Παράταση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου έχει πάρει ο πόλεμος των τραπεζιτών για τις συγχωνεύσεις. Μετά το άδοξο τέλος που είχε η δεύτερη προσπάθεια προσέγγισης της ALPHA BANK από την Εθνική Τράπεζα, οι τραπεζίτες παραμένουν με το όπλο παρά πόδα και αναμένουν τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ευρωζώνης αναφορικά με μια συνολική λύση στην κρίση χρέους. Η παρούσα συγκυρία χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη ρευστότητα, καθώς οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής -αν τελικά υπάρξουν- θα δώσουν απάντηση και στο εξαιρετικά κρίσιμο ερώτημα που ταλανίζει την
αγορά, στο αν δηλαδή θα έχουμε μια λύση με hair cut στις αξίες των ομολόγων.
Το κρίσιμο σημείο που προσπαθούν να ανιχνεύσουν όλοι, είναι οι τυχόν επιπτώσεις που θα επιφέρει στα χαρτοφυλάκια των ομολόγων, η όποια λύση τελικά υιοθετηθεί από την Ευρωζώνη. Αν τελικά έχουμε μια λύση που προβλέπει απομειώσεις στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών ομολόγων, οι εξελίξεις στην τραπεζική αγορά θα είναι ταχύτατες -αν όχι βίαιες- και οι επιλογές των τραπεζιτών θα γίνουν υπό την πίεση των γεγονότων. Αν οι αποφάσεις στις Βρυξέλλες απομακρύνουν το ενδεχόμενο του hair cut στα ομόλογα, τότε το παιχνίδι ανοίγει και πάλι, ενώ σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να εμπλακούν στο χορό των συγχωνεύσεων και ξένες τράπεζες.Συζητούν σενάρια
Ολες οι διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εγρήγορση και σε στενή συνεργασία με τους ξένους συμβούλους τους επεξεργάζονται διάφορα σενάρια. Πηγές της ΕΤΕ, απαντώντας στα δημοσιεύματα που φέρουν τη διοίκησή της έτοιμη να ξεκινήσει συζητήσεις με ξένους θεσμικούς προκειμένου να προχωρήσει σε επιθετική πρόταση εξαγοράς της Alpha Bank τόνιζαν: «Η Εθνική πιστεύει ότι οι συγχωνεύσεις των τραπεζών πρέπει να είναι φιλικές, προκειμένου να μεγιστοποιείται το όφελος από τις αναμενόμενες συνεργίες. Αυτή είναι η βασική αρχή που διέπει τη στρατηγική της τράπεζας και κατ΄ επέκταση την πρόσφατη πρόταση προς την Αlpha. Αλλωστε γι' αυτόν το σκοπό η αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ προηγήθηκε της πρότασης προς την Αlpha, ώστε να υλοποιηθεί αυτή η στρατηγική για φιλικές συγχωνεύσεις».
Συγχωνεύσεις
Σημειώνεται ότι ανάλογες θέσεις έχουν και οι επικεφαλής των άλλων μεγάλων ελληνικών τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μ. Σάλλας σε δηλώσεις του εμφανίστηκε υπέρμαχος των συγχωνεύσεων αλλά όχι με επιθετικό τρόπο, ενώ και ο κ. Ν. Νανόπουλος στη τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δήλωσε ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για τραπεζικό deal. Αλλωστε οι επιθετικές εξαγορές τραπεζών διεθνώς δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε και έχουν πάντοτε καλή κατάληξη. Στο πρόσφατο παρελθόν το μοναδικό επιτυχημένο παράδειγμα επιθετικής εξαγοράς στον τραπεζικό κλάδο ήταν αυτό της RBS προς την ΑΒΝ ΑΜRO BANK, και λίγο μετά την ολοκλήρωσή του, η RBS κατέρρευσε στη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Μείωση στα 60 δισ.
Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια για να κινηθούν οι τράπεζες στενεύουν. Το μήνυμα από τις συναντήσεις που είχαν τα τραπεζικά επιτελεία με τους εκπροσώπους της τρόικας στις αρχές Φεβρουαρίου ήταν ξεκάθαρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις αυτές οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του ΔΝΤ σιωπούσαν και το λόγο είχε πάρει ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, ο οποίος και άσκησε μεγάλες πιέσεις στις τράπεζες, ώστε να μεθοδεύσουν άμεσα ενέργειες με στόχο να επιστρέψουν μέρος των κεφαλαίων που έχουν λάβει ως ενισχύσεις από την ΕΚΤ με εγγύηση ομόλογα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ ζήτησε από τους τραπεζίτες το ποσό των 95 δισ. ενισχύσεων που έχουν λάβει, να μειωθεί στα 60 δισ. ευρώ. Τους προέτρεψε να πωλήσουν ενεργητικό και να δρομολογήσουν κατά το επόμενο διάστημα τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μειωθεί η εξάρτησή τους από την ΕΚΤ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το νέο πακέτο ενισχύσεων προς τις τράπεζες, ύψους 30 δισ. ευρώ, συναρτάται άμεσα με λεπτομερές σχέδιο που θα πρέπει να υποβάλει η κάθε τράπεζα για τη μείωση της εξάρτησής της από την ΕΚΤ. Ως τα μέσα Απριλίου τα σχέδια της κάθε τράπεζας, που θα πρέπει να περιλαμβάνουν συγκεκριμένους στόχους και μέτρα για την επόμενη διετία, θα πρέπει να υποβληθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εν συνεχεία θα τα προωθήσει στην ΕΚΤ. Η επιστροφή των κεφαλαίων στην ΕΚΤ είναι η μια όψη τους νομίσματος για την πίεση που δέχονται οι τραπεζίτες. Η άλλη όψη είναι η μείωση των καταθέσεων.
Καταθέσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που έχουν οι τράπεζες για τον Ιανουάριο και για το πρώτο δεκαπενταήμερο του Φεβρουαρίου είναι απογοητευτικά και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αποσύρονται 1 με 1,5 δισ. καταθέσεις κάθε μήνα. Δεν συζητάμε για χρήματα που διοχετεύονται στο εξωτερικό, αλλά για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που καλύπτουν τρέχουσες ανάγκες «τρώγοντας από τα έτοιμα».
Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν φέτος να καταγραφεί μείωση των καταθέσεων της τάξεως των 15-18 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό πρέπει να το δούμε σε συνάρτηση με τα περίπου 35 δισ. ενισχύσεων που ζητά πίσω η ΕΚΤ την επόμενη διετία-τριετία.
Υπό τις συνθήκες αυτές οι συγχωνεύσεις των τραπεζών, προκειμένου να δημιουργηθούν μεγαλύτερα σχήματα που θα είναι πιο πειστικά για τις αγορές και θα μπορούν να προβούν σε οικονομίες κλίμακας, είναι μονόδρομος. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, εντάσσονται και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη για το εργασιακό των τραπεζοϋπαλλήλων.ΗΜΕΡΙΣΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου