Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


6 Μαρ 2011

Σαρώνουν 40 επικουρικά ταμεία


Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ

Σαρωτικές ενοποιήσεις και δραστικές περικοπές στις παροχές 40 επικουρικών ταμείων, φέρνουν οι αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση και επηρεάζουν 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους.
Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει -σύμφωνα με πληροφορίες του «ΑΤ»- την κατάργηση αρκετών επικουρικών κλάδων που συστήθηκαν καθαρά για πελατειακούς σκοπούς (π.χ. ηλεκτροτεχνιτών) αλλά και την ένταξη των επικουρικών ταμείων που ασφαλίζουν μισθωτούς, στο ΙΚΑ.
Εξαιρέσεις θα υπάρξουν ίσως για τα ταμεία των στρατιωτικών που είναι γνωστό ότι οδεύουν προς συγχώνευση.
Μπορεί το υπουργείο Εργασίας να λέει ότι πυξίδα για τις αλλαγές και το ύψος των περικοπών θα είναι οι οικονομικές μελέτες που ανέθεσε η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, αλλά στην πράξη το σκηνικό στις επικουρικές συντάξεις είναι λίγο έως πολύ έτοιμο. Απλά το υπουργείο θέλει να το διακοσμήσει με την εμπειρογνωμοσύνη των μελετητών, ώστε να προχωρήσει σε μειώσεις επικουρικών συντάξεων ίσως και πριν από την 1-1-2012.
Σήμερα, ένα ή δύο από τα 40 ταμεία που έχουν ομαδοποιηθεί σε 8 κλάδους εξακολουθούν να έχουν θετικό ισοζύγιο για το μέλλον, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που αποκαλύπτει ο «ΑΤ». Τα υπόλοιπα είναι όλα ελλειμματικά. «Χρεοκοπημένα», όπως λένε αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας.
Σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία του 2010 που εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα ο «ΑΤ», ακόμη και το ΤΕΑΥΕΚ (επικουρικό των εμποροϋπαλλήλων) που εμφανίζει πλεόνασμα 116,25 εκατ. ευρώ, μετά από μερικά χρόνια γίνεται ελλειμματικό. Ενώ μόνο το επικουρικό των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες (ΤΕΑΑΠΑΕ) δείχνει να έχει θετικό ισοζύγιο στο μέλλον.
Ο λόγος που έχουν φτάσει στο σημείο μηδέν έχει να κάνει με τις υψηλότατες παροχές. Πολλά ταμεία πλήρωναν και πληρώνουν επικουρικές συντάξεις που είναι μεγαλύτερες από τις κύριες!
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα επικουρικά ταμεία τρων πρώην κρατικών τραπεζών που έχουν ενταχθεί στο ΕΤΑΤ. Το ταμείο Αλληλοβοήθειας της Εμπορικής έχει ποσοστό αναπλήρωσης πάνω από 100%, που σημαίνει ότι η επικουρική σύνταξη είναι μεγαλύτερη ακόμη και από τον μισθό. Μπορεί στο εν λόγω ταμείο να υπάρχει το λεγόμενο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος με 3.000 ευρώ, παίρνει σύνταξη 3.200 ευρώ, από λεφτά και πόρους που δεν θα υπάρχουν για τους επόμενους εργαζόμενους όταν θα φτάσει η ώρα να βγουν στη σύνταξη.
Οι κυβερνητικές αλλαγές οδηγούν σχεδιασμένα και αναπόφευκτα:
* Στην κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης,
* Στον περιορισμό των ποσοστών αναπλήρωσης ίσως και κάτω του 20%.
* Στη σαρωτική ενοποίηση όλων των ταμείων μισθωτών σε ένα φορέα, ενώ τα επικουρικά των αυτοαπασχολουμένων θα ενταχθούν στον ΟΑΕΕ.
Θα πει κανείς γιατί χρειάζονται αλλαγές και περικοπές στα επικουρικά; Η απάντηση έχει να κάνει με το μνημόνιο και με τον όρο που αποδέχτηκε η κυβέρνηση, ότι δηλαδή οι συνταξιοδοτικές δαπάνες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 2,5% του ΑΕΠ από τώρα έως το 2060. Μέσα σε αυτές τις δαπάνες η κυβέρνηση δέχτηκε να βάλει και τις επικουρικές συντάξεις, όπου το κράτος δεν «πληρώνει μία», καθώς είναι καθαρά διμερής η χρηματοδότησή τους από εργαζόμενους και εργοδότες ή και αυτοαπασχολούμενους.



ΔΑΝΕΙΚΑ ΓΙΑ 20.000 ΕΦΑΠΑΞ
Σχέδιο για την οικονομική στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και την πληρωμή του εφάπαξ σε 20.000 δικαιούχους μέσω έκδοσης ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ και χορήγησης δανείου 350 εκατ. ευρώ από το ΤΕΑΔΥ, παρουσίασε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης στην ΑΔΕΔΥ. Η «υπόσχεση» θα υλοποιηθεί μετά από 15 μέρες (δηλαδή μετά την κρίσιμη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου) και θα συνδυαστεί με τη θέσπιση εισφοράς 4% σε 90.000 υπαλλήλους του Δημοσίου που έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου.ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...