Διεθνής ομάδα ερευνητών εντόπισε μια πρωτεΐνη την οποία παράγουν σε μεγάλες ποσότητες οι καρκινικοί όγκοι όταν πρόκειται να εξαπλωθούν. Οι ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και άλλα διεθνή κέντρα ελπίζουν ότι η πρωτεΐνη αυτή θα μπορέσει να αποτελέσει δείκτη πρόβλεψης σχετικά με το ποιοι ασθενείς με καρκίνο κινδυνεύουν να εμφανίσουν μεταστάσεις.
Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στο επιστημονικό περιοδικό «Journal
of Clinical Investigation», πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι ίσως υπάρχει τρόπος να μπλοκαριστεί η δράση της πρωτεΐνης που ονομάζεται CPE-delta N, με αποτέλεσμα να προλαμβάνεται η εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Παρότι τα αποτελέσματα αυτά είναι πρώιμα οι ερευνητές αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη ενός τεστ πρόγνωσης της έκβασης του καρκίνου και πιθανώς και σε θεραπεία για τη νόσο. Ο βασικός ρόλος της συγκεκριμένης πρωτεΐνης είναι η επεξεργασία της ινσουλίνης και άλλων ορμονών στον οργανισμό. Ωστόσο η CPE-delta N εντοπίζεται επίσης σε μεγάλες ποσότητες σε πρωτογενείς όγκους που έχουν δώσει μετάσταση. Είναι γνωστό ότι οι μεταστάσεις και όχι οι πρωτογενείς όγκοι σκοτώνουν συνήθως τους ασθενείς με καρκίνο.
Οι ερευνητές με επικεφαλής την Πενγκ Λοχ από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία του Παιδιού και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη των ΗΠΑ διεξήγαγαν πειράματα σε ασθενείς με καρκίνο του ήπατος, του παχέος εντέρου, των επινεφριδίων αλλά και με άλλες μορφές της νόσου.
Για παράδειγμα εξέτασαν τους όγκους 18 ασθενών με καρκίνο του ήπατος σταδίου 2, ο οποίος είχε εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του οργάνου, όχι όμως και στον υπόλοιπο οργανισμό. Οπως είδαν οι ερευνητές 13 από τους ασθενείς είχαν χαμηλά επίπεδα CPE-delta N και παρέμεναν απαλλαγμένοι από τον καρκίνο τρία χρόνια μετά την υποβολή τους σε εγχείρηση. Πέντε από τους 18 εμφάνιζαν υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης, και σε τέσσερις εξ αυτών ο καρκίνος εμφάνισε υποτροπή (γεγονός που μαρτυρεί ότι η εξέταση για την πρωτεΐνη έχει ακρίβεια της τάξεως του 90%).
Εξίσου καλά ήταν τα αποτελέσματα και σε ό,τι αφορούσε άλλες μορφές καρκίνου. Μελέτη σε 14 ασθενείς με φαιοχρωμοκύτωμα (σπάνιος καρκίνος των επινεφριδίων) έδειξε ότι ο δείκτης - CPE-delta N μπορεί να προβλέψει τις περιπτώσεις εξάπλωσης της νόσου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές εάν τα πρώτα αυτά αποτελέσματα επιβεβαιωθούν από περαιτέρω μελέτες, ασθενείς με υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης θα υποβάλλονται σε επιπλέον χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες ώστε να ελέγχεται ο κίνδυνος υποτροπής και εξάπλωσης του καρκίνου τους.
Συγχρόνως οι ερευνητές κατέστειλαν τη δράση της πρωτεϊνης σε ποντίκια και είδαν ότι με αυτόν τον τρόπο η εξάπλωση του καρκίνου σταμάτησε. Οπως σημείωσε η δρ Λοχ «η εξέλιξη αυτή ανοίγει δρόμους για την ανάπτυξη θεραπείας μέσω της καταστολής της CPE-delta N, ίσως και ενός χαπιού που θα σταματά τη δράση της πρωτεΐνης».BHMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου