Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


7 Φεβ 2011

Συνελήφθησαν αγρότες στον Προμαχώνα




Με προσυγκεντρώσεις σε κόμβους της εθνικής οδού ξεκίνησαν εκ ναού κινητοποιήσεις των αγροτών. Οι Σερραίοι αγρότες που κινήθηκαν προς τον Προμαχώνα για να αποκλείσουν το τελωνείο, ακινητοποιήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις στη γέφυρα Πετριτσίου.

Εντούτοις, αγρότες επιχείρησαν μέσω παράδρομων, να παρακάμψουν το «μπλόκο» των ΜΑΤ και μέσω Αγκίστρου κατάφεραν να φτάσουν στον παραμεθόριο σταθμό, όπου η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη έξι
αγροτών.

Την ίδια ώρα, ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ αστυνομικών, αγροτών και διερχόμενων οδηγών, όταν οι παραταγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ εμπόδισαν τη διέλευση όλων των οχημάτων από και προς τον Προμαχώνα, λίγο πριν τη γέφυρα του Πετριτσίου.

Στο συμβάν ενεπλάκη και τηλεοπτικό συνεργείο που επιχείρησε να περάσει το αστυνομικό μπλόκο, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η σύλληψη δύο ατόμων του τηλεοπτικού συνεργείου, για ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι στις αστυνομικές αρχές, αλλά λίγη ώρα αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ανησυχία στη Βουλγαρία
Το ενδεχόμενο αποκλεισμού του συνοριακού σταθμού Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ανησυχεί τη βουλγαρική πλευρά. Ο υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας, Μίροσλαβ Ναϊντένοφ επικοινώνησε για το λόγο αυτό με την αρμόδια γενική γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γεωργία Μπαζώτη, η οποία εμφανίστηκε καθησυχαστική και διαβεβαίωσε ότι θα επιτραπεί οποιαδήποτε κλιμάκωση.

Σημειώνεται ότι η πρόσβαση στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο έχουν αποκόψει από το πρωί εργαζόμενοι του ομίλου της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝ.ΚΛΩ.). Ο κ. Νάιντενοφ θα έχει, πιθανότατα αύριο, τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα και με τον Έλληνα ομόλογό του, Κώστα Σκανδαλίδη.

Ο πρόεδρος της βουλγαρικής συνομοσπονδίας Μεταφορέων, Κόιτσο Ρούσεφ, δήλωσε ότι οι μεταφορείς θα προσφύγουν στον υπουργό Μεταφορών, Αλεξάντερ Τσβετκόφ, για να ζητήσει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εάν υπάρξει αποκλεισμός του μεθοριακού σταθμού Προμαχώνα - Κούλατα από παραγωγούς του νομού Σερρών.

Το ενδεχόμενο αποκλεισμού του μεθοριακού σταθμού Προμαχώνα-Κούλατα κυριαρχεί στα δελτία ειδήσεων των βουλγαρικών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ, στα οποία επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- πως οι αγρότες διαφόρων περιοχών της ελληνικής επικράτειας εφαρμόζουν στη φάση αυτή την τακτική της αναμονής, αναμένοντας να λήξουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις άλλων κλάδων και επαγγελμάτων.

«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ
Προσυγκεντρώσεις έγιναν σε διάφορα κομβικά σημεία της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, από ομάδες αγροτών που θα προχωρήσουν σε συσκέψεις και θα αποφασίσουν εάν θα ξεκινήσουν από την Τρίτη κινητοποιήσεις ή όχι.

Προσυγκεντρώσεις αγροτών έχουν γίνει από Θεσσαλονικείς στα Μάλγαρα, από την περιοχή της Ημαθίας στον κόμβο της Κουλούρας, της Πέλλας στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών, της Φλώρινας και του Αμυνταίου στον κόμβο Φιλώτα και της Θεσσαλίας στον κόμβο της Γυρτώνης.

Παμπελοποννησιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης, με την συμμετοχή πολλών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Διεκδικούν...
Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στο 15% για τα αγροτικά προϊόντα, εξασφάλιση αφορολόγητου πετρελαίου, διασφάλιση των κατώτατων τιμών στην παραγωγή και αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών για το πράσινο σκουλήκι.

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη δήλωσε στο ραδιοσταθμό Flash ότι το υπουργείο είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους αγρότες, πρόσθεσε ωστόσο ότι «ακούστηκαν και κάποια αιτήματα και θέλω να πω σαφέστατα ότι η απάντησή μας εκεί, σε περιπτώσεις που δεν μπορούσε να είναι αρνητική, ήταν επιφυλακτική, όπως για παράδειγμα το αίτημα για αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ». NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...