Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


21 Μαρ 2011

«Στόχος μας δεν είναι ο Καντάφι» Απρόθυμη η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και επικριτική η Ρωσία στο ΣΑ του ΟΗΕ


Από την κηδεία θυμάτων των επιθέσεων στη Λιβύη. Οι επιθέσεις αυτές αποδόθηκαν στους συμμάχους.



Ισχυρό πλήγμα στην στρατιωτική μηχανή του συνταγματάρχη Καντάφι έχουν καταφέρει οι διήμεροι βομβαρδισμοί της διεθνούς επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας» στη Λιβύη, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο. Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής, Βινς Κρόουλι, η στρατιωτική συμμαχία που επιβάλει την εφαρμογή της ζώνης αποκλεισμού στη Λιβύη έπληξε με 10-12 πυραύλους στόχους στη διάρκεια της νύχτας.

Ο ίδιος είπε ότι ο αριθμός των τελευταίων πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η συμμαχία ήταν κατά πολύ μικρότερος απ αυτόν της προηγουμένης ημέρας. Νωρίς το Σάββατο οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει 110 πυραύλους κατά 22 λιβυκών στόχων. «Περάσαμε τις πρώτες 24 ώρες δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της ζώνης εναέριου αποκλεισμού και τώρα είμαστε στο στάδιο της εποπτείας και του ελέγχου», τόνισε ο κ. Κρόουλι.

Εκτός του βομβαρδισμού και της καταστροφής του τριόροφου στρατηγείου του Καντάφι στην Τρίπολη, η επιχείρηση, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσινγκτον, κατάφερε να αποδιοργανώσει τις στρατιωτικές δυνάμεις του συνταγματάρχη και να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς και κυρίως την Βεγγάζη.

Προς το παρόν κανένα αεροπλάνο των συμμαχικών δυνάμεων της επιχείρησης δεν έχει χτυπηθεί και όλοι οι πιλότοι έχουν επιστρέψει σώοι ενώ, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, δεν υπάρχει αμερικανός στρατιώτης ή άλλος μάχιμος στο εσωτερικό της Λιβύης. Επίσης, αρκετοί αξιωματούχοι σπεύδουν σήμερα να τονίσουν ότι στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν είναι ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι, αλλά η προστασία του πληθυσμού και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, θέλουν, εντός των επόμενων ημερών να παραδώσουν τα ηνία της στρατιωτικής εκστρατείας.

«Θα χρειαστεί καιρό»

Σύμβουλος του προέδρου Νικολά Σαρκοζί ανέφερε ότι η επιχείρηση ενδέχεται να διαρκέσει αρκετό καιρό, καθώς οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί σταμάτησαν τις επιθέσεις του λιβυκού στρατού αλλά δεν τερμάτισαν τις επιθέσεις του κατά πολιτών. Μάλιστα, σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο Al Jazeera, δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν την πόλη Ζιντάν στα δυτικά της χώρας.

Σύμφωνα με καταγγελίες εκπροσώπων των αντικαθεστωτικών, οι λιβυκές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πολίτες ως ανθρώπινη ασπίδα στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας».

Νέες κυρώσεις στον Καντάφι από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ενέκριναν σήμερα στις Βρυξέλλες νέες κυρώσεις σε βάρος λιβυκών χρηματοπιστωτικών «οντοτήτων» και μελών της κυβέρνησης της χώρας, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Στο πλαίσιο των κυρώσεων αυτών, ένδεκα πρόσωπα, κυρίως μέλη της κυβέρνησης, προστίθενται σ' ένα κατάλογο που αριθμεί ήδη 27 πρόσωπα --περιλαμβανομένου του ίδιου του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι--, τις περιουσίες των οποίων στο εξωτερικό έχει παγώσει η ΕΕ, ενώ τους έχει επίσης επιβάλει απαγόρευση εισόδου στην Ένωση.

Οι υπουργοί που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες αποφάσισαν επίσης να προσθέσουν εννέα χρηματοπιστωτικές οντότητες σε ένα κατάλογο εταιρειών και οργανισμών στους οποίους η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις.

Ο κατάλογος περιλάμβανε ως τώρα πέντε και μεταξύ αυτών ήταν η κεντρική τράπεζα της Λιβύης και ένα κρατικό ταμείο που διαχειρίζεται τα πετρελαϊκά έσοδα της χώρας.

Οι εννέα οντότητες, ο κατάλογος των οποίων πρόκειται να δημοσιευτεί αύριο, είναι επενδυτικές εταιρείες, ιδρύματα, κρατικές οντότητες και τράπεζες, σύμφωνα με ένα διπλωμάτη.

Αντίθετα η ΕΕ δεν έχει ακόμη επιβάλει επισήμως κυρώσεις με στόχο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Λιβύης, παρόλο που ο ΟΗΕ, στην τελευταία απόφασή του, που υιοθετήθηκε την Πέμπτη, έχει υιοθετήσει κυρώσεις σε βάρος της πετρελαϊκής εταιρείας National Oil Company (NOC).

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ζήτησε σήμερα κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες να υιοθετηθούν κυρώσεις σε βάρος του λιβυκού τομέα των υδρογονανθράκων για να εμποδιστεί ο συνταγματάρχης Καντάφι να βρει φρέσκο χρήμα για να χρηματοδοτήσει την επίθεσή του εναντίον των εξεγερμένων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μια σειρά κυρώσεων που θα περιλαμβάνουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ ετοιμάζεται και μπορεί να υιοθετηθεί ως την Τετάρτη.

Άλλαξαν οι στρατιωτικές ισορροπίες στη Λιβύη
Οι στρατιωτικές ισορροπίες, όμως, δείχνουν να έχουν αλλάξει σημαντικά από την προηγούμενη εβδομάδα.
«Ο στρατός του Καντάφι υποχωρεί αλλά παραμένει ισχυρός» λέει ο Μοχάμεντ Αμντούλ Μουλά 38χρονος μηχανικός από τη Βεγγάζη.
«Ο λιβυκός στρατός διαθέτει επαγγελματίες και εξοπλισμό ενώ οι αντικαθεστωτικοί έχουν στρατολογήσει πολίτες. Το 90% των ανταρτών είναι πολίτες ενώ οι στρατιώτες του Καντάφι είναι έμπειροι».
Οι εξεγερμένοι καλωσορίζουν τα αεροπορικά πλήγματα από τις ξένες δυνάμεις εναντίον του στρατού του Καντάφι, όμως δεν θέλουν να επέμβουν στον πόλεμο ξένα χερσαία στρατεύματα, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών.
«Η επιτροπή απορρίπτει το να έρθουν επιτόπου ξένα στρατεύματα, όμως ενθαρρύνουμε το βομβαρδισμό του στρατού  του Καντάφι» δήλωσε στη Βεγγάζη ο Αχμεντ Ελ-Χάσι, εκπρόσωπος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης.
Στόχος των εξεγερμένων εξακολουθεί να είναι η κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, όμως θέλουν να τον πετύχουν χωρίς ξένη επιθετική δράση, δήλωσε ο εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Τουρκία και Ρωσία αντιδρούν στην διεθνή στρατιωτική επιχείρηση
Αντιπρόσωποι από τις 28 χώρες του ΝΑΤΟ πρόκειται να συναντηθούν αργότερα σήμερα για να συμφωνήσουν πώς θα εφαρμόσουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Για την επιβολή του αναμένεται να χρησιμοποιηθούν συμμαχικά αεροσκάφη και πλοία τα οποία θα αναλάβουν να εμποδίσουν τις αποστολές όπλων στις δυνάμεις του Καντάφι.
Οι προθέσεις τους, πάντως συναντούν την απροθυμία της Τουρκίας να στραφεί κατά του Καντάφι, καθώς η χώρα είχε επιχειρηματικούς δεσμούς αξίας 15,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Λιβύη, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, μέχρι πριν από την εξέγερση.
Πέρυσι το Νοέμβριο, μάλιστα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είχε δεχθεί το βραβείο Μουαμάρ Καντάφι για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ανάλογη στάση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τηρεί και η Μόσχα με το Ρώσο πρωθυπουργό Βλάντιμιρ Πούτιν να δηλώνει ότι το ψήφισμα για τη Λιβύη είναι ελαττωματικό, αφού επιτρέπει τα πάντα και  η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» θυμίζει τις σταυροφορίες του Μεσαίωνα. 

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, από την πλευρά του, τόνισε ότι ο αραβικός κόσμος δεν θέλει η στρατιωτική επέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λιβύη να τεθεί υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα, η κυβέρνηση του Μουαμάρ Καντάφι να καταρρεύσει ύστερα από τις πιέσεις της «συμμαχίας» που επιβάλει τον αεροπορικό αποκλεισμό της Λιβύης.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...