Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


4 Μαρ 2011

Ευρω-καπέλο στις δόσεις



Δήλωση -βόµβα για άµεση αύξηση των ευρω-επιτοκίων τον ερχόµενο µήνα έκανε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΚεντρικήςΤράπεζας Ζαν - Κλοντ Τρισέ, πυροδοτώντας ντόµινο ανόδου στις δόσεις εκατοµµυρίων δανείων αλλά και νέα κούρσα στηνισοτιµία του ευρώ.

Ο κ.Τρισέµιλώντας στην καθιερωµένη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ,είπε χαρακτηριστικά ότι «είναιπιθανή η αύξηση τωνεπιτοκίων στην επόµενη συνάντηση τηςτράπεζας» (την πρώτη Πέµπτη του Απριλίου) ανάλογα µε τηνπορεία του ευρωπληθωρισµού. Η εκτίναξητων τιµών του πετρελαίου αλλά και των εµπορευµάτων διεθνώς έχουν οδηγήσει τον τιµάριθµο στην ευρωζώνη πάνω από το όριοτου 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ για τρεις συνεχόµενους µήνες και ο κ. Τρισέ δήλωσε έτοιµος να αναλάβει άµεση και ουσιαστική δράση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟς της ΕΚΤ πρόσθεσε επιπλέονότι «χρειάζεται ισχυρή επαγρύπνηση», µια φράση που έχει χρησιµοποιήσει πριν από κάθε αύξηση των επιτοκίων του ενιαίου νοµίσµατος στο παρελθόν. Πάντως, ο κ. Τρισέ ανέφερε ότι η αύξηση αυτή δεν θα είναι αναγκαστικά η απαρχή µιας σειράς αντίστοιχων κινήσεων στο µέλλον.

Οι εξελίξεις αυτές έδωσαν παράλληλα νέο καύσιµο στη κούρσα του ευρώ, το οποίο άγγιξε τα1,40 δολάρια, καθώς οι επενδυτές θεωρούν πλέον σχεδόνβέβαιη τηναύξηση στο κόστος χρήµατος.

Πάντως, χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αµετάβλητο στο 1% το βασικό επιτόκιο του ευρώ, όπωςάλλωστε αναµενόταν από την αγορά. Σηµειώνεται πως το βασικό επιτόκιο του ενιαίου νοµίσµατος είναι αµετάβλητο από τον Μάιο του 2009, ενώ στο παρελθόν είχε εκτιναχθεί ακόµη και στο 4%. «Χαράτσι» γιανοικοκυριά. Ηάνοδος του βασικού επιτοκίου του ευρώ µεταφράζεται σε άµεσο ή έµµεσο χαράτσι για εκατοµµύρια νοικοκυριά στην Ελλάδα, τα οποία αποπληρώνουν στεγαστικά καικαταναλωτικά δάνεια µε κυµαινόµενο επιτόκιο.Κάθε φορά πουη ΕΚΤ ανεβάζει το κόστος χρήµατος, αναπροσαρµόζονται αυτόµατα οιδόσεις των δανείων που εξαρτώνται από αυτό. Παράλληλα όµως, αντίστοιχη πορεία ακολουθεί και το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor, επηρεάζοντας και τα υπόλοιπα δάνεια µε κυµαινόµενο επιτόκιο. Την ίδια στιγµή, κατά κανόνα, αυξήσεις έρχονται και στα νέα δάνεια µε σταθερό επιτόκιο, καθώς οι τράπεζες µεταφέρουν στους πελάτες τους την αύξηση στο κόστος του χρήµατος. ςε ΆΠΟΛΥΤΕς τιμες, για παράδειγµα, σήµερα, ένα 20ετές στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ µε κυµαινόµενοεπιτόκιο 4%(επιτόκιο ΕΚΤ 1% πλέον τραπεζικού περιθωρίου 3%) επιβαρύνεται µε µηνιαία δόση 909 ευρώ. Αν όµως το επιτόκιο της ΕΚΤ ανέβει στο 1,5% και κατ’ επέκταση το συνολικό επιτόκιο στο 4,5% η µηνιαία δόση σκαρφαλώνει στα 949 ευρώ. Προκύπτει δηλαδή επιβάρυνση 40ευρώ τον µήνα ή 480 ευρώ τον χρόνο. Ακόµα µεγαλύτερες γίνονται οι αυξήσεις όσο µεγαλώνει το ύψος του δανείου, αλλά καιτο χρονικό διάστηµα της αποπληρωµής.

Το βασικό επιτόκιο του ευρώ παραµένει αµετάβλητο από τον Μάιο του 2009
Ντόµινο ανόδου
Οι αυξήσεις στο βασικό επιτόκιο
δανεισµού της ΕΚΤ επηρεάζουν, άµεσα ή έµµεσα, όλα τα δάνεια µε κυµαινόµενο επιτόκιο ανεβάζοντας σηµαντικά τις δόσεις όσων έχουν χρέη από στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...