Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


7 Φεβ 2011

Αγορά Ακινήτων Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις ειδικών για τα επόμενα χρόνια

Κρίση που θα διαρκέσει για τουλάχιστον 2-3 χρόνια πλήττει την αγορά ακινήτων σύμφωνα με τους ειδικούς που συμμετείχαν σε έρευνα του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών τα βασικά συμπεράσμα της οποίας δημοσιεύει «Το ΒΗΜΑοnline».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, εννέα στους δέκα ειδικούς της κτηματαγοράς θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη υπερπροσφορά κατοικιών, ενώ έξι στους δέκα εκτιμούν ότι οι πωλήσεις των κατοικιών είναι χαμηλότερες σήμερα σε σχέση με έξι μήνες πριν. Επίσης, το 70,4% των
ειδικών της κτηματαγοράς θεωρεί ότι οι τιμές πώλησης των κατοικιών έχουν μειωθεί σε σχέση με έξι μήνες πριν, ενώ περίπου 7 στους 10 προβλέπουν ότι οι τιμές πώλησης των κατοικιών θα μειωθούν τους επόμενους έξι μήνες. Ακόμη, το 54,1% των ειδικών της κτηματαγοράς προβλέπει χαμηλότερη ζήτηση για αγορά κατοικιών το επόμενο εξάμηνο και 4 στους 10 ότι η κρίση στην κτηματαγορά θα διαρκέσει 2 έως 3 χρόνια. Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, το 90% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις τιμές πώλησης των ακινήτων.
Οπως αναφέρει ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Επαμεινώνδας Πανάς, «οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι δυσοίωνες για την κτηματαγορά. Γενικά, δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών της κτηματαγοράς. Πότε θα έρθει η ανάκαμψη, δε μπορεί να προβλέψει κάποιος με βεβαιότητα. Η κρίση φαίνεται ότι θα διαρκέσει αρκετά, αν και μπορεί να εμφανισθούν μικρά σκαμπανεβάσματα, τα οποία θα οφείλονται σε προσωρινές και ευκαιριακές προσφορές των κατασκευαστών. Σο «καλό μήνυμα» είναι – σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς της κτηματαγοράς - ότι δεν υπάρχει «φούσκα» με τα ακίνητα, γιατί αν υπήρχε, τότε δε θα μπορούσε κάποιος να εκτιμήσει και το βάθος της κρίσης».
Η εικόνα της κτηματαγοράς με μία ματιά - Μεγάλη προσφορά νεόδμητων.
- Υπάρχουν 100.000-200.000 απούλητα νεόδμητα διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα.
- Οι τιμές των ακινήτων παραμένουν υψηλές.
- Το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοικιών που αγοράζονται είναι μεταχειρισμένα και μεγάλης ηλικίας.
- Οι τράπεζες διατηρούν κλειστές τις «στρόφιγγες του δανεισμού».
- Πτώση της ζήτησης – εκτιμάται ότι υποχώρησε κατά 50-70% σε σχέση με την περίοδο 2005 - 2007.
- Αύξηση των πλειστηριασμών.
- Οι αγοραπωλησίες ακινήτων σύμφωνα με τους ειδικούς της κτηματαγοράς έχουν περιοριστεί σημαντικά.
- Αν η πρόβλεψη των ειδικών της κτηματαγοράς επαληθευτεί όσον αφορά τη διάρκεια της κρίσης της κτηματαγοράς για δύο έως τρία έτη, τότε με μεγάλη πιθανότητα θα καταστραφούν πολλές επιχειρήσεις του κλάδου.
- Η καθαρή απόδοση του ακινήτου είναι μικρότερη από το επιτόκιο προθεσμιακού λογαριασμού.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...