"...μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον έστιν η πατρίς και σεμνώτερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσι..."
Blogger
''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης
«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)
10 Φεβ 2011
«Βόμβα» από τη συνταξιοδότηση 120.000 υπαλλήλων έως το 2015
Σήμα κινδύνου για τις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων εκπέμπει η ΑΔΕΔΥ ενόψει της προβλεπόμενης συνταξιοδότησης τουλάχιστον 120.000 μονίμων υπαλλήλων μέσα στην τετραετία και της μείωσης των εν ενεργεία υπαλλήλων, σε εφαρμογή της περιοριστικής πολιτικής προσλήψεων με βάση το Μνημόνιο. «Το πρόβλημα έχει διογκωθεί και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας θα γίνει εκρηκτικό, εάν δεν ληφθούν άμεσα
μέτρα, δηλαδή νέες προσλήψεις εργαζομένων και κρατική επιχορήγηση των ταμείων», προέβλεψε η ΑΔΕΔΥ, χαρακτηρίζοντας «κρίσιμη» την περίοδο έως το 2015 - 2017, καθώς θα υπάρξει μεγάλη «πίεση» στα ταμεία, εξαιτίας της ωρίμανσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων.
Η ΑΔΕΔΥ προεξόφλησε ότι οι αναλογιστικές μελέτες που θα συνταχθούν, με αυτά τα δεδομένα, θα δείξουν το? δρόμο για μειώσεις παροχών, αυξήσεις εισφορών και νέες ανατροπές δικαιωμάτων.
Ηδη, 40.000 συνταξιούχοι στερούνται των μερισμάτων που δικαιούνται και άλλοι 200.000 δεν εισπράττουν μέρος αυτών, όπως για παράδειγμα το μέρισμα των Χριστουγέννων του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων.
Εξαιτίας του νέου Ασφαλιστικού έχουν συνταξιοδοτηθεί περισσότεροι από 50.000, ενώ αναμένονται 120.000 αποχωρήσεις την επόμενη τετραετία, λόγω ωρίμανσης των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Ο αριθμός των υπαλλήλων θα φτάσει τους 200.000, αν υπολογιστούν και οι λήξεις των συμβάσεων (οι συμβασιούχοι δεν καταβάλλουν, πάντως, εισφορές στα Ταμεία).
Ελλείμματα
Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν, στην «Η», ότι μέσα από αυτή την ιδιότυπη «εθελούσια» έξοδο -τις συνταξιοδοτήσεις περίπου 120.000 υπαλλήλων και τον περιορισμό των νέων προσλήψεων- το Δημόσιο θα μειώσει το κόστος για την πληρωμή μισθών έως και 50% (καταβάλλοντας μέση σύνταξη 1.000 ευρώ, αντί του μισθού των 1.500 ευρώ, γλιτώνει πάνω από 800 εκατ. ευρώ).
Με αυτό τον τρόπο θα διευρυνθούν τα ελλείμματα των ταμείων (το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα χρειαστεί 5,2 δισ. ευρώ για να πληρώσει το εφάπαξ των 43.000 - 44.000 ευρώ, αν βεβαίως παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα η σχετική παροχή). Ηδη, το ΤΠΔΥ παρουσιάζει έλλειμμα 1,7 δισ. ευρώ, το ΜΤΠΥ 240 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα οργανικό έλλειμμα έχει εμφανίσει και το ΤΕΑΔΥ (το οποίο, με βάση το κυβερνητικό σχέδιο, πρόκειται να δανείσει 300 εκατ. ευρώ στο ΤΠΔΥ).
Απεργία
Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού έθεσε η ΑΔΕΔΥ ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της στο διάλογο για το νέο μισθολόγιο. «Η συγκυρία και οι πολιτικές του Μνημονίου δεν αφήνουν περιθώρια για την υλοποίηση ενός μισθολογίου που θα αναβαθμίζει μισθούς και συντάξεις, θα αποκαθιστά αδικίες και θα συμβάλει στην πιο αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών», δήλωσε ο Σπ. Παπασπύρος, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση του ωραρίου εργασίας εντάσσεται στην πολιτική των μειώσεων (αποφεύγεται η πρόσληψη 45.000 νέων υπαλλήλων).
Για όλα αυτά, η ΑΔΕΔΥ οργανώνει σήμερα στάση εργασίας και συλλαλητήριο στη μία το μεσημέρι στην οδό Σταδίου και συμμετέχει στη γενική απεργία της 23ης Φεβρουαρίου, μαζί με τη ΓΣΕΕ. Τριήμερο κινητοποιήσεων, με αποκορύφωμα το «λουκέτο» σε όλα τα εμπορικά καταστήματα στις 23 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.ΕΘΝΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου