Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


24 Μαρ 2011

Η λιτότητα ρίχνει την κυβέρνηση στην Πορτογαλία Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες





Την παραίτησή του υπέβαλε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες μετά την καταψήφιση του πακέτου λιτότητας από το Κοινοβούλιο, κάνοντας λόγο για πολιτική κρίση που θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για τη χώρα.
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν εναντίον των μέτρων,
που προέβλεπαν περικοπές δαπανών και αύξηση φορολογίας και είχαν ως στόχο ν’ αποφύγει η Λισσαβόνα να ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει ότι εάν τα μέτρα απορριφθούν από την αντιπολίτευση, δεν θα παραμείνει στην ηγεσία της χώρας, οδηγώντας την σε πρόωρες εκλογές.
Αμέσως λοιπόν μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο Σόκρατες μετέβη στο προεδρικό μέγαρο και υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Σίλβα, σε μία συνάντηση που κράτησε μόλις 20 λεπτά.
«Σοβαρότατες συνέπειες»
«Αυτή η πολιτική κρίση, αυτή την στιγμή, θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για την εμπιστοσύνη που έχει ανάγκη η Πορτογαλία έναντι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και αγορών», δήλωσε ο Ζοζέ Σόκρατες, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο για το ευρώ.
Την εκτίμηση ότι το πισωγύρισμα αυτό που θα φέρει η πολιτική κρίση θα οδηγήσει την Πορτογαλία στο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) εκφράζουν πολλοί αναλυτές.
Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε υπογραμμίσει ότι ενδεχόμενος διεθνής δανεισμός στην Πορτογαλία θα γίνει «υπό αυστηρές προϋποθέσεις».
«Εναπόκειται στην πορτογαλική κυβέρνηση να ζητήσει τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου στήριξης [...] εάν δοθεί αυτή η βοήθεια, θα γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις», ανέφερε ο Γιούνκερ.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση
Μετά την πεντάωρη συνεδρίαση του πορτογαλικού Κοινοβουλίου, τα προτεινόμενα μέτρα υπερψηφίστηκαν μόνο από τους 92 βουλευτές του κόμματος του Σόκρατες -σε σύνολο 230 εδρών.
Τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης, από την Αριστερά έως την άκρα Δεξιά, ψήφισαν ομόφωνα την απόρριψη του τέταρτου σχεδίου λιτότητας που παρουσιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο και προέβλεπε μείωση του δημόσιου ελλείμματος από 4,6% σε 3% για να αποφευχθεί η προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πέδρο Σίλβα Περέιρα κατάγγειλε την «ανευθυνότητα της συμμαχίας που απέρριψε ένα σημαντικότατο εργαλείο δράσης της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό είχε λάβει την έγκριση και την ψήφο των ευρωπαϊκών θεσμών και των ευρωπαίων εταίρων της Πορτογαλίας».
Η πορτογαλική κυβέρνηση είχε παρουσιάσει τα μέτρα αυτά ως απαραίτητα για να αντιμετωπίσει η χώρα χωρίς εξωτερική βοήθεια τη δημοσιονομική της κρίση. Οι Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης αντέτειναν πως οι προτάσεις υπερβαίνουν τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους πολιτικούς εταίρους, δηλώνοντας πως θα τις καταψηφίσουν.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός επαναλάμβανε τους τελευταίους μήνες σε όλους τους τόνους πως η χώρα του δεν θα ακολουθήσει το δρόμο της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, και θα αντλεί κεφάλαια από τις αγορές για όσο μπορεί.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...