Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


5 Μαρ 2011

Αγριες μάχες στη Λιβύη ,Στρατιωτική και διπλωματική αντεπίθεση του Καντάφι

Σε σφοδρές μάχες με τις δυνάμεις του Καντάφι έχουν εμπλακεί οι Λίβυοι αντάρτες, στην πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολής. Ο κυβερνητικός στρατός έχει εξαπολύσει μεγάλη επίθεση προκειμένου να ανακαταλάβει την πόλη. Και οι δύο πλευρές πάντως ισχυρίζονται ότι έχουν υπό τον έλεγχό τους της Ζαουίγια.
Οι αναφορές κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς εκεί αλλά και σε άλλες πόλεις – κλειδιά, όπως το ανατολικό λιμάνι της Ρας Λανούφ.Δεκάδες ήταν τα θύματα και από την έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκη όπλων στην
Βεγγάζη, πιθανότατα από ατύχημα.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά σε μυστική τοποθεσία το «Εθνικό Συμβούλιο» που έχουν συστήσει οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουστάφα Αμπντελτζάλιλ, θα προεδρεύει του Συμβουλίου, που αριθμεί 30 μέλη και συστάθηκε την περασμένη Τρίτη.
Στην αντεπίθεση πέρασε ο Καντάφι και στο διπλωματικό μέτωπο, ορίζοντας νέο πρεσβευτή στα Ηνωμένη Έθνη, προκειμένου να αντικαταστήσει τους διπλωμάτες που είχαν παραιτηθεί, διαμαρτυρόμενοι εναντίον του. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν η Ουάσινγκτον θα χορηγήσει στον νέο πρεσβευτή βίζα, ούτως ώστε να μπορέσει να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ είπε ότι έχει την υποστήριξη μιας ομάδας κρατών της Λατινικής Αμερικής προκειμένου να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στη σύρραξη. Η πρότασή του έχει ήδη απορριφθεί από τους Λίβυους αντάρτες που ζητούν την απομάκρυνση του Καντάφι από την εξουσία και την έξοδό του από τη χώρα.

Τα μέτωπα
Αντικρουόμενες, πάντως, ήταν οι πληροφορίες για την κατάσταση γύρω από την πρωτεύουσα Τρίπολη, καθώς το καθεστώς ισχυρίζεται ότι η περιοχή «είναι πιστή στον συνταγματάρχη Καντάφι». Αναφορές από τη Ζαουίγια έκαναν λόγο για επίθεση βαριά οπλισμένων κυβερνητικών δυνάμεων τόσο από τα δυτικά όσο και από τα ανατολικά.
Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, αλλά σύμφωνα με μία μαρτυρία στο πρακτορείο Reutersστα θύματα συγκαταλέγονται και τριάντα πολίτες. «Το νοσοκομείο ήταν γεμάτο», είπε ο αυτόπτης. «Δεν υπήρχε χώρος για τους τραυματίες».
Ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους φέρεται να είναι και ο επικεφαλής των αντάρτικων δυνάμεων στην πόλη. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Καλίντ Καΐμ είπε ότι η πόλη βρισκόταν υπό τον έλεγχο του στρατού και ότι οι «τρομοκράτες» ήταν υπεύθυνοι για τη βία. Αργότερα, άλλη κυβερνητική ανακοίνωση έκανε λόγο για «θύλακες αντίστασης».NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...