιμολυνθεί τα ζώα».

Εκτός από την Ολλανδία, σήμερα εντοπίστηκαν επιμολυσμένα αβγά τα οποία προορίζονταν για την παρασκευή άλλων προϊόντων (μαγιονέζες, ζυμαρικά κ.ά.) και στη Βρετανία. «Οσο το πρόβλημα διευρύνεται τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να έχουν φθάσει τρόφιμα με διοξίνες και στην Ελλάδα. Ποιος μπορεί να γνωρίζει αυτή τη στιγμή αν γερμανικά αβγά εξήχθησαν π.χ.σε γαλλική εταιρεία και από εκεί ήρθαν στη χώρα μας ως μπισκότα,σάλτσες κ.ά.;» αναφέρει ο κ. Κατσαρός. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αντώνης Ζαμπέλας, δηλώνει ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία έχει άμεση σχέση με τις περιεκτικότητες της διοξίνης στις ζωοτροφές. «Η περιεκτικότητα στο κρέας των πουλερικών και στα αβγά θα είναι μικρότερη από εκείνη στις ζωοτροφές,ενώ στα προϊόντα τα οποία θα παραχθούν από αυτά (π.χ., γλυκίσματα, αλλαντικά κ.ά.)η συγκέντρωση της διοξίνης θα είναι ακόμη μικρότερη. Εκτός από τον ΕΦΕΤ,ελέγχους θα πρέπει να κάνει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις εισαγόμενες ζωοτροφές» λέει ο κ. Ζαμπέλας.Πώς περνούν στην τροφική αλυσίδα
Οι διοξίνες μεταφέρονται από τα φυτά που βρίσκονται κοντά σε χωματερές ή σε βιομηχανικές περιοχές επιβαρυμένες μέσω της τροφικής αλυσίδας στα φυτοφάγα ζώα, στη συνέχεια στα σαρκοφάγα και τελικά στον άνθρωπο. Οι υδρόβιοι οργανισμοί τις προσλαμβάνουν από την οργανική ύλη. Η έκταση της πρόσληψης διοξίνης εξαρτάται από το είδος της τροφής. Τα είδη του ζωικού βασιλείου, όπως ο άνθρωπος, τα οποία καταναλώνουν προϊόντα ζωικής προέλευσης περιέχουν στον οργανισμό τους περισσότερες διοξίνες κατανεμημένες στον λιπώδη ιστό (πάνω από 90%), στο ήπαρ και σε μικρότερο βαθμό στο αίμα. Σε φρούτα, λαχανικά και γενικότερα προϊόντα φυτικής προέλευσης η περιεκτικότητα σε διοξίνες είναι εξαιρετικά χαμηλή.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ποινικές ευθύνες σε εταιρεία ζωοτροφών
ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ενδείξεις για ποινικές ευθύνες της εταιρείας ζωοτροφών που εμπλέκεται στο σκάνδαλο της μόλυνσης με διοξίνη έχει εντοπίσει το υπουργείο Γεωργίας της Γερμανίας, σύμφωνα με το οποίο ενδέχεται να ασκηθεί και δίωξη.

Δημοσιεύματα στον Τύπο αποκάλυψαν ότι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν ήδη από τον Μάρτιο του 2010 είχαν εντοπίσει την καρκινογόνο ουσία στα τροφικά λίπη της εταιρείας Ηarles und Jentzch, η οποία κατηγορείται ότι ανέμειξε φθηνότερα λίπη για βιομηχανική χρήση με άλλα που προορίζονται για ζωοτροφές, με αποτέλεσμα να μολυνθούν αβγά και χοιρινά που εξήχθησαν στην Ολλανδία και στη Βρετανία. Σε ένα μάλιστα από τα δείγματα τα επίπεδα της διοξίνης ήταν 77 φορές άνω του επιτρεπομένου ορίου. Περίπου 4.700 αγροκτήματα έχουν κλείσει προσωρινά λόγω του κινδύνου στη Γερμανία. Η ζημιά εκτιμάται σε 40-60 εκατ. ευρώ την εβδομάδα. Εννέα τόνοι αβγών που προέρχονταν από τη Γερμανία και μπορεί να ήταν μολυσμένα με διοξίνη έχουν κατασχεθεί στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, ενδέχεται να έχουν μολυνθεί με διοξίνη ως και 150.000 τόνοι ζωοτροφών. Εκατοντάδες φάρμες όπου εκτρέφονταν κοτόπουλα, γαλοπούλες και χοίροι- οι περισσότερες στη Βόρεια Γερμανία- αναγκάστηκαν να διακόψουν την παραγωγή και τις παραδόσεις προϊόντων επειδή τα ζώα είχαν καταναλώσει μολυσμένες ζωοτροφές. Στο μεταξύ οι γερμανικές Αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν πού μπορεί να έγιναν παραδόσεις ή εξαγωγές τέτοιων ακατάλληλων προϊόντων.

Ο διευθυντής της Ηarles und Jentzsch απέρριψε τις κατηγορίες σε συνέντευξή του στο Spiegel ΤV. Ο Ζίγκφριντ Ζίβερτ επέμεινε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν μη εγκεκριμένα λίπη και τόνισε ότι δεν γνωρίζει την προέλευση της μόλυνσης με διοξίνη
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...