Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


21 Μαρ 2011

Συναγερμός στη Φουκουσίμα για τους αντιδραστήρες 2 και 3





Από νωρίς το πρωί σήμερα σήμανε νέος συναγερμός στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσί, καθώς διαπιστώθηκε αύξηση στην πίεση του αντιδραστήρα 3.

Λευκός καπνός εθεάθη να υψώνεται και πάνω από τον αντιδραστήρα 2, μερικές ώρες αφότου γκρίζος καπνός είχε φανεί πάνω από τον αντιδραστήρα 3, γεγονός που είχε προκαλέσει την απομάκρυνση ορισμένων εργατών.

Τα μέσα ενημέρωσης και η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας έκαναν γνωστό πως σταμάτησε να βγαίνει καπνός από τον αντιδραστήρα αριθμός 3, ο οποίος θεωρείται πιο επικίνδυνος επειδή χρησιμοποιεί πλουτώνιο.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύτηκε η πώληση γάλακτος και δύο ειδών πράσινων λαχανικών που παράγονται σε τέσσερις επαρχίες οι οποίες βρίσκονται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας.

«Εντοπίστηκαν μη φυσιολογικά επίπεδα ραδιενέργειας σε δείγματα γάλακτος, σπανακιού και κακίνα, ενός ιαπωνικού λαχανικού με πράσινα φύλλα, ανακοίνωσε ο Εντάνο.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έδωσε "εντολή" στις τέσσερις βορειοανατολικές επαρχίες Ιμπαράκι,
Τοσίγκι, Γκούνμα και Φουκουσίμα να αναστείλουν τη διανομή δύο ειδών λαχανικών και στην επαρχία της Φουκουσίμα τις πωλήσεις γάλακτος.

Η διανομή σπανακιού σταμάτησε ήδη από το Σάββατο στην Ιμπαράκι, που βρίσκεται νοτίως του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Ίχνη ραδιενεργού ιωδίου και καίσιου, αλλά σε αναλογίες κατώτερες από τα επιτρεπτά όρια, βρέθηκαν επίσης το Σάββατο στο νερό της βρύσης στο Τόκιο και στα περίχωρά του.

Επίπεδο ραδιενεργού ιωδίου τριπλάσιο από το επιτρεπτό εντοπίσθηκε σήμερα στο νερό ενός χωριού που βρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ. από τον πυρηνικό σταθμό.

Ο Εντάνο δήλωσε πως η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το σταθμό, η Tokyo Electric Power (Tepco), θα πρέπει να αποζημιώσει τους αγρότες που πλήττονται από τη διακοπή της διανομής των προϊόντων τους.

Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε, πάντως,  πως δεν υπάρχει
σημαντική αλλαγή στα επίπεδα ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.,

Οι μηχανικοί κατάφεραν να επαναφέρουν την παροχή ρεύματος στους αντιδραστήρες 5 και 6, γεγονός που προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία.

Μετά την αποκατάσταση της τροφοδοσίας ρεύματος, οι μηχανικοί θα προχωρήσουν σε δοκιμές ώστε να διαπιστωθεί εάν τα συστήματα ψύξης λειτουργούν ή έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό των 9 βαθμών και το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε.

Υπήρχε, επίσης, η πληροφορία πως αποκαταστάθηκε η τροφοδοσία ρεύματος στον αντιδραστήρα 1, όμως τελικά δεν επιβεβαιώθηκε.

«Υπάρχουν ορισμένες θετικές εξελίξεις τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή» δήλωσε ο Γκράχαμ Άντριου, ανώτερος αξιωματούχος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. 

Οι αρχές έχουν ρίξει χιλιάδες κυβικά νερού κυρίως στους αντιδραστήρες 3 και 4 σε μία προσπάθεια να τους ψύξουν. Σε περίπτωση που οι μηχανικοί δεν πετύχουν τη λειτουργία των συστημάτων ψύξης στους συγκεκριμένους αντιδραστήρες, τότε θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα για την αποτροπή διαρροής μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Ένα από τα μέτρα που μελετώνται, πλέον, είναι η «ταφή» του πυρηνικού εργοστασίου σε άμμο και τσιμέντο, στα πρότυπα του Τσερνόμπιλ.

Εν τω μεταξύ η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας διέψευσε τις πληροφορίες ότι η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου TEPCO είχε πλαστογραφήσει τα πιστοποιητικών ελέγχων.

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικών των ΗΠΑ, τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή της Φουκουσίμα έχουν μειωθεί, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως η ανίχνευση ραδιενέργειας στα τρόφιμα μετά τον πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα είναι πολύ σοβαρότερο πρόβλημα από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

«Σαφέστατα πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση» τόνισε ο Πίτερ Κόρντιγκλεϊ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τον δυτικό Ειρηνικό.

«Είναι πολύ πιο σοβαρή από αυτή που όλοι πιστεύαμε τις πρώτες ημέρες, όταν θεωρούσαμε ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να περιοριστεί στα 20 ώς 30 χιλιόμετρα» πρόσθεσε.

Η ανησυχία στην περιοχή αυξάνεται μετά τις περιπτώσεις μολυσμένων λαχανικών, γάλακτος και νερού, αν και οι Ιάπωνες αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως τα επίπεδα δεν είναι επικίνδυνα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση απαγόρευσε την πώληση μη επεξεργασμένου γάλακτος από την περιφέρεια της Φουκουσίμα και σπανακιού από άλλη κοντινή περιοχή. Επίσης, σήμερα είναι πιθανό να ανακοινωθούν και άλλες απαγορεύσεις σχετικές με τρόφιμα.

Ο Κόρντιγκλεϊ επισήμανε πως ο ΠΟΥ δεν έχει αποδείξεις ότι μολυσμένα τρόφιμα από την περιοχή της Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο Νταϊτσί, έχουν φτάσει σε άλλες χώρες.

«Δεν μπορούμε να συνδέσουμε το Νταϊτσί με την εξαγωγική αγορά. Αλλά μπορούμε να υποθέσουμε πως ορισμένα προϊόντα που έχουν μολυνθεί πέρασαν έξω από τη ζώνη της μόλυνσης» υπογράμμισε.

Ο ίδιος είπε ακόμα πως ειδικοί του ΠΟΥ θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν εντός της ημέρας περισσότερες οδηγίες. Προειδοποίησε όμως ότι είναι δύσκολο προς το παρόν να γνωρίζει κάποιος αν τα ραδιενεργά υλικά που ανιχνεύτηκαν σε κάποια τρόφιμα στην Ιαπωνία προέρχονται από το συγκεκριμένο εργοστάσιο.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...