Την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών 7+5 πολιτικών προσώπων από ΝΔ και ΠαΣοΚ, αντιστοίχως, ζητεί το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που κατατέθηκε αργά το βράδυ μετά από πολύωρες καθυστερήσεις στον πρόεδρο του Σώματος κ. Φ. Πετσάλνικο.
Πρόκειται για ένα κείμενο - μαμούθ 500 και πλέον σελίδων το οποίο με τα συνοδευτικά έγγραφα και εκθέσεις φτάνει τις 2.500 σελίδες και με το οποίο παραπέμπονται για περαιτέρω διερεύνηση σε προανακριτική επιτροπή μέσα από ένα «άσφαιρο» σκεπτικό, οι πρώην υπουργοί της ΝΔ κκ. Γ. Αλογοσκούφης, Μ. Λιάπης, Ι. Παπαθανασίου, Γ. Βουλγαράκης, Πρ. Παυλόπουλος, Β. Πολύδωρας και Χρ. Μαρκογιαννάκης, καθώς και οι «πράσινοι» κκ. Αν. Μαντέλης, Χρ. Βερελής, Ν. Χριστοδουλάκης, Ι. Παπαντωνίου και Α. Τσοχατζόπουλος.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Ι. Βαλυράκης δηλώνει ότι δεν είχε καμία αρμοδιότητα να προβεί στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων ή των ταμείων τους, αφήνοντας το κεφάλαιο αυτό εκτός πορίσματος. Πάντως ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής την σύσταση προανακριτικής επιτροπής λέγοντας κατά την συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την πορεία των εθνικών θεμάτων ότι «το πόρισμα κατατέθηκε, θα το μελετήσουμε και θα προχωρήσουμε σε κάθε δυνατή κίνηση εντός του θεσμικού πλαισίου», ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς προκάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση σχετικά με το αν πρόκειται να προχωρήσει στην σύσταση προανακριτικής για την Siemens «με παραγεγραμμένα αδικήματα για να καταλάβει ο κόσμος ότι τον κοροϊδεύετε ή δεν θα προχωρήσετε ομολογώντας ότι επί έντεκα μήνες δεν έγινε απολύτως τίποτα», όπως είπε χαρακτηριστικά, για να λάβει την εξής απάντηση από τον πρωθυπουργό: «Αυτή η παράταξη έχει κάνει πράξη το να βγουν όλα στο φως. Είπαμε ότι θα ματώσουμε και θα το κάνουμε πράξη». Πρόκειται για ένα κείμενο - μαμούθ 500 και πλέον σελίδων το οποίο με τα συνοδευτικά έγγραφα και εκθέσεις φτάνει τις 2.500 σελίδες και με το οποίο παραπέμπονται για περαιτέρω διερεύνηση σε προανακριτική επιτροπή μέσα από ένα «άσφαιρο» σκεπτικό, οι πρώην υπουργοί της ΝΔ κκ. Γ. Αλογοσκούφης, Μ. Λιάπης, Ι. Παπαθανασίου, Γ. Βουλγαράκης, Πρ. Παυλόπουλος, Β. Πολύδωρας και Χρ. Μαρκογιαννάκης, καθώς και οι «πράσινοι» κκ. Αν. Μαντέλης, Χρ. Βερελής, Ν. Χριστοδουλάκης, Ι. Παπαντωνίου και Α. Τσοχατζόπουλος.
Την ίδια στιγμή η ΝΔ στο δικό της πόρισμα αποδίδει «σαφείς πολιτικές ευθύνες» στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη και τους πρώην υπουργούς/υφυπουργούς επί των κυβερνήσεών του κκ. Ι. Παπαντωνίου, Α. Τσοχατζόπουλο, Αν. Μαντέλη, Ν. Χριστοδουλάκη, Χρ. Βερελή, Ευ. Μαλέσιο, αλλά και τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (ως μέλους του ΔΣ του ΟΤΕ το 2000-2002), παρέχοντας πλήρη κάλυψη στα «γαλάζια» πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Σε ποια πρόσωπα αποδίδονται ευθύνες
Αν. Μαντέλης
Για τη Συμφωνία 8002 του ΟΤΕ
Ελέγχεται διότι ενέκρινε την Προγραμματική Συμφωνία 8002 (1997) και απεδέχθη τα τιμήματα που του υπέβαλε ο ΟΤΕ χωρίς να ελέγξει τις τιμές της αγοράς. «Η παράλειψη εποπτείας του τότε υπουργού μπορεί να συνδεθεί με τη διαδικασία με την οποία εμβάσθηκαν σε λογαριασμό του περίπου 250.000 €».
Χρ. Βερελής
Γνώριζε για τον ΟΤΕ, ελέγχεται για τον ΟΣΕ
Του αποδίδεται ότι παρέλειψε να ασκήσει εποπτεία επί του ΟΤΕ και ότι ήταν σε γνώση των μεθοδεύσεων που γίνονταν σε σχέση με τους κοστολογικούς ελέγχους στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας 8002. Για τον ΟΣΕ ελέγχεται διότι «παρέλειψε να δώσει εντολή για ενέργειες που θα προάσπιζαν τα συμφέροντα του ΟΣΕ», ενώ για τη διακήρυξη του διαγωνισμού για τον Προαστιακό τού αποδίδεται πλημμελής έλεγχος.
Ι. Παπαντωνίου
Ευθύνες ελέγχου για ΟΤΕ και ανάθεση C4I
Αναφέρεται ότι δεν άσκησε τον απαιτούμενο έλεγχο στον ΟΤΕ, δεν ήλεγξε την πορεία των προγραμματικών συμφωνιών και «συνεπώς δεν προστάτευσε το δημόσιο συμφέρον ελέγχοντας την εφαρμογή των ρητρών που περιελάμβανε η προγραμματική συμφωνία 8002 με τη Siemens». Ευθύνες του αποδίδονται και για την ανάθεση της εκτέλεσης του C4I.
Ν. Χριστοδουλάκης Ε
λλιπής έλεγχος της Συμφωνίας στον ΟΤΕ
Ελέγχεται ότι «δεν παρακολούθησε όπως όφειλε την πορεία υλοποίησης των εκτελεστών παραγγελιών» και «δεν προέβη σε έλεγχο για την πορεία της προγραμματικής συμφωνίας 8002».
Μ. Λιάπης
Παράλειψη εποπτείας για ΟΤΕ, ΟΣΕ και Προαστιακό
Του αποδίδεται ότι δεν ήλεγχε «αν κατά την προμήθεια υλικών από τη Siemens και την ανάληψη τεχνικής υποστήριξης από αυτήν, τηρούνταν οι νόμιμες διαδικασίες», ενώ για τον ΟΣΕ αναφέρεται ότι «συνέπεια της αδράνειάς του ήταν η συνέχιση των εκκρεμοτήτων στην υλοποίηση των συμβάσεων εις βάρος των συμφερόντων του Οργανισμού». Ευθύνες του αποδίδονται και για τον Προαστιακό όπως και για τη σύμβαση για τον εφοδιασμό Ψηφιακού Συστήματος Επικοινωνίας του ΟΣΕ (GSM-R).
Γ. Αλογοσκούφης
Δεν διεκδίκησε υπερτιμήματα
Για τον πρώην «τσάρο» της Οικονομίας αναφέρεται ότι επί των ημερών του «το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη τη μεγαλύτερη απώλεια λόγω της προγραμματικής συμφωνίας 8002, αφού δύο φορές δεν διεκδίκησε όπως όφειλε τα υπερτιμήματα και δεν απαίτησε από τη Siemens τις νόμιμες αποζημιώσεις που αποκαλύφθηκαν από το σκάνδαλο». Επίσης του αποδίδεται «συγκάλυψη» λόγω της κατάργησης της Αρχής κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος υπό τον κ. Γ. Ζορμπά.
Γ. Βουλγαράκης
Πλημμελής παρακολούθηση σύμβασης του C4I
Στον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης (2004-2006) αποδίδεται ότι «αν και καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός, παρακολούθησε πλημμελώς την εξέλιξη της σύμβασης C4I» και ότι «επέδειξε άγνοια και αδιαφορία αναφορικά με την άσκηση της υπηρεσιακών του καθηκόντων».
Β. Πολύδωρας
Τροποποίηση σύμβασης C4I
Με την πέμπτη τροποποίηση της σύμβασης που υπέγραψε ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης το 2007 «καταργήθηκε στην ουσία η προϋπόθεση της σύμβασης του 2003, ότι η παράδοση του συστήματος έπρεπε να γίνει με το “κλειδί στο χέρι” και αποκλείσθηκε εκ των πραγμάτων ο έλεγχος της διαλειτουργικότητας του συστήματος».
Πρ. Παυλόπουλος
Ελλιπής διαχείριση δημόσιας περιουσίας
Για τον πρώην υπουργό Εσωτερικών (2007-2009) επισημαίνεται σχετικά με την έβδομη τροποποίηση της σύμβασης του C4I ότι «δεν διαχειρίστηκε με την πρέπουσα προσοχή τη δημόσια περιουσία, η οποία του ήταν διαπιστευμένη».
Χρ. Μαρκογιαννάκης
Αποδέχθηκε τις απαιτήσεις για το C4I
Οπως αναφέρεται, ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης «διαπραγματευόταν σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθετε η εταιρεία SAIC» και ότι «αποδέχθηκε ως σωστή την απαίτηση της εταιρείας να παραληφθεί το C4I ανά υποσύστημα».
Ι. Παπαθανασίου
Δεν ενήργησε για έκπτωση της Siemens από τις συμβάσεις
Του αποδίδεται ότι αν και από τις 13.3.2009 ο τότε υπουργός Οικονομίας έκανε αποδεκτή τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία υπεδείκνυε τη διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει _ μεταξύ άλλων _ και στην έκπτωση της Siemens από συμβάσεις που είχε συνάψει με το Ελληνικό Δημόσιο, εκείνος «δεν προέβη σε καμία περαιτέρω ενέργεια».
Α. Τσοχατζόπουλος
Ελλιπής έλεγχος στο πρόγραμμα Ερμής
Για τον πρώην υπουργό Αμυνας (1996-2001) επισημαίνεται ότι δεν παρακολούθησε τις πληρωμές του εξοπλιστικού προγράμματος Ερμής ενώ αναφέρεται ότι «χρηματικά ποσά τα οποία φέρεται ότι προέρχονται από τη Siemens βρέθηκαν σε λογαριασμούς δύο υφισταμένων του: του τότε αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και ενός μέλους του ΔΣ της ΕΒΟ».
BHMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου