Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


27 Φεβ 2011

«Τσιμπημένη» χοληστερίνη;


«Τσιμπημένη»  χοληστερίνη;


Αν είστε τακτικοί αναγνώστες του ΑΡΜΟΝΙΑ, το γνωρίζετε ήδη πως, όταν η χοληστερίνη κυκλοφορεί στο αίμα σε μεγαλύτερη ποσότητα από όση χρειάζεται, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για το καρδιαγγειακό σύστημα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η μεσογειακή δίαιτα (φτωχή σε ζωικά λίπη και πλούσια σε φυτικές τροφές) θεωρείται παράδειγμα σωστής και ισορροπημένης διατροφής που οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης.

Πρόληψη τώρα!

Όπως τονίζει o καθηγητής Καρδιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης: «Στην Ελλάδα το 40% των ενηλίκων έχουν χοληστερίνη πάνω από το όριο ασφαλείας. Δυστυχώς, όμως, οι μισοί από αυτούς αγνοούν το πρόβλημα, αφού ποτέ δεν έχουν μετρήσει τις τιμές της». Καλό είναι, λοιπόν, ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζετε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, να κάνετε προληπτικά τα επόμενα βήματα:
1. Ελέγχετε τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα τουλάχιστον κάθε χρόνο. Τώρα, μάλιστα, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε τις μετρήσεις κατ’ οίκον χάρη στις ειδικές συσκευές μέτρησης, που υπολογίζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και του σακχάρου.
2. Ξεκινήστε κάποιο είδος αεροβικής άσκησης: μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της HDL (καλής) χοληστερίνης και στη μείωση της LDL (κακής).
3. Τρώτε τα σωστά λίπη, όπως είναι τα μονοακόρεστα (περιέχονται στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς), αλλά και τα ω-3 λιπαρά οξέα, που υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια.
4. Αποφεύγετε τα κορεσμένα λίπη (υπάρχουν κυρίως στα κόκκινα κρέατα και στα γαλακτοκομικά).
5. Αν έχετε παραπανίσια κιλά, προσπαθήστε να τα χάσετε με τη βοήθεια ενός ειδικού, καθώς μια από τις συχνότερες αιτίες «υπερχοληστερολαιμίας είναι η παχυσαρκία.
6. Κόψτε ή μειώστε στο ελάχιστο το κάπνισμα: ο καπνός του τσιγάρου προσβάλλει τα αγγεία και αυξάνει την «κακή» χοληστερίνη.
Πόση είναι η φυσιολογική;
Τα αποδεκτά επίπεδα ολικής χοληστερίνης για ενηλίκους, χωρίς παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, είναι: <200 mg/dl (χιλιοστόγραμμα ανά δέκατο του λίτρου αίματος).
Ενώ τα επιθυμητά <190 mg/dl.
Η HDL-χοληστερίνη πρέπει να είναι στους άντρες: >40 mg/dl και στις γυναίκες: >50 mg/dl.
Η LDL- χοληστερίνη πρέπει να είναι: <130 mg/dl.
Tα τριγλυκερίδια: <150 mg/dl.
Θυμηθείτε: Όσο περισσότεροι παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο, τόσο πιο χαμηλά πρέπει να μειώσει τη χοληστερίνη του. Εάν ανήκετε στην ομάδα πολύ υψηλού κινδύνου, η επιδιωκόμενη τιμή για την ολική χοληστερίνη είναι: <180 mg/dl και η ιδανική τιμή για την LDL-χοληστερίνη <70 mg/dl.
Πότε πρέπει να πάρω φάρμακα;

Αν η χοληστερίνη σας υπερβαίνει τα 240 mg και η δίαιτα δεν έχει αποτελέσματα, ίσως χρειαστεί να ακολουθήσετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, αν το κρίνει αναγκαίο ο γιατρός σας. Μπορεί, όμως, να σας χορηγηθούν συμπληρωματικά και φάρμακα με βάση τα ιχθυέλαια (πηγές ω-3 λιπαρών).ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...