Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


22 Μαρ 2011

Φρένο ΣτΕ στις αποχωρήσεις Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να παραμένουν για μία 3ετία στην υπηρεσία τους...


Φρένο ΣτΕ στις αποχωρήσεις


Ολοι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα μπορούν να παρατείνουν - εφόσον το επιθυμούν - τον εργασιακό τους βίο για μία 3ετία μετά τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους και 35ετούς πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα
διπλωματικού με τον βαθμό του πρέσβη, άναψε το «πράσινο φως» για να επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η ρύθμιση του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου 3863/10, που έδωσε τη δυνατότητα παραμονής και για άλλο χρόνο στην υπηρεσία σε πολιτικούς διοικητικούς υπαλλήλους του κράτους και των ΝΠΔΔ.
Το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε (στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του ν. 3845/10 που σχετίζονται με τις κατευθύνσεις του Μνημονίου, αλλά και του ν. 3863/10, που ακολουθεί τη λογική του περιορισμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) ότι οι διατάξεις για την περαιτέρω παραμονή στην υπηρεσία μπορούν να εφαρμοστούν αναλογικά και σε άλλους κλάδους, ανεξάρτητα από το αν έχουν ειδικές ρυθμίσεις για την αποχώρηση και συνταξιοδότησή τους, όπως συμβαίνει π.χ. με τους υπαγόμενους στον Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών.
Με τη δικαστική απόφαση ακυρώθηκε το διάταγμα αποχώρησης του Π. Μακρή (με βαθμό πρέσβη) που εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο, όταν συμπλήρωσε 35ετή πραγματική και συντάξιμη δημόσια υπηρεσία, έχοντας συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του.
Το ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή του, κρίνοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών έπρεπε να δεχθεί την αίτησή του για παραμονή στο διπλωματικό σώμα για μία ακόμα 3ετία, με αναλογική εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Το Γ' τμήμα, υπό τον αντιπρόεδρο ΣτΕ Γ. Σταυρόπουλο, ερμήνευσε σειρά διατάξεων των παραρτημάτων του Μνημονίου και της νέας ασφαλιστικής νομοθεσίας, που αύξησε τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, στη λογική του περιορισμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, του δημοσιονομικού ελλείμματος κλπ.
Το ΣτΕ άνοιξε τον δρόμο για να εφαρμοστεί γενικά η διάταξη του ν. 3863/10, που, τροποποιώντας τον Υπαλληλικό Κώδικα, έδωσε σε δημόσιους υπαλλήλους τη δυνατότητα να παραμείνουν το πολύ για 3 επιπλέον έτη στην υπηρεσία και μέχρι το πολύ το 65ο έτος της ηλικίας τους, μετά τη συμπλήρωση 35ετούς δημόσιας υπηρεσίας.
Η απόφαση
Στη δικαστική απόφαση (850/11) επισημαίνεται ότι η αναλογική εφαρμογή της ρύθμισης στους διπλωματικούς δεν εμποδίζεται από κάποια αντίθετη διάταξη του Οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ η παροχή της δυνατότητας αυτής στους διπλωματικούς δεν είναι ασύμβατη προς τις ιδιαίτερες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις τους.
Παράλληλα τονίζεται ότι με τον ν. 3863/10 καταργήθηκε ρητά κάθε τυχόν αντίθετη προς τις διατάξεις του ρύθμιση.
Η μειοψηφία (η απόφαση ελήφθη με ψήφους 5-2) υποστήριξε ότι ο Οργανισμός του ΥΠΕΞ ρυθμίζει λεπτομερειακά τα της αποχώρησης των υπαλλήλων του, λόγω των ειδικής φύσης καθηκόντων τους και δεν μπορούν να εφαρμοστούν αναλογικά ρυθμίσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους. ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...