«Ναι» στον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με όλους τους γείτονες, χωρίς όμως να προσδιορίσει χρονοδιαγράμματα, είπε χθες από βήματος Βουλής ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, απαντώντας θετικά στο καθολικό αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν στο Ερζερούμ.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να πιεστούμε για οποιοδήποτε θέμα λόγω της οικονομικής αδυναμίας της χώρας μας» απεφάνθη καθησυχαστικά ο πρωθυπουργός.
Εντύπωση προκάλεσε η πλήρης κάλυψη που προσέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες Παπανδρέου για αδράνεια και διγλωσσία, ειδικά ως προς το σχέδιο Ανάν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η διαμάχη άλλωστε μεταξύ Παπανδρέου - Σαμαρά για το σχέδιο Ανάν κατέλαβε μεγάλο μέρος της συζήτησης επιστρέφοντας το χρόνο στο 2004.
Πάντως η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από γενικά χαμηλούς τόνους, με εξαίρεση τις αντιπαραθέσεις ως προς τα εσωτερικά (σκάνδαλα, εξεταστικές, νόμος περί ευθύνης υπουργών κ.ά.).
Να μη δημιουργούν τεχνητές διαχωριστικές γραμμές, εγχώριους εχθρούς και σενάρια συνωμοσιολογίας κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο Γ. Παπανδρέου. Προσδιορίζοντας το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, έκανε λόγο για «πολυμερή διπλωματία», σχέσεις καλής γειτονίας και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, ενώ άφησε αιχμές για τη διακυβέρνηση Καραμανλή μιλώντας για «πλήρη απουσία πρωτοβουλιών» και «χαμένες ευκαιρίες».
Σε ό,τι αφορά την προσέγγιση με την Τουρκία, είπε ότι «η επιλογή της χώρας είναι να καταβάλουμε προσπάθειες για ειρηνική επίλυση και αυτό απαιτεί πνεύμα συνεργασίας», καλώντας την αντιπολίτευση εάν και εφ' όσον διαφωνούν μ' αυτή τη στρατηγική να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει άμεσα στη θέσπιση της ΑΟΖ και στη συνέχεια να την οριοθετήσει. Ανέφερε ως παράδειγμα την Κύπρο που το έκανε ήδη με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο, ενώ έθεσε και θέμα Καστελόριζου θεωρώντας ότι η οριοθέτησή της «ξεπερνά το ανύπαρκτο θέμα που έχει δημιουργηθεί».
Ταυτόχρονα, διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι η Ν.Δ. δεν θα δεχόταν καμία συμφωνία με την Τουρκία η οποία θα στηριζόταν σε «αυτοπαραίτηση της χώρας μας» από όσα αναγνωρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ζήτησε μάλιστα η παραπομπή στο Δ. Δικαστήριο της Χάγης να συνοδεύεται με ρητή δέσμευση της Τουρκίας ότι αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας «αλλιώς οδηγούμεθα στη ευθυδικία» είπε ο κ. Σαμαράς.
Και οι αρχηγοί των υπολοίπων κομμάτων (Καρατζαφέρης, Παπαρήγα, Τσίπρας) ζήτησαν την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ μάλιστα να τη θεωρεί προτεραιότητα και σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα. Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις» με τη Λιβύη και την Αίγυπτο ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα «ξεπεραστεί το πρόβλημα με την Αλβανία» (σ.σ. η τελική υπογραφή εξαρτάται από την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της γειτονικής χώρας). * ENET
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου