«Καλλικράτης» και στον Στρατό Ξηράς! Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του «Εθνους», τις επόμενες μέρες το ΓΕΣ προχωράει στο κλείσιμο επτά μεγάλων Κέντρων Εκπαίδευσης εξασφαλίζοντας ετησίως περισσότερα από είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ!
Πρόκειται για τα εξής Κέντρα Εκπαίδευσης:
- Διαβιβάσεων (ΚΕΔΒ) στην Καλαμάτα.
- Υγειονομικού στην Αρτα.
- Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι.
- 625 Τάγμα Πεζικού στα Ιωάννινα.
- Κέντρο Νεοσυλλέκτων στο Παρανέστι Δράμας.
- 557 Τάγμα Πεζικού στην Ξάνθη.
- Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο Αργος Ορεστικό.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη του ΓΕΣ, κρίνεται αναγκαία η λειτουργία μόνο εννέα Κέντρων Εκπαίδευσης για την υποδοχή 15.000 νεοσυλλέκτων ανά ΕΣΣΟ. Πρόκειται για το ΚΕΜΧ (Μηχανικό) στο Ναύπλιο, το ΚΕΤΘ (Τεθωρακισμένα) στον Αυλώνα, το ΚΕΕΔ (Ειδικών Δυνάμεων) στο Μ. Πεύκο, το 6ο και το 11ο Σύνταγμα Πεζικού στην Κόρινθο και την Τρίπολη αντίστοιχα, το ΚΕΠΒ (Πυροβολικού) στη Θήβα, το ΚΕΣΝ (Νοσηλευτικό) στην Καρδίτσα, το Κέντρο Εκπαίδευσης στο Μαυροδένδρι Κοζάνης, το ΚΕΤΧ (Τεχνικό) στην Πάτρα.
Αδιευκρίνιστο παραμένει ποια θα είναι η τύχη των υπόλοιπων δεκαεπτά μικρότερων Κέντρων Εκπαίδευσης που δημιουργήθηκαν στην περιφέρεια μετά το 2004 από την κυβέρνηση της ΝΔ. Πρόκειται για μικρότερα Κέντρα, όπως στη Ρεντίνα, στο Μάλεμε Χανίων, στο Κιλκίς, στη Νιγρίτα, στη Λεπτή Ορεστιάδας, στο Διδυμότειχο, στην Καβησσό Εβρου, στη Ροδόπολη Σερρών, καθώς και εκείνα στη νησιωτική Ελλάδα που λειτουργούν περιοδικά, όπως: Μύρινας Λήμνου, Λέσβου, Καρδάμυλων Χίου, Καρλοβασίου Σάμου, Κω και Ρόδου. Επίσης δεν έχει αποφασιστεί η τύχη των μεγάλων Κέντρων Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών στη Σπάρτη και Υλικού Πολέμου στη Λαμία.
Ωστόσο, το κόστος λειτουργίας τους κρίνεται ασύμφορο, καθότι, σύμφωνα με την επίσημη μελέτη του ΓΕΣ, το κόστος εκπαίδευσης σ' ένα μεγάλο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων ανέρχεται στο 1/10 του κόστους εκπαίδευσης σ' ένα μικρό ? περιφερειακό κέντρο.
Είναι σαφές ότι στην παρούσα φάση, με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και την ανάγκη δραστικής μείωσης των λειτουργικών εξόδων, δεν δύναται να συνεχιστεί η λειτουργία 33 Κέντρων Νεοσυλλέκτων που δημιούργησε η ΝΔ για καθαρά μικροπολιτικούς και κομματικούς λόγους εφαρμόζοντας το δόγμα «Κάθε πόλη και στρατόπεδο ? κάθε χωριό και φυλάκιο».
Ηταν χαρακτηριστική η αντίδραση των τοπικών βουλευτών της ΝΔ όταν το 2009 τέθηκε ζήτημα κατάργησης του αντίστοιχου Κέντρου Νεοσυλλέκτων στο Κιλκίς. Πρωτοστατούντος του Σάββα Τσιτουρίδη, που υπενθύμιζε στον τότε υπουργό Αμυνας Β. Μεϊμαράκη ότι δεν θα πρέπει να τολμήσει το κλείσιμο του Κέντρου διότι πριν από τριάντα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρωτοβουλία του τότε υφυπουργού Αμυνας Αλ. Αβραμίδη, καταγόμενου από το Κιλκίς, δημιούργησε το συγκεκριμένο Κέντρο στο 604 Τάγμα Πεζικού στο στρατόπεδο Καμπάνη. Επομένως ?τόνιζε ο Σ. Τσιτουρίδης? τυχόν κλείσιμό του θα έχει επιζήμιες συνέπειες για μια ακριτική πόλη και την ευρύτερη περιοχή της...
Ωστόσο, η ισχύς του παραπάνω επιχειρήματος Τσιτουρίδη και σχεδόν όλων των τοπικών βουλευτών έχει ατονήσει στις μέρες μας. Λόγω της μείωσης των εβδομάδων εκπαίδευσης από πέντε σε τρεις, οι νεοσύλλεκτοι δεν έχουν δυνατότητα εξόδου και άρα δεν υπάρχει όφελος για τους τοπικούς επαγγελματίες.
Εξοικονόμηση
Ρεαλιστική κίνηση
Η λειτουργία ενός Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων (ΚΕΝ) ανά εδαφικό διαμέρισμα και κατάργηση όλων των υπολοίπων κρίνεται ως η πιο ρεαλιστική κίνηση στην παρούσα περίοδο.
Πιο συγκεκριμένα θα μπορούν να λειτουργούν:
- Ενα ΚΕΝ στη Μακεδονία που θα δέχεται νεοσύλλεκτους από τα εδαφικά διαμερίσματα Θράκης και Μακεδονίας.
- Ενα στην Ηπειρο που θα κατατάσσονται όλοι από το εδαφικό διαμέρισμα της Ηπείρου.
- Ενα στη Θεσσαλία για τις ανάγκες της περιοχής.
- Ενα στο Λεκανοπέδιο Αττικής που θα δέχεται νεοσύλλεκτους από την πρωτεύουσα, τη Στερεά Ελλάδα και τα νησιά Κεντρικού Αιγαίου και Ιονίου.
- Ενα στην Πελοπόννησο όπου θα δέχεται νεοσύλλεκτους από την Πελοπόννησο, τα νησιά του Νοτίου Ανατ. Αιγαίου.
- Ενα στην Κρήτη που θα δέχεται τους Κρητικούς.
Τα αγκάθια
Επιπλέον η διασπορά των Μονάδων, η ελλιπής στελέχωση και η ενασχόληση του προσωπικού με πλήθος άλλων δραστηριοτήτων, δρουν απαγορευτικά στην καθολική συμμετοχή στην εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να μην αποκτούν -κύρια οι στρατεύσιμοι- συγκεκριμένες γνώσεις και δεξιότητες που είναι απολύτως αναγκαίες για όλη τους τη στρατιωτική ζωή τους που ουσιαστικά ολοκληρώνεται μετά την οριστική διαγραφή από τους επιστρατευτικούς καταλόγους. ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου