Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


9 Φεβ 2011

Ποιες αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο για την Υγεία

«Απέναντι» βρίσκει γιατρούς και φαρμακοποιούς το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία, το οποίο ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή και αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω τόσο γύρω από τον τρόπο εξυπηρέτησης χιλιάδων ασφαλισμένων του ΙΚΑ και τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων όσο και γύρω από το επάγγελμα του φαρμακοποιού.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δηλώνουν αντίθετοι στις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες όπως λένε όχι μόνο θίγουν πάγια δικαιώματα των συλλόγων τους, αλλά και υποβαθμίζουν
και εμπορευματοποιούν την ήδη πολύπαθη δημόσια υγεία.
* Τι λένε οι γιατροί του ΙΚΑ: Μιλώντας στον «Α.Τ.» ο πρόεδρος των γιατρών του ΙΚΑ, Μιχάλης Βλασταράκος, έκανε έκκληση στον υπουργό Υγείας, έστω και την ύστατη στιγμή να κάνει πίσω και να μπει σε έναν παραγωγικό διάλογο με τους υγειονομικούς φορείς της χώρας, ώστε να δημιουργηθεί ένα νομοθέτημα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έτσι όπως το έχει ανάγκη ο λαός κι έτσι ώστε να μην έχει την τύχη των προηγούμενων νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν.
«Δεν πρόκειται για νομοθέτημα για την υγεία, αλλά για μία συρραφή ρυθμίσεων με λογιστική προσέγγιση. Σκοπός του, εξάλλου, είναι η περιστολή των δαπανών και όχι η καταπολέμηση της σπατάλης, της διαφθοράς και της εμπορευματοποίησης της υγείας» υπογράμμισε ο κ. Βλασταράκος. Και πρόσθεσε: «Ζητούμε πραγματικά ενιαίο φορέα δημόσιας υγείας, με ισότιμη πρόσβαση των ασφαλισμένων, ελεύθερη επιλογή γιατρού, αλλά και δυνατότητα εργασίας του γιατρού μέσα από αμοιβές κατά περίπτωση και μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντίδραση των γιατρών του ΙΚΑ απέναντι στο πολυνομοσχέδιο πηγάζει από 4 βασικά σημεία:
* Δημιουργεί μισθούς πείνας για τους γιατρούς.
* Υποβαθμίζει τις παροχές υγείας προς τους ασφαλισμένους.
* Ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί τον τομέα της υγείας.
* Οδηγεί σε περικοπή παροχών, καθώς το επίπεδο του ΟΑΕΕ είναι χαμηλότερο τόσο από εκείνο του ΙΚΑ όσο και του ΟΠΑΔ.
* Τι λένε οι υπόλοιποι Ιατρικοί Σύλλογοι: Εν τω μεταξύ, προσπάθεια δημιουργίας αλυσίδων ιατρικών κέντρων μέσω του νέου νομοσχεδίου καταγγέλλουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών και οι Ιατρικές Επαγγελματικές Ενώσεις.
Όπως επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωσή τους… «την ώρα που η Βουλή ψηφίζει το ισοπεδωτικό Νομοσχέδιο για την Υγεία, από το παράθυρο επιχειρείται το ξεπούλημα της ΠΦΥ στους «νονούς» της υγείας για τρίτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, μέσα από το Σχέδιο Νόμου για τα «κλειστά επαγγέλματα», αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών».

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των γιατρών, εξάλλου, «η ίδια κυβέρνηση που «αναθεμάτιζε» και κατάργησε το Π.Δ. Αβραμόπουλου το επαναφέρει μέσω του άρθρου 2 του Σχεδίου Νόμου για τα «κλειστά επαγγέλματα», προφανώς και αυτή δέσμια των επιχειρηματικών συμφερόντων που λυμαίνονται το χώρο της υγείας, ενώ κατά τ’ άλλα τα εξορκίζει».
* Τι λένε οι Φαρμακοποιοί: Σε θέση μάχης βρίσκονται, πάντως, και οι φαρμακοποιοί οι οποίοι και διαμαρτύρονται:
1. Για την αλλαγή των πληθυσμιακών κριτηρίων.
2. Τη λειτουργία των φαρμακείων τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης αλλά και το Σάββατο.
3. Τα υπέρογκα χρέη των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τα φαρμακεία.

3+1 ΕΠΙΜΑΧΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

* ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
Συστήνεται «Συντονιστική Επιτροπή Προμηθειών», αλλά και μία «Επιτροπή Προδιαγραφών», ρόλος των οποίων θα είναι η ενοποίηση των διαγωνισμών προµηθειών προϊόντων και υπηρεσιών σε επίπεδο εθνικό ή περισσότερων υγειονοµικών περιφερειών προκειμένου να επιτυγχάνεται η µέγιστη δυνατή οικονοµία κλίµακας.
* ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Πληρωμή με πιστωτικές κάρτες για εξετάσεις ή ακόμα και πραγματοποίηση επεμβάσεων αλλά και κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων των πανεπιστημιακών γιατρών είναι δύο από τις ριζικές αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά τα δημόσια νοσοκομεία.
* ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Αλλαγή των πληθυσμιακών κριτηρίων (ένα φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους), κλιμακούμενο rebate, αλλά και λειτουργία τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης και το Σάββατο και συστεγάσεις είναι μερικές από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο.
* ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
- Για τις τρίτεκνες οικογένειες: Προβλέπεται η καταβολή μέχρι και τη συμπλήρωση των 6 ετών του, επίδομα ύψους 177 ευρώ, εφόσον μένει για 10 συνεχή χρόνια στην Ελλάδα.
- Για τις πολύτεκνες οικογένειες: Καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα 44 ευρώ για κάθε άγαμο παιδί μέχρι τα 23 ή τα 25 του χρόνια. Στη μητέρα, δε, που δεν δικαιούται πλέον το επίδομα, χορηγείται ισόβια σύνταξη 102 ευρώ. ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...