Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


16 Μαρ 2011

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στα ανατολικά του Τόκιο με τα κτίρια να σείονται για αρκετή ώρα, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν ζημιές ή θύματα. Την ίδια ώρα η αύξηση των επιπέδων της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα ανάγκασε τους εργαζόμενους να σταματήσουν τις εργασίες τους σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της χώρας. Είχαν προηγηθεί πυρκαγιές στους αντιδραστήρες 3 και 4 του πυρηνικού εργοστασίου που
βρίσκεται 220 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στ' ανοικτά της περιοχής Σίμπα, ανατολικά της πρωτεύουσας και το βάθος του ήταν μόνο 10 χλμ., μετέδωσε η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, χωρίς να εκδόσει προειδοποίηση για τσουνάμι.
Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της Ιαπωνίας, Γιουκίο Εντάνο, έγιναν έπειτα και από τη νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, την επομένη της έκρηξης που προκάλεσε φωτιά και κατέστρεψε τη στέγη του κτιρίου, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία.
Σύμφωνα με την ενημέρωση στην οποία προέβη ο Εντάνο, οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν καθώς παρατηρήθηκε αιφνίδια αύξηση των επιπέδων της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο.
Εκτιμάται ότι περίπου 50 εργαζόμενοι επιχειρούσαν να ψύξουν τους 4 αντιδραστήρες στο εργοστάσιο που βρίσκεται 220 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο.
Ωστόσο ο κ.Εντάνο στη συνέχεια ανέφερε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας πέφτουν από τα 1.000 μικροσίβερτ στα 600 -800, τα οποία επίσης θεωρούνται ότι είναι σε επίπεδα πάνω από το φυσιολογικό.
Η νέα πυρκαγιά στον αντιδραστήρα 4 ξέσπασε νωρίς την Τετάρτη και 3 ώρες αργότερα η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι δεν φαίνονταν να βγαίνουν πλέον καπνοί από εκεί. Όμως λίγο αργότερα λευκός καπνός φάνηκε να βγαίνει από τον πυρηνικό αντιδραστήρα 3 του εργοστασίου Φουκουγιάμα.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες προσπαθούν να διευκρινίσουν τα αίτια της πυρκαγιάς,ενώ ο Γιουκίο Εντάνο ανέφερε ότι ο λευκός καπνός προφανώς προερχόταν από την εξάτμιση του νερού και σε αυτό το φαινόμενο απέδωσε και την αύξηση της ραδιενέργειας και την απομάκρυνση του προσωπικού από το σημείο.
Επίσης σήμερα η  κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα στείλει μέρος από τα αποθέματα που διαθέτει σε βόριο, στην Ιαπωνία, συναινώντας στο αίτημα βοηθείας που της απηύθυνε το Τόκιο.

Το βόριο που ανήκει στα βαρέα μέταλλα, αναμιγνύεται με θαλασσινό νερό και χρησιμοποιείται από τα συνεργεία, που δίνουν τη μάχη για να αποτρέψουν την τήξη στους πυρήνες των κατεστραμμένων ατομικών αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο τη θερμοκρασία των εμπλουτισμένων ράβδων ουρανίου, στις δεξαμενές συγκέντρωσης.

Το αίτημα της  κυβέρνησης της Ιαπωνίας για την προμήθεια του υλικού στη Σεούλ, έγινε καθώς οι  ποσότητες που διέθετε η ίδια έχουν πλέον εξαντληθεί στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου.

Τα συνεργεία που επιχειρούν από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν οι εκρήξεις στους ατομικούς αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα, κατέφυγαν από νωρίς σε αυτή τη λύση ανάγκης που προβλέπει το ράντισμα με θαλασσινό νερό αναμεμιγμένο με βορικό οξύ των ράβδων του αντιδραστήρα μέσα στη δεξαμενή συγκέντρωσης, ώστε να μην υπερθερμανθούν και οδηγηθούν στη φάση της τήξης και της αλυσιδωτής, ανεξέλεγκτης πια, πυρηνικής διάσπασης.
Όπως ανακοίνωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας, μία πρώτη ποσότητα του κρίσιμου για την αντιμετώπιση της τήξης των πυρήνων των αντιδραστήρων, υλικού, θα σταλεί άμεσα στην Ιαπωνία.
Επίσης σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της χώρας, η Ιαπωνία είναι έτοιμη να ζητήσει τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού για να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
"Η συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό μπορεί να είναι χρήσιμη" στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα όπου σημειώνονται αλυσιδωτά πυρηνικά συμβάντα, είπε ο Γιουκίο Εντάνο, τονίζοντας ότι το Τόκιο "ετοιμάζεται" να ζητήσει τη συνεργασία αυτή.
Επίσης πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί "συνεργάζονται ήδη παρέχοντας επιμελητειακή υποστήριξη".

Οκτώ αμερικανικά πλοία του πολεμικού ναυτικού, μεταξύ τους το αεροπλανοφόρο Ρόναλντ Ρίγκαν μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ενώ τα σχεδόν 80 αεροσκάφη και ελικόπτερα του αεροπλανοφόρου πραγματοποιούν αναγνωριστικές αποστολές και προμηθεύουν νερό και κλινοσκεπάσματα στους πληγέντες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
Ο αριθμός των θυμάτων στην Ιαπωνία από το σεισμό των 9 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ανέρχεται σε τουλάχιστον 3.300 ανθρώπους ωστόσο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 10.000.
Σημειώνεται ότι αγνοείται η τύχη περίπου 8.000 κατοίκων της πόλης Οτσούτσι στα βορειοανατολικά της Ιαπωνίας.
Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, και η κυβέρνηση έχει αναπτύξει 100.000 στρατιώτες προκειμένου να συνδράμουν στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...