Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ
Ενσημα σε τιμή… ευκαιρίας, αρκεί να υπάρχουν λεφτά στην τσέπη, δίνει το «μίνι ασφαλιστικό» με τις τελευταίες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Αγοράζονται δικαιώματα για σύνταξη με ποσά που ξεκινούν ακόμη και από 90 ευρώ το μήνα (σ.σ. δημόσιος υπάλληλος με αποδοχές 1.350 ευρώ).
Ο «Α.Τ.» παρουσιάζει σήμερα έναν πλήρη οδηγό για την εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης, με όλα τα σημεία που ενδιαφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, το δημόσιο και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η πιο φθηνή εξαγορά είναι αυτή των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς υπολογίζεται μόνο με την εισφορά εργαζόμενου (6,67%) επί των συντάξιμων αποδοχών. Για παράδειγμα, υπάλληλος με ένα μέσο μισθό 1.350 ευρώ και 25ετία, θα πληρώσει 90 ευρώ το μήνα για την αναγνώριση των περισσότερων από τους πλασματικούς χρόνους. Την «εργοδοτική εισφορά» την πληρώνει το κράτος.
Αντίθετα, η ακριβότερη αναγνώριση είναι αυτή που γίνεται στα ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Και αυτό γιατί εκεί οι χρόνοι εξαγοράζονται με βάση τη μηνιαία εισφορά (π.χ. 5η κατηγορία).
Για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, συμφέρουν όλοι οι χρόνοι που παίρνουν ως βάση υπολογισμού το βασικό ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, καθώς για αναγνώριση χρόνου κύριας ασφάλισης το κόστος είναι 165,2 ευρώ το μήνα, ενώ αν θελήσουν να αναγνωρίσουν τον ίδιο χρόνο και στην επικουρική ασφάλιση, τότε θα δώσουν άλλα 50 ευρώ επιπλέον, δηλαδή 215 ευρώ το μήνα σύνολο.
Τι συμφέρει να αναγνωρίσει ένας μισθωτός το 2011:
α) Το στρατό.
β) Τυχόν επιδοτούμενη ανεργία (δωρεάν).
γ) Χρόνο που έχει ως βάση υπολογισμού το βασικό ημερομίσθιο, όπως τα πλασματικά λόγω τέκνων, το πτυχίο, τη μη επιδοτούμενη ανεργία, κ.ά.
Τι συμφέρει έναν ελεύθερο επαγγελματία:
α) Χρόνο που έχει ως βάση υπολογισμού το βασικό ημερομίσθιο, όπως τα πλασματικά λόγω τέκνων, το πτυχίο, κ.ά.
β) Το χρόνο που μεσολαβεί από την έναρξη επαγγέλματος, μέχρι την ασφάλιση στο ταμείο, καθώς παρότι είναι ακριβός, έρχεται φθηνότερα από το να πληρώσει τα χρόνια του στρατού με βάση την τρέχουσα εισφορά της κατηγορίας που ανήκει και όχι με την 5η κατηγορία.
Τι συμφέρει τον δημόσιο υπάλληλο:
α) Ολοι οι χρόνοι (που είναι και οι περισσότεροι για το Δημόσιο) που υπολογίζονται με εισφορά εργαζόμενου, ήτοι 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών. Για παράδειγμα υπάλληλος με αποδοχές 1.600 ευρώ το μήνα και ποσοστό εισφοράς 6,67%, τα 2 έτη στρατιωτικής θητείας θα κοστίσουν 2.560, αλλά με την έκπτωση κατά 30% θα πληρώσει 1.792 ευρώ. Αν βάλει κι άλλα 2 χρόνια από πτυχίο θα πληρώσει άλλα 2.561 ευρώ.
Υπολογισμός του ποσού εξαγοράς
1. Στρατιωτική θητεία: Αποδοχές Χ 20% Χ μήνες στρατιωτικής θητείας με δόσεις.
β) Όποιος θεμελιώνει δικαίωμα από 1.1.2011 ώς 31.12.2014 θα έχει έκπτωση 30% και επιπλέον έκπτωση 15% για εφάπαξ εξόφληση.
γ) Όποιος θεμελιώνει δικαίωμα από 1.1.2015 θα έχει έκπτωση 50%, χωρίς το 15%.
2. Γονική άδεια. Με το 25πλάσιο του βασικού ημερομισθίου.
Σήμερα 25 Χ 33,04 Χ 20% = 165,2 ευρώ για κάθε μήνα με δόσεις για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, 25 Χ 33,04 Χ 37,5% = 309,75 ευρώ για κάθε μήνα με δόσεις για τους ασφαλισμένους της ΕΤΕ και 25 Χ 33,04 Χ 37% = 305,6 ευρώ για κάθε μήνα με δόσεις για τους ασφαλισμένους της ΤΕ.
Καταβολή εφάπαξ με έκπτωση 15%.
3. Ο χρόνος επιδότησης ασθενείας, καθώς και ο χρόνος επιδότησης ανεργίας ώς 1 έτος ισχύει ή υφίσταται χωρίς καταβολή εισφορών.
4. Εκπαιδευτική άδεια ώς 2 χρόνια και χρόνος απεργιών.
Αποδοχές ημερομηνίας αίτησης επί ποσοστό εισφοράς (εργαζόμενου και εργοδότη) κάθε Ταμείου επί μήνες εξαγοράς.
5. Χρόνος σπουδών. Με το 25πλάσιο του βασικού ημερομισθίου επί 20%. Παράδειγμα 25 Χ 33,4 Χ 20% = 165,20 ευρώ ο κάθε μήνας με δόσεις και έκπτωση 15% για εφάπαξ καταβολή για την κύρια σύνταξη.
Επικουρική: 25 Χ 33,04 Χ 6% = 49,56 ευρώ κάθε μήνας με δόσεις και έκπτωση 15% για εφάπαξ καταβολή.
6. Χρόνος ανεργίας (ή κενό ασφάλισης) μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση, εξαγορά όπως ακριβώς ο χρόνος σπουδών, δηλαδή με το βασικό ημερομίσθιο.
7. Πλασματικός χρόνος για τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
Αναγνωρίζεται για κάθε παιδί:
1 παιδί: 1 χρόνος
2 παιδιά: 3 χρόνια
3 παιδιά και πάνω: ώς 5 χρόνια
Χρήση του πλασματικού χρόνου κάνει και η μητέρα και ο πατέρας ταυτόχρονα. Η μητέρα δεν μπορεί να πληρώσει τα πλασματικά των παιδιών για να βγει ως μητέρα ανήλικων τέκνων. Κόστος εξαγοράς: Το 20% με βάση το 25πλάσιο του βασικού ημερομισθίου, ήτοι 165,2 ευρώ για κάθε μήνα αναγνώρισης.
Ποιοι χρόνοι αναγνωρίζονται δωρεάν:
Χωρίς την καταβολή εισφορών αναγνωρίζεται ο χρόνος της επιδοτούμενης ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες, ο χρόνος επιδοτούμενης ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες, ο χρόνος κύησης και λοχείας για τις μητέρες και μέχρι 119 ημέρες και ο χρόνος συνταξιοδότησης με αναπηρική σύνταξη. Αντίθετα, για όλους τους άλλους χρόνους που αναγνωρίζονται καταβάλλονται εισφορές.
Ποια «ένσημα» εξαγοράζονται και για θεμελίωση δικαιώματος και για προσαύξηση σύνταξης:
1. Η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας κοστίζει ποσό ίσο με το 20% του μισθού κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Ο χρόνος αυτός μετράει ως συντάξιμος (για θεμελίωση δικαιώματος), αλλά και για προσαύξηση σύνταξης. Στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και συνταξιοδοτείται με σύνταξη αναπηρίας, η αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας για θεμελίωση του δικαιώματος απαιτεί 900 ημέρες ασφάλισης.
2. Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών. Εξαγοράζεται βάσει του ποσοστού εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη, που ισχύει για κάθε φορέα και του 25πλάσιου του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή με 165,2 ευρώ για κάθε μήνα αναγνώρισης. Σήμερα το βασικό ημερομίσθιο είναι 33,05 ευρώ. Προσοχή όμως, γιατί από τον Ιούλιο του 2011 που το βασικό ημερομίσθιο θα πάρει (εκτός απροόπτου) τη συμφωνημένη με την Εθνική Σύμβαση αύξηση βάσει του ευρωπληθωρισμού κατά 1,7% (στα 33,61 ευρώ) το κόστος εξαγοράς θα πάει στα 168 ευρώ το μήνα.
3. Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες. Συνυπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και όχι για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης, ενώ δεν χρειάζεται εξαγορά.
4. Ο χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες. Χωρίς εξαγορά. Δεν υπολογίζεται για προσαύξηση σύνταξης.
5. Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι δύο έτη. Με εξαγορά. Υπολογίζεται και για προσαύξηση σύνταξης.
6. Ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός πτυχίου, καθώς και ο χρόνος σπουδών μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας. Καταβάλλεται για κάθε μήνα ποσό υπολογιζόμενο με ποσοστό 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και 6% για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης επί του 25πλασίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη τον χρόνο υποβολής της αίτησης.
7. Ο χρόνος μη επιδοτούμενης ανεργίας. Συνυπολογίζεται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και για προσαύξηση με εξαγορά που παίρνει ως βάση το 20% του 25πλάσιου του βασικού ημερομισθίου.
8. Ο προβλεπόμενος από την εθνική συλλογική σύμβαση χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας. Ο χρόνος αυτός συνυπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και δεν χρειάζεται εξαγορά.
9. Ο χρόνος συμμετοχής σε απεργίες εξαγοράζεται με την εισφορά που ισχύει σε κάθε ταμείο επί του μισθού. Είναι συντάξιμος και υπολογίζεται για προσαύξηση σύνταξης.
10. Οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να αναγνωρίσουν -πριν από την εγγραφή τους στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ)- μέχρι 5 έτη, για τα οποία δεν είχαν πληρωθεί εισφορές. H αναγνώριση γίνεται με πληρωμή της εισφοράς που αντιστοιχεί στην 5η κατηγορία του ΟΑΕΕ.
ΕΩΣ 7 ΕΤΗ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΓΟΡΑ
Για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1.1.2011 καθιερώνεται ο πλασματικός χρόνος έως 7 έτη με ή χωρίς εξαγορά.
Με εξαίρεση τα πλασματικά έτη που εξαγοράζονται θα είναι για την προσαύξηση της σύνταξης και όσα δεν εξαγοράζονται είναι για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Χρήση των πλασματικών χρόνων έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όσοι έχουν πάνω από 12 συντάξιμα πραγματικά χρόνια. Τα πλασματικά έτη δεν θα είναι μόνο για να συμπληρώσουν την 40ετια. Δηλαδή μπορούν να έχουν 20 έτη και να προσθέσουν έως 7 πλασματικά για συνταξιοδότηση νωρίτερα από τα 65, αλλά και για την προσαύξηση της σύνταξης.
O χρόνος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθορίζεται κατ’ ανώτατο όριο:
Σε 4 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011.
Σε 5 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012.
Σε 6 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2013.
Σε 7 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το 2014 και μετά.
Παραδείγματα:
1. Εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα έχει συμπληρώσει μέχρι το 2010 στο ΙΚΑ 4.500 ημέρες ασφάλισης και είναι μητέρα ανήλικου παιδιού που ενηλικιώνεται το 2015. Θα μπορούσε να συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης το 2013, οπότε για να πάρει σύνταξη θα έπρεπε να συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας της για μειωμένη σύνταξη και το 65ο για πλήρη.
Με την αναγνώριση το 2011 (μέχρι 4 έτη) συμπληρώνει τα 5.500 ένσημα το έτος αυτό και θεμελιώνει δικαίωμα με το όριο ηλικίας που ισχύει για το χρόνο αυτό, δηλαδή το 52ο έτος της ηλικίας για μειωμένη σύνταξη και το 57ο για πλήρη σύνταξη.
2. Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα έχει συμπληρώσει 9.000 ημέρες ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010. Με το καθεστώς που ίσχυε πριν το νέο ασφαλιστικό νόμο θα μπορούσε να πάρει σύνταξη εφόσον θα συμπλήρωνε το 58ο έτος της ηλικίας του και 10.500 ημέρες. Με το νέο καθεστώς το 2011 μπορεί να αναγνωρίσει «πλασματικά» χρόνια και να συμπληρώσει 10.500 ημέρες ασφάλισης οπότε διατηρεί το όριο ηλικίας των 58 ετών.ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου