Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


31 Μαρ 2011

Οι «σαµουράι» της Φουκουσίµα


Μέλη των συνεργείων που εργάζονται πυρετωδώς στους πυρηνικούς 
αντιδραστήρες της Φουκουσίµα προετοιµάζονται για την είσοδό τους στην 
επικίνδυνη περιοχή



Οι µετρήσεις προκαλούν απελπισία. Η ραδιενέργεια ήταν χθες περισσότερο αυξηµένη παρά ποτέ στη θάλασσα, πράγµα που σηµαίνει ότι µολυσµένο νερό συνεχίζει να χύνεται στη θάλασσα από τον σταθµό της Φουκουσίµα. Η κατάσταση εκεί είναι πλέον τόσο επικίνδυνη ώστε όλο και περισσότερα χρήµατα προσφέρονται στα «αποσπάσµατα θανάτου» ή «σαµουράι», όπως αποκαλεί ο λαϊκός Τύπος τους εργάτες που βρίσκονται στο πυρηνικό συγκρότηµα και προσπαθούν νασταθεροποιήσο υν τουςαντιδραστήρες.

Η µεγαλύτερη ώς τώραποσότηταραδιενεργού ιωδίου-131 (3.355 φορές το νόµιµο επίπεδο) µετρήθηκε χθες 300 µέτρα νοτίως του σταθµού. ∆εν δηµιουργεί άµεση απειλή για την ανθρώπινη υγεία, όµως οι A ρχές δήλωσαν πως προκαλεί ανησυχία και υπογράµµισαν ότι θα κάνουν ό,τι µπορούν για να εντοπίσουν την πηγή της µόλυνσης. Το ραδιενεργό ιώδιο έχει µικρή διάρκεια ζωής (η ηµιζωή του – η περίοδος που απαιτείται για να περιοριστεί η ποσότητα στο µισό – είναι µόλις οκτώ ηµέρες) και αναµένεται ότι θα διαλυθεί γρήγορα στον ωκεανό. Σε σύγκριση, το ραδιενεργό καίσιο έχει ηµιζωή 30 χρόνια.

Οι αξιωµατούχοι εξετάζουν πλέον όλες τις επιλογές για ναµειωθούν οι εκποµπές ραδιενέργειας και να αποµακρυνθούν οι τόνοι του µολυσµένου νερού στον σταθµό.Αύριο κλείνουν τρεις εβδοµάδες από τον σεισµό και τοτσουνάµι της 11ης Μαρτίου και οι τεχνικοί βρίσκονται αντιµέτωποι µ’ έναν φαύλο κύκλο:

πρέπει οπωσδήποτε να ψύξουν τους αντιδραστήρες, όµως όσο περισσότερο χρησιµοποιούν νερό τόσο αυξάνονται οι ποσότητες ραδιενεργού νερού· και όσολιγότερο νερό ρίχνουν τόσο περισσότερο αυξάνεται η θερµοκρασία στους αντιδραστήρες. Η κατάσταση απαιτεί νέες στρατηγικές και η εφηµερίδα «Ασάχι Σιµπούν» έγραψε χθες ότι µεταξύ των επιλογών που εξετάζονται είναι να χρησιµοποιηθεί ένα πετρελαιοφόρο που θα αγκυροβολήσειαπέναντι από τον σταθµό και στο οποίο θα διοχετεύεται το ραδιενεργό νερό. Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα να καλυφθούν τα κτίρια των αντιδραστήρων 1, 3 και 4, που έχουν εν µέρει καταστραφεί από εκρήξεις, µε ένα είδος «υφάσµατος» κατασκευασµένου από ένα ειδικό υλικό (δεν διευκρινίζεται ποιο) που συγκρατεί τα ραδιενεργά σωµατίδια.

Ο µεγάλος κίνδυνος µόλυνσης από ραδιενέργεια έχει κάνει τους υπεργολάβους αρκετώνεταιρειών που συνδέονται µε τον πυρηνικό σταθµό της Φουκουσίµα να προσφέρουν 80.000 ώς 100.000 γεντην ηµέρα (περίπου 700 - 850 ευρώ) σε όποιον συµµετάσχει στην προσπάθεια για να τεθεί υπό έλεγχο ο σταθµός.

Τα ροµπότ ίσως θαµπορούσαν να προσφέρουν µια λύση κι έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση Οµπάµα στέλνει στην Ιαπωνία µια οµάδα ροµπότ για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις στον πυρηνικό σταθµό. Πρόκειται για τηλεκατευθυνόµενες µηχανές που έχουν αναπτυχθείαπό το αµερικανικό υπουργείο Ενέργειας και είναι κατασκευασµένεςµε ηλεκτρονικά συστήµατα που αντέχουν στη ραδιενέργεια. Είναι εξοπλισµένα µε κάµερες και συσκευές µέτρησης της ραδιενέργειας και µπορούν να βοηθήσουν τους ειδικούς να αποκτήσουν µια εικόνα της ζηµιάς που έχει συµβεί στους πυρήνες τωναντιδραστήρων, όπου κανένας άνθρωποςδεν µπορεί να φτάσει. Βοήθεια έχει στείλει και η Γαλλία – δύοτεχνικούς τηςπυρηνικής υπηρεσίας για να βοηθήσουν την TEPCO– ενώ σήµερα φτάνει στη χώρα ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος προεδρεύει επίσης της G20 και της G8 και είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται την Ιαπωνία µετά τον σεισµό και το τσουνάµι για να εκφράσει την υποστήριξη προς τη χώρα.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...