"...μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον έστιν η πατρίς και σεμνώτερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσι..."
Blogger
''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης
«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)
8 Ιαν 2011
Οι Μινωίτες είχαν πάρει (και) τα βουνά Τα τελευταία ευρήματα της ανασκαφής στη Ζώμινθο της Κρήτης αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι του μινωικού πολιτισμού, εκτός από ναυτικοί, ήταν και ορεσίβιοι I
επειδή η ανασκαφή θα συνεχιστεί κανονικά υπό τη διεύθυνση πλέον της αρχαιολόγου Εφης Σαπουνά-Σακελλαράκη, στο περιοδικό παρουσιάζονται και τα τελευταία ευρήματα (του περασμένου καλοκαιριού) στη Ζώμινθο.
Ο εντοπισμός ρωμαϊκών αρχαιοτήτων πάνω από αυτές της Μινωικής Εποχής υπήρξε το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο της τελευταίας ανασκαφικής περιόδου στην περιοχή. «Η σημασία του ευρήματος έγκειται στο γεγονός ότι δύο ήταν οι μεγάλες περίοδοι άνθησης του Ιδαίου Αντρου στα ιστορικά χρόνια, η γεωμετρική-αρχαϊκή και η ρωμαϊκή. Με αυτή την άνθηση φαίνεται τώρα να ταυτίζεται και η Ζώμινθος, η οποία εμφανίζει τεράστια μακροβιότητα, αφού στον ίδιο τόπο, επάνω στα βουνά, οι άνθρωποι ζούσαν επί χιλιετίες» λέει η κυρία Εφη Σαπουνά-Σακελλαράκη.
Οπως αποδεικνύεται, λοιπόν, η Ζώμινθος ήταν μια πολύ σημαντική
θέση της 2ης χιλιετίας π.Χ. στον Ψηλορείτη, σε ύψος 1.200 μέτρα από τη θάλασσα και πάνω στην αρχαία διαδρομή που ακολουθούσαν οι πιστοί από το ανάκτορο της Κνωσού στο Ιδαίο Αντρο, όπου κατά την παράδοση γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Δίας. Ο εντοπισμός της αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι οι αρχαίοι Μινωίτες, οι οποίοι ως τώρα ήταν γνωστότεροι ως ναυτικοί, ήταν επίσης ορεσίβιοι, κάτι που ανοίγει νέους δρόμους στην ερμηνεία του πολιτισμού τους.
Πέραν αυτών, από την αρχαιολογική ομάδα της Ζωμίνθου έχει δημιουργηθεί στο Ιnternet ένα εικονικό μοντέλο-μουσείο με ευρήματα από το εργαστήρι κεραμικής το οποίο είχε έρθει στο φως το 1989 κατά την πρώτη σύντομη έρευνα που είχε διεξαγάγει ο Σακελλαράκης αμέσως μετά τον εντοπισμό της αρχαιολογικής θέσης. Το ψηφιακό μουσείο όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να δει τα διάφορα ευρήματα, μαζί με φωτογραφίες από τις ανασκαφές, θα είναι διαθέσιμο πολύ σύντομα για το ευρύ κοινό.
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου