Της ΝΙΚΗΣ ΖΟΡΜΠΑ
Το ζήτημα του αριθμού των υπαλλήλων της Βουλής, των αμοιβών τους αλλά και του τρόπου με τον οποίο διορίζονται, αποτελεί διαχρονικά κεφάλαιο βασικό στο μεγάλο βιβλίο του ρουσφετολογικού κράτους. Σήμερα όμως, όταν συνολικά στον δημόσιο τομέα έχει μπει νυστέρι για βαθιές (και πολλές φορές ουχί δίκαιες) οικονομικές τομές, η ιστορία δεν επανέρχεται πλέον ως φάρσα αλλά ως πρόκληση.
Ο «Α.Τ.» ανακάλυψε πως μεσούσης της βαθιάς οικονομικής κρίσης, με συντάξεις, μισθούς και δώρα
να ψαλιδίζονται οριζόντια και δραματικά, εξακολουθούν να δαπανώνται υψηλά κονδύλια για τη συντήρηση ενός ολόκληρου «στρατού» των πρώην και νυν εθνοπατέρων. Πρώην και νυν πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων και πρόεδροι της Βουλής έχουν στην υπηρεσία τους και κατά αποκλειστικότητα περί τους 300 υπαλλήλους και δεκάδες αστυνομικούς. Να σημειωθεί δε ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν μετατεθεί από κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία στο συγκεκριμένο πόστο, αλλά έχουν προσληφθεί ακριβώς για αυτή τη δουλειά. Ήτοι, εκτός ΑΣΕΠ, διά παραθύρου και με αμιγώς «προσωπικά κριτήρια». Και αν φαντάζει λογικοφανές ένας πρώην πρωθυπουργός να έχει στη διάθεσή του τρεις υπαλλήλους -με το ερώτημα ωστόσο «σε τι χρησιμεύουν» να προβάλλει επίμονο- ακόμη πιο μεγάλο σχηματίζεται το ερωτηματικό για ποιον ακριβώς λόγο ένας ή μάλλον κάθε πρώην πρόεδρος Βουλής να χρειάζεται να απασχολεί έξι.
Στην περίπτωση αυτή, οι αριθμοί, όπως διαμορφώθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του 1997, με απόφαση του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, είναι αμείλικτοι.
Σύμφωνα λοιπόν με το Φ.Ε.Κ. της 10ης Απριλίου 1997, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη το οποίο εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα, προβλέπεται ότι:
* Οι πρώην πρόεδροι της Βουλής δικαιούνται να απασχολούν από έξι μετακλητούς υπαλλήλους, από τέσσερις αστυνομικούς έκαστος καθώς όπως αναγράφεται και στο επίμαχο ΦΕΚ: «Αναγκαίο προσωπικό από τους οδηγούς οχημάτων», άνευ αριθμητικού προσδιορισμού.
* Οι πρώην πρωθυπουργοί δικαιούνται τρεις.
* Οι πρώην αντιπρόεδροι κυβέρνησης από έναν.
* Οι πρώην αρχηγοί κομμάτων από έναν.
* Δύο αστυνομικοί της φρουράς της Βουλής παραχωρούνται σε κάθε πρώην πολιτικό αρχηγό.
Ουδόλως ασήμαντος είναι πάντως και ο αριθμός των υπαλλήλων που απασχολούν οι... νυν μας εθνοπατέρες.
* Ο πρόεδρος της Βουλής δώδεκα.
* Οι επτά μας αντιπρόεδροι από τέσσερις έκαστος.
* Ο γενικός γραμματέας της Βουλής τέσσερις.
* Ο ειδικός γραμματέας της Βουλής τέσσερις.
Στους νυν πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, απασχολούνται:
* Επτά υπάλληλοι για το πρώτο κόμμα (ΠΑΣΟΚ).
* Οκτώ για το δεύτερο (Ν.Δ).
* Πέντε για το τρίτο (ΚΚΕ).
* Από τέσσερις για τα υπόλοιπα κόμματα (ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ).
* Μπόνους έναν υπάλληλο για κάθε 50 βουλευτές που διαθέτει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα λαμβάνει κάθε αρχηγός. Π.χ. για τους 165 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου δικαιούται να απασχολεί στο γραφείο του στη Βουλή ακόμη τρεις υπαλλήλους.
Στο ερώτημα «τι εστί μετακλητός υπάλληλος» η απάντηση είναι εκ νόμου, κατά τι, ασαφής. Μετακλητός θεωρείται και ο υπάλληλος που έχει αποσπαστεί από κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία αλλά και αυτός που προσλαμβάνεται με σύμβαση ορισμένου χρόνου για την πλήρωση της συγκεκριμένης θέσης.ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου