Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


6 Μαρ 2011

Λιβύη: Νέες αεροπορικές επιδρομές και σκληρές μάχες μεταξύ καθεστωτικών και ανταρτών

Ο Καντάφι στο πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας Le Journal du Dimanche (Bernard Bisson/JDD)

Σε νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην Λιβύη εναντίον θέσεων αντικαθεστωτικών προχώρησε σήμερα το καθεστώς Καντάφι.

Παράλληλα, χερσαίες δυνάμεις συγκρούονται με ενόπλους αντάρτες, σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν τον έλεγχο περιοχών που έχουν περάσει στα χέρια των αντικαθεστωτικών, οι οποίοι πλησιάζουν προς την Σίρτη.

Εν τω μεταξύ, οκτώ Βρετανοί στρατιώτες συνελήφθησαν στην ανατολική Λιβύη από δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η Ζαουίγια, η Μισράτα και η Ρας Λανούφ καταλήφθηκαν και πάλι σήμερα από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Ωστόσο, ανταποκριτές ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν ότι τουλάχιστον η Ρας Λανούφ και η Μισράτα παραμένουν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

Το μεσημέρι ο στρατιωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν στη Μισράτα με άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό.

Σύμφωνα με αναφορές από την πλευρά των αντικαθεστωτικών, η επίθεση αποκρούστηκε το μεσημέρι και το κέντρο της πόλης «βρίσκεται ακόμη υπό το έλεγχό» τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντικαθεστωτικοί πλησίαζαν την Σύρτη, γενέτειρα του Καντάφι. Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ομάδες αντικαθεστωτικών δέχθηκαν επίθεση από χερσαίες δυνάμεις στο Μπιν Τζαουάντ, μεταξύ Σίρτης και Ρας Λανούφ.

Αντάρτες αναφέρουν ότι δέχθηκαν επίθεση από αέρος και στη Ρας Λανούφ, υποστηρίζοντας ότι κατέρριψαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι καταργεί τους φόρους στις εισαγωγές βασικών αγαθών «με την ευκαιρία της μεγάλης νίκης της Λιβύης εναντίον των τρομοκρατικών συμμοριών».

Συνελήφθησαν Βρετανοί στρατιώτες
Εν τω μεταξύ, οκτώ μέλη των βρετανικών ειδικών δυνάμεων συνελήφθησαν στην ανατολική Λιβύη από δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.

Οι στρατιώτες συνόδευαν μικρή ομάδα Βρετανών διπλωματών, που είχε φτάσει στην Βεγγάζη για να έρθει σε επαφή με τη διοίκηση των αντικαθεστωτικών. Το Λονδίνο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι «μια μικρή διπλωματική ομάδα» στάλθηκε στα ανατολικά της Λιβύης, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές για Βρετανούς στρατιώτες υπό κράτηση.

«Είμαστε σε επαφή με την ομάδα, αλλά θα ήταν λάθος να σχολιάσω περαιτέρω, για λόγους που σίγουρα κατανοείτε», δήλωσε σε δημοσιογράφος ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Σύμφωνα με βρετανικό δημοσίευμα, η επιχείρηση των διπλωματών, που συνοδεύονταν από στρατιώτες των βρετανικών ειδικών δυνάμεων, δεν εξελίχθηκε καλά και οι αντικαθεστωτικοί συνέλαβαν οκτώ Βρετανούς στρατιώτες της συνοδείας.

Πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επιβεβαίωσε ότι οι Βρετανοί στρατιώτες είναι υπό κράτηση, λέγοντας ότι συνελήφθησαν διότι οι αντάρτες δεν ήταν σίγουροι εάν επρόκειτο για φιλική ή εχθρική ομάδα.

Ξεχωριστή πηγή, από ομάδα υποστήριξης προσφύγων, ανέφερε πως οι στρατιώτες ήταν καλά στην υγεία τους και φαίνεται πως η διαπραγμάτευση με το Λονδίνο θα οδηγήσει σύντομα στην απελευθέρωσή τους.

Η χθεσινή ημέρα
Χθες οι αντάρτες φέρεται να κατέλαβαν το λιμάνι του Ρας Λανουφ. Οι δυνάμεις τους κινούνται τώρα στον δρόμο προς την Τρίπολη με στόχο τη Σύρτη, τη γενέτειρα του συνταγματάρχη Καντάφι.

Ανταλλαγή πυροβολισμών σημειώθηκε τα ξημερώματα και στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, χωρίς να είναι σαφές από πού προέρχονταν τα πυρά.

Υποστηρικτές του Καντάφι βγήκαν στους δρόμους ανεμίζοντας πράσινες σημαίες και πυροβολώντας στον αέρα. Τα πλήθη συγκεντρώθηκαν στην κεντρική Πράσινη Πλατεία.

Σύμφωνα με αυτόπτες, οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν για πάνω από τρεις ώρες, χωρίς να είναι σαφές αν επρόκειτο για πανηγυρισμούς για στρατιωτικές νίκες που το καθεστώς ισχυρίζεται ότι έχει επιτύχει ή για επίδειξη δύναμης από την πλευρά των κυβερνητικών.
Και οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για την καθοριστική αναμέτρηση στο λιμάνι της Σύρτης τις επόμενες ημέρες (ίσως και ώρες), καθώς η πόλη βρίσκεται στη μέση του δρόμου από το προπύργιο των ανταρτών, την Βεγγάζη, προς την Τρίπολη.

Όπως παρατηρούν οι ανταποκριτές των διεθνών πρακτορείων, πρόκειται για μία ανεξέλεγκτη αντιπαράθεση μεταξύ δύο μη επαγγελματικών και χαλαρά οργανωμένων στρατών, η σύγκρουση των οποίων έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Καντάφι: Να έλθει ερευνητική επιτροπή από τον ΟΗΕ
Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche, δηλώνει θετικός στην αποστολή ερευνητικής επιτροπής «από τα Ηνωμένα Έθνη, ή την Αφρικανική Ένωση» για να εκτιμήσει την κατάσταση στη χώρα του.

«Πρώτα από όλα θα ήθελα να έλθει εδώ, στη Λιβύη, μία ερευνητική ομάδα από τα Ηνωμένα Έθνη ή την Αφρικανική Ένωση. Εμείς πρόκειται να επιτρέψουμε στην επιτροπή αυτή να επισκεφθεί και να δει την κατάσταση στο έδαφός μας, χωρίς κανένα πρόσκομμα», δηλώνει ο Καντάφι.

Παράλληλα, διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά του, ο Καντάφι δηλώνει: «εγώ ποτέ δεν πυροβόλησα κατάτου λαού μου! Εδώ στη Λιβύη δεν πυροβολήσαμε κανέναν. Η ερευνητική επιτροπή θατο διαπιστώσει».

Η μάχη της Ζαουίγια

Οι πιο αιματηρές μάχες έγιναν στην πόλη Ζαουίγια, πενήντα χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, όπου παραμένει ανεξήγητη η τακτική που ακολούθησαν οι δυνάμεις του Καντάφι.

Για δύο ημέρες εξαπέλυαν επιθέσεις, έφταναν μέχρι την καρδιά της πόλης, και μετά αποσύρονταν και συνέχιζαν το σφυροκόπημα από την παρυφές της πόλης. Ώρες αργότερα προέλαυναν για να αποσυρθούν ξανά. Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, πάντως, αμφότερες οι πλευρές ισχυρίζονταν ότι έχουν την πόλη υπό τον έλεγχό τους.

Οι δημοσιογράφοι των ξένων ΜΜΕ ήταν αδύνατο να προσπελάσουν τον στρατιωτικό κλοιό γύρω από την πόλη προκειμένου να επιβεβαιώσουν τις μαρτυρίες των κατοίκων που έκαναν λόγο για μακελειό.

Οι αναφορές στις 6 το πρωί του Σαββάτου έκαναν λόγο για σφοδρές επιθέσεις από την ταξιαρχία του Χαμί, που φέρει το όνομα του πιο σκληρού γιου του Καντάφι, ο οποίος και βρίσκεται στη διοίκησή της.

Η ταξιαρχία εξαπέλυε επιθέσεις με βαρύ οπλισμό και άρματα στη δυτική πλευρά της πόλης. Σύμφωνα την ανταπόκριση του Sky News, που ήταν το μόνο μέσο ενημέρωσης που κατάφερε να μπει στην πόλη, πυρά δέχονταν ακόμη και τα ασθενοφόρα που προσπαθούσαν να περισυλλέξουν τους τραυματίες.

Τέσσερις ώρες αργότερα, αιφνιδίως οι δυνάμεις του Καντάφι αποσύρθηκαν, παίρνοντας θέση περιμετρικά της πόλης. Επανέλαβαν την επίθεση στις 4 το απόγευμα, με τα άρματα να κινούνται μέσα στην πόλη για λίγο και μετά πάλι να επιστρέφουν στις θέσεις τους στην περιφέρεια.

Συγκρότηση σκιώδους κυβέρνησης

Παράλληλα, στην Βεγγάζη, την «πρωτεύουσα» των ανταρτών, βρίσκονταν σε εξέλιξη οι πρώτες κινήσεις πολιτικής συγκρότησης. Η σκιώδης κυβέρνηση των αντικαθεστωτικών, το Λιβυκό Εθνικό Συμβούλιο, συνήλθε στην πρώτη του συνεδρίαση και όρισε μία τριμελή επιτροπή διαχείρισης της κρίσης.

Όχι σε ξένη επέμβαση

Ο Αμπντούλ Χαφιντ Γκόγκα, εκπρόσωπος του Συμβουλίου, ξεκαθάρισε ότι οι αντικαθεστωτικοί δεν επιθυμούν ξένη στρατιωτική παρέμβαση, λέγοντας εμφατικά: «Όχι ξένος στρατός σε Λιβυκό έδαφος». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι αντάρτες θα επιθυμούσαν την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και τόνισε ότι «ζητούμε τη διακοπή της εισροής μισθοφόρων στη χώρα».

Παρότι έχει οριστεί στρατιωτική διοίκηση των ανταρτών στη Βεγγάζη, οι μαχητές στο ανατολικό μέτωπο δεν φαίνεται να λαμβάνουν εντολές, καθώς το Σάββατο προέλαυναν προς τα δυτικά, επανακαταλαμβάνοντας το λιμάνι του Ρας Λανούφ.

Οπλισμένοι με μπαζούκας, οι αντάρτες κινούνταν με αυτοκίνητα, αλλά και πεζοί μέσα στην έρημο. Στα περίχωρα του Ρας Λανούφ εντοπίστηκαν τα πτώματα δύο πιλότων και τα συντρίμμια ενός πολεμικού αεροσκάφους το οποίο οι αντάρτες ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν.

Αιχμάλωτοι βρετανοί κομάντο
Νωρίτερα, χθες, η ομάδα Αλληλεγγύη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη που απασχολεί ικανό αριθμό λίβυων εκπατρισθέντων, δήλωσε τηλεφωνικά στοπρακτορείο Ρόιτερς πως μία ομάδα «από οκτώ επίλεκτους» στρατιώτες είχε αιχμαλωτισθεί από τους αντικαθεστωτικούς. Τα αρμόδια βρετανικά υπουργεία είχαν αρνηθεί επίσης να σχολιάσουν την πληροφορία.

Η άφιξη βρετανών καταδρομέων για την προστασία του διπλωμάτη «είχε εξοργίσει αρκετές προσωπικότητες της λιβυκής αντιπολίτευσης, που διέταξαν την κράτηση τωνκαταδρομέων σε μία στρατιωτική βάση», τονίζουν στο σημερινό δημοσίευμά τους οι Sunday Times.

Οι αντίπαλοι του Μουάμαρ Καντάφι «φοβούνται ότι εκείνος μπορεί ναχρησιμοποιήσει οποιαδήποτε απόδειξη για δυτική ανάμειξη προκειμένου ναδιασαλπίσει την υποστήριξη στο καθεστώς του, κεντρίζοντας το πατριωτικό συναίσθημα», υποστηρίζει η εφημερίδα, προσθέτοντας πως οι βρετανοί στρατιώτες έχουν μεταφερθεί στη Βεγγάζη, προπύργιο της εξέγερσης.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...