Η περιοχή που πλήττεται περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη και χαρακτηρίζεται από υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα και ελλειμματικό σύστημα υγειονομικής εποπτείας, η Ν.Α.Ασία, χρεώνεται με την εμφάνιση νέων ασθενειών μερικές από τις οποίες μπορούν να μετατραπούν σε πανδημία, σύμφωνα με έρευνα της ιατρικής επιθεώρησης «Τhe Lancet».
Για παράδειγμα, η κρίση του Οξέος και Σοβαρού Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), που ξεκίνησε από την Ασία και σκότωσε 800 ανθρώπους ανά τον κόσμο το 2003 και στη συνέχεια η γρίπη των πτηνών, εντείνουν τις ανησυχίες ως προς την πιθανότητα εμφάνισης νέων επιδημιών με σημείο αφετηρίας την περιοχή αυτή, αναφέρουν έρευνες της ιατρικής επιθεώρησης the Lancet . Σήμερα, η νοτιοανατολική Ασία, με πληθυσμό 600 εκατομμύρια κατοίκους,"αποτελεί θερμή εστία για την εμφάνιση νέων λοιμωδών νόσων, κυρίως αυτών που προέρχονται από ζώα, όπως η
γρίπη των πτηνών, και οι οποίες οφείλονται στη στενή επαφή ανάμεσα σε ανθρώπους και ζώα. Και η περιοχή αυτή αναμένεται να παραμείνει ζώνη κινδύνου για τις ασθένειες που αποτελούν εν δυνάμει πανδημίες, σύμφωνα με το The Lancet.
Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση των ασθενειών, όπως η αύξηση του πληθυσμού, κινητικότητα, αστικοποίηση, περιβαλλοντικές μεταβολές, εντατικοποίηση των καλλιεργειών και της εκτροφής ζώων, αποψίλωση των δασικών εκτάσεων.
Ειδικότερα, η κλιματική υπερθέρμανση μπορεί να "ενισχύσει την εξάπλωση λοιμωδών νόσων που εμφανίζονται στην περιοχή", κυρίως όσες μεταδίδονται μέσω του εντόμων "που συνδέονται με την άνοδο της θερμοκρασίας και τις βροχοπτώσεις", όπως είναι ο δάγγειος πυρετός.
Οι ερευνητές, θεωρούν ότι το επίπεδο προετοιμασίας των δέκα ενδιαφερόμενων χωρών (Ινδονησία, Βιετνάμ, Λάος, Μπρουνέι, Μαλαισία, Βιρμανία, Σιγκαπούρη, Καμπότζη, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες) "πρέπει να βελτιωθεί", μαζί με το επίπεδο της ενημέρωσης, το έλλειμμα της οποίας εμποδίζει την ύπαρξη αντίδρασης και πρόληψης.
Καλούν, δε, τις αρχές της περιοχής να λάβουν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση και μη μεταδιδόμενων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, υπεύθυνων για το 60% των θανάτων.
(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ).ENET
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου