Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


6 Μαρ 2011

Μεταρρυθμίσεις μόνο στα... χαρτιά


Μεταρρυθμίσεις μόνο στα... χαρτιά

Αν και η ύπαρξή της, για ευνόητους λόγους, δεν επιβεβαιώνεται από τις Βρυξέλλες (σ.σ.: τα σχετικά στοιχεία αποδίδονται σε ανεπίσημες εκτιμήσεις), η ουσία είναι πως οι δανειστές διαπιστώνουν ότι οι νόμοι έχουν εφαρμοστεί σε ποσοστό μόλις 60%, ενώ την οικονομική αποτελεσματικότητά τους την περιορίζουν στο 20%.
Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι πολλές μεταρρυθμίσεις έχουν μείνει στα χαρτιά και ότι η επίτευξη των στόχων από την οποία θα εξαρτηθεί η καταβολή της πέμπτης δόσης τον Ιούνιο είναι στον αέρα. «Αν η κυβέρνηση δεν θέλει να
ζήσει ένα θρίλερ στον έλεγχο του Μαΐου, πρέπει να βελτιώσει τις επιδόσεις της» επισημαίνουν στο «Εθνος της Κυριακής» πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Οι ίδιοι άνθρωποι αποκαλύπτουν πως «με δυσκολία κράτησαν τα στόματά τους κλειστά στην τελευταία συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ».
Σε αυτή τη γνώση αποδίδουν και το «χτύπημα» με τη δημόσια περιουσία. «Ηθελαν να χτυπήσουν καμπανάκι και να βγάλουν την κυβέρνηση από την ευφορία και την ψευδαίσθηση πως ό,τι νομοθετεί εφαρμόζεται» λένε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης προαναγγέλλουν δεύτερους γύρους σε: συγχωνεύσεις οργανισμών, αποκρατικοποιήσεις, Ασφαλιστικό, Εργασιακό, σχέδια εξυγίανσης, κλειστά επαγγέλματα, φορολογικό κ.ά.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών σημειώνουν με μεγάλη ανησυχία και τη δραματική υστέρηση της κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει με τη λεγόμενη αναθέρμανση της οικονομίας. Οι τράπεζες κρατούν τις στρόφιγγες κλειστές, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει καταφέρει να ανοίξει τους κρουνούς του ΕΣΠΑ, ενώ οι κρατικοί περιφερειάρχες συναντούν την αντίδραση των αιρετών σε κάθε εκταμίευση που προωθούν.
Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο έχει να κάνει με την ανεργία. Οι δανειστές μας προειδοποιούν πως αν σύντομα δεν δοθεί έμφαση στα έργα και στον τουρισμό, τομείς που μπορούν να προσφέρουν αμέσως μερικές μονάδες του ΑΕΠ ανάπτυξης, σύντομα το 20% του εργατικού δυναμικού θα βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας.
Ανοιγμα μεταφορών
1
Στα χαρτιά έχει μείνει μέχρι σήμερα η απελευθέρωση στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές. Εξι, σχεδόν, μήνες μετά την ψήφιση του νόμου 3887/2010, ελάχιστοι είναι οι ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ που σπεύδουν να συστήσουν κοινοπρακτικά σχήματα, κάνοντας χρήση της «άυλης υπεραξίας» των υφιστάμενων αδειών, οι οποίες αποκτούν μηδενική ισχύ το 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις για νέες εταιρείες δεν έχουν ξεπεράσει πανελλαδικά τις 100-200, αριθμός ιδιαίτερα μικρός, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι υφιστάμενες άδειες ξεπερνούν τις 33.000 (για διεθνείς, εθνικές και νομαρχιακές μεταφορές, αλλά και για βυτία υγρών καυσίμων).
Μετατάξεις υπαλλήλων
2 Μπορεί τα διοικητικά συμβούλια του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να άναψαν το πράσινο φως για τις μετατάξεις των περίπου 2.500 εργαζομένων, ωστόσο κανείς εκ των υπαλλήλων δεν έχει ακόμη αποχωρήσει από τον προβληματικό οργανισμό. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει το υπουργείο Μεταφορών έχει να κάνει με τις ενστάσεις κάποιων άλλων υπουργείων, στα οποία πρόκειται να μεταταγούν υπάλληλοι του ΟΣΕ, με την αιτιολογία ότι δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο των υπηρεσιών για τις οποίες προορίζονται. Οι υπό μετάταξη υπάλληλοι παραμένουν στη μισθοδοσία του οργανισμού.
Απελευθέρωση ενέργειας
3
Μπορεί η τρόικα να πιέζει για άμεση απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας, ωστόσο η πρόθεση του ΥΠΕΚΑ να επιλέξει για το Σύστημα Μεταφοράς το μοντέλο ITO, δηλαδή θυγατρική της ΔΕΗ, ως «Ανεξάρτητο Διαχειριστή», προκαλεί την έντονη αντίδραση των ιδιωτών ανεξάρτητων παραγωγών (ΕΣΑΗ), οι οποίοι θεωρούν ότι με αυτήν τη λύση η αγορά ουσιαστικά δεν πρόκειται να ανοίξει. Το συγκεκριμένο μοντέλο, το οποίο, σύμφωνα με τους ιδιώτες επενδυτές, επιλέχθηκε από την κυβέρνηση ώστε να αποφύγει τις αντιδράσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ, εκτιμάται ότι θα έχει πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής, ενώ εκφράζονται αμφιβολίες και για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Μάλιστα, ο ΕΣΑΗ θεωρεί άσκοπη και βλαπτική για την εθνική οικονομία τη δημιουργία ενός «προσχηματικού» λειτουργού της αγοράς, ο οποίος, για να δικαιολογήσει την επίφαση του «ανεξάρτητου», θα απαιτήσει δυσανάλογη διοικητική δομή και υπέρμετρες δαπάνες άνευ ουσίας.
Ανίκητη... γραφειοκρατία
4
Η κυβέρνηση μπορεί να κήρυξε τον πόλεμο κατά της γραφειοκρατίας στο όνομα της άρσης των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, ωστόσο μέχρι στιγμής η μάχη μοιάζει να έχει χαθεί. Οι παρεμβάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και αδειοδότησης εταιρειών έχουν μέχρι στιγμής πέσει στο κενό. Οι όποιες αλλαγές έχουν θεσμοθετηθεί παραμένουν μέχρι σήμερα απλώς ασκήσεις επί χάρτου.
Κλειστά επαγγέλματα
5
Στα χαρτιά μένει μέχρι σήμερα η μεγάλη μεταρρύθμιση για το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με την κυβέρνηση να δείχνει αδύναμη να προωθήσει τις εξαγγελθείσες διαρθρωτικές αλλαγές. Ο νόμος για τα κλειστά επαγγέλματα μπορεί να ψηφίστηκε, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις η έννοια της απελευθέρωσης μοιάζει να είναι κάπως σχετική. Η έλλειψη αποφασιστικότητας εκ μέρους της κυβέρνησης αποτυπώνεται στη διατήρηση αρκετών περιορισμών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των φαρμακοποιών, για τους οποίους διατηρήθηκαν τελικά τα καθορισμένα περιθώρια κέρδους. Απέδωσε όμως και η πίεση των δικηγόρων και των μηχανικών, με την κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα πίσω και να διατηρεί τις κατώτατες αμοιβές.
Συγχωνεύσεις οργανισμών
6
Το εγχείρημα των συγχωνεύσεων ξεκίνησε με ορμή και θόρυβο πολύ, αλλά μέχρι στιγμής έχει εξαντληθεί σε λίγες δεκάδες οργανισμούς και υπηρεσίες-φαντάσματα. Η σχετική διυπουργική επιτροπή, που συνεδριάζει υπό τον Θ. Πάγκαλο, αδυνατεί να μπει στα μεγάλα θέματα, που έχουν να κάνουν με τους οργανισμούς των υπουργείων και τους εκατοντάδες εποπτευόμενους από αυτά αυτόνομους οργανισμούς ειδικού έργου. Μια καθυστέρηση που κοστίζει χρόνο και χρήμα, αφού η διατήρηση της γραφειοκρατίας δεν συντηρεί απλώς το κόστος της κρατικής μηχανής, αλλά και όλες τις αδυναμίες της. Και η τρόικα το επισημαίνει αυτό, ζητώντας περισσότερη τόλμη απ' όλους τους υπουργούς. Πάντως, για το θέμα θα συνεδριάσει τις ερχόμενες εβδομάδες το υπουργικό συμβούλιο.ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...