Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


30 Μαρ 2011

Στα ύψη το ραδιενεργό ιώδιο της θάλασσας γύρω από τη Φουκουσίμα


Στο θαλασσινό νερό κοντά στον ημικατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην επαρχία Νταίιτσι και ειδικότερα στο ύψος που βρίσκεται ο αντιδραστήρας 1, ανιχνεύθηκε περιεκτικότητα σε ραδιενεργό ιώδιο-(131), 3.355 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας.

Ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας, εντούτοις υποβάθμισε τη σημασία αυτής της μέτρησης εξαιτίας του γεγονότος ότι η περιοχή έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους εδώ και καιρό, ενώ δεν υπάρχουν και αλιευτικές δραστηριότητες στο μολυσμένο από τη ραδιενέργεια θαλασσινό νερό.

«Το ιώδιο-131 έχει χρόνο ημί-ζωής (η χρονική περίοδος που απαιτείται για να μειωθεί στο μισό η εκπεμπόμενη ραδιοακτινοβολία από ένα ραδιενεργό στοιχείο) 8 ημερών και ακόμα και αν επικεντρωθούμε στις συνέπειες που μπορεί να έχει στη θαλάσσια ζωή, αυτές θα έχουν εξασθενήσει σημαντικά όταν θα έχουν επιστρέψει οι κάτοικοι της περιοχής» ισχυρίστηκε ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα.

Η Ιαπωνία εξετάζει, πάντως, νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει την πυρηνική κρίση στο σταθμό
της Φουκουσίμα, τη μεγαλύτερη που έχει γνωρίσει η χώρα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Μελετά το ενδεχόμενο να καταστρέψει τέσσερις από τους 6 αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού τον 1,2,3 και 4.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν να καλυφθούν οι αντιδραστήρες 1, 3 και 4 του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει συνολικά έξι αντιδραστήρες, με ένα ειδικό ύφασμα που συγκρατεί τα ραδιενεργά σωματίδια, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.

Η εφημερίδα Ασάχι Σιμπούν έγραψε επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους που
δεν κατονομάζει ότι με το ειδικό ύφασμα θα καλυφθούν οι στέγες και οι τοίχοι των εξωτερικών κτισμάτων των αντιδραστήρων 1, 3 και 4, που έχουν εν μέρει καταστραφεί από εκρήξεις.

Στο άρθρο δεν διευκρινίζεται από ποιο υλικό θα είναι κατασκευασμένο το ύφασμα αυτό.

Προστίθεται πάντως ότι οι αρχές μπορεί να αναπτύξουν συστήματα εξαερισμού με στόχο να αποφευχθούν η συγκέντρωση αερίου και νέες εκρήξεις στα κτίρια των αντιδραστήρων.

Το Τόκιο εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα δεξαμενόπλοιο για να συγκεντρώσει σ' αυτό το μολυσμένο με ραδιενέργεια νερό που υπάρχει στα κτίρια των τουρμπίνων δίπλα στους αντιδραστήρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς και σε μια σήραγγα που βρίσκεται κοντά στον αντιδραστήρα 2 και καταλήγει στο εξωτερικό του κτιρίου.

Λίμνες με μολυσμένο νερό έχουν δημιουργηθεί γύρω από τα κτίρια αφού συνεργεία
έριξαν νερό στους αντιδραστήρες για να κρυώσουν τις ράβδους καυσίμου τους που
είχαν υπερθερμανθεί.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρικής Εταιρείας του Τόκιο (Tokyo Electric Power Co, Tepco) που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ο Μασατάκα Σιμίζου, εισήχθη σε νοσοκομείο ενώ η εφημερίδα Νικέι και το πρακτορείο Κιόντο διευκρινίζουν πως παρουσίασε υπερβολικά υψηλή αρτηριακή πίεση.

Στο νοσοκομείο, όμως, βρίσκονται και δύο εργαζόμενοι της εταιρίας που μολύνθηκαν από ραδιενέργεια από το νερο που έχει πλημμυρίσει τους χώρους των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού.

Ο επικεφαλής της εταιρείας Tepco, Μασατάκα Σιμίζου, ηλικίας 66 ετών, ασθένησε στις 16 Μαρτίου, δηλαδή πέντε ημέρες μετά το σεισμό, και πήρε άδεια μιας εβδομάδας.

Ο Σιμίζου χρειάστηκε τότε να φύγει από την επιτροπή για την αντιμετώπιση της κρίσης που συστάθηκε από την κυβέρνηση και από την ηλεκτρική εταιρεία.

Υποτίθεται, ωστόσο, ότι από τότε είχε επιστρέψει στη δουλειά του.

Στόχος επικρίσεων από τα μέσα ενημέρωσης επειδή ήταν απών από την αρχή της κρίσης, ο Σιμίζου εμφανίσθηκε για τελευταία φορά δημοσίως στις 13 Μαρτίου.

Στη διάρκεια της απουσίας του, ο αντιπρόεδρος της Tepco Σακάε Μούτο ήταν αυτός που εμφανιζόταν δημοσίως μετά το σεισμό και τη σειρά των ατυχημάτων που σημειώθηκαν στη συνέχεια στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν
συμφώνησαν χθες τηλεφωνικώς να συνεργαστούν στενά στην αντιμετώπιση της πυρηνικής
κρίσης, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Καν στη διάρκεια του ταξιδιού του με το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One από τη Νέα Υόρκη στην Ουάσινγκτον, για τρίτη φορά μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στον πυρηνικό σταθμό.

«Ο πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τον ιαπωνικό λαό στις προσπάθειές του να αγωνιστεί εναντίον των σαρωτικών επιπτώσεων αυτής της καταστροφής, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα» αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ο πρωθυπουργός Καν ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την αμερικανική βοήθεια» και οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη σημασία μιας στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες για να αντιμετωπιστεί η πυρηνική κρίση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Καν παραδέχθηκε χθες ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι «απρόβλεπτη» και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται «σε ύψιστη ετοιμότητα» για να αποφευχθεί μια οικολογική καταστροφή μετά την ανακάλυψη πλουτωνίου στο έδαφος και ραδιενέργειας στο νερό της θάλασσας.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...