Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


4 Μαρ 2011

Η ΑΝΕΑΕΔ για τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και τα Μετοχικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία.



Τους τίτλους τέλους των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων και του 417 ΝΙΜΤΣ, προοιωνίζεται η τροπολογία του άρθρου 43 «Ρυθμίσεις θεμάτων Μετοχικών Ταμείων Ενόπλων Δυνάμεων και Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού» που περιέχεται στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση της ως άνω τροπολογίας, από τις διευκρινίσεις που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός, αλλά και από την
ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων τάξης ΣΣΕ 78, μετά από την συνάντηση που είχε με τον ΑΝ.Υ.ΕΘ.Α, είναι προφανείς δύο δρομολογήσεις:
  • Υπό το μανδύα της δήθεν ορθολογικοποίησης των παροχών, των δήθεν σύγχρονων ασφαλιστικών αντιλήψεων και της ύπουλης σύγκρισης με τα Ταμεία επικουρικής ασφάλισης του δημοσίου τομέα, διολισθαίνει την υπόσταση του μετοχικού χαρακτήρα και της φιλοσοφίας ίδρυσης και λειτουργίας των Ταμείων των Ε.Δ., ώστε να ανοίξει διάπλατα το δρόμο της μετάλλαξής τους σε κοινά Ταμεία επικουρικής ασφάλισης και να τα εντάξει σε ένα ευρύτερο σχήμα επικουρικών Ταμείων του δημόσιου τομέα, υπό το Υπουργείο Εργασίας.
  • Επιδεικνύοντας όψιμη δήθεν ευαισθησία για την βιωσιμότητα και ευρωστία του 417 ΝΙΜΤΣ και αντιπαρερχόμενος του γεγονότος ότι οι στρατιωτικοί του Σ.Ξ. και της Π.Α., καθώς και τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. καταβάλλουν επιπρόσθετες σεβαστές μηνιαίες εισφορές υπέρ αυτού, σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού και συνταξιοδοτικού τους βίου,  επιχειρεί και εδώ εκ νέου ύπουλη σύγκριση με τα κρατικά νοσοκομεία της χώρας, ώστε με τις μεθοδεύσεις της τροπολογίας, να μεταλλάξει, σε πρώτη φάση, το 417 ΝΙΜΤΣ σε κρατικό νοσοκομείο, εντασσόμενο στο δίκτυο του ΕΟΠΥ, καταληστεύοντας τις επί δεκάδες ετών υποχρεωτικές εισφορές των στρατιωτικών και στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.
Οι παραπάνω αιτιολογίες που χρησιμοποιεί ο αναπληρωτής υπουργός, προκειμένου  να αποποιηθεί κάθε είδους ευθύνης μέριμνας για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα στελέχη της, είναι πλήρως ανυπόστατες και υστερόβουλες, για τους παρακάτω ενδεικτικά αναφερόμενους λόγους:
  • Οι στρατιωτικοί ουδέποτε είχαν Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης, όπως ΚΑΛΩΣ έχουν τόσο οι αστυνομικοί, όσο και οι λιμενικοί, αλλά και πάρα πολλές άλλες κατηγορίες εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
    - Τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, αλλά μερίσματα και κάποιες άλλες παροχές στους αποστράτους και στους εν ενεργεία αντίστοιχα, ως ελάχιστη αποζημίωση έναντι των αναμφισβήτητων μοναδικών και ιδιαίτερα ειδικών εργασιακών και κοινωνικών συνθηκών, κάτω από τις οποίες διάγουν τον εργασιακό τους βίο, όπως:
    - Χιλιάδες υποχρεωτικές απλήρωτες εργατοώρες υπερωριών και υπερεργασίας.
    - Μειωμένα δικαιώματα ως πολίτες δημοκρατικής χώρας
    - Ένταξη στο ιδιαίτερο νομικό πλαίσιο του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.
    - Ανύπαρκτη μέριμνα για τις οικογένειες τους, έναντι των συχνών απρογραμμάτιστων μετακινήσεων και της απουσίας του πατέρα από την αυτονόητη φροντίδα της οικογένειας.
    - Ιδιαίτερα άσχημες, έως τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας.
    - Αμισθί παροχή μη στρατιωτικών υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο, όπως σεισμοί, πυρκαγιές, άλλες θεομηνίες και άλλες έκτακτες ανάγκες.
  • Δεν είναι αντιληπτό που ανακάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός το αναχρονιστικό σύστημα χρηματοδότησης, όταν οι πόροι των Μετοχικών Ταμείων, προέρχονται:
    - Από μία πληθώρα υποχρεωτικά επιβαλλομένων μηνιαίων κρατήσεων σε όλες τις αποδοχές των στρατιωτικών.
    - Από επιπρόσθετες μεγάλες εισφορές σε κάθε αλλαγή οικογενειακής κατάστασης και διοικητική ή μισθολογική προαγωγή
    - Από την εκμετάλλευση της περιουσίας τους και
    - Από περιορισμένης έκτασης θεσμοθετημένους ανταποδοτικούς πόρους, έναντι των παραπάνω αναφερθέντων ειδικών εργασιακών δεδομένων.
Όλος αυτός ο «οίστρος», περί δήθεν ορθολογικοποίησης των παροχών των δήθεν προνομιούχων, έναντι του υπόλοιπου ελληνικού Λαού, στρατιωτικών, της δήθεν προσαρμογής του αναχρονιστικού συστήματος χρηματοδότησης στις σύγχρονες ασφαλιστικές αντιλήψεις και του δήθεν μεγάλου ενδιαφέροντος για την βιωσιμότητα των Μετοχικών Ταμείων,  μόνο ως οργανωμένο σχέδιο παραπλάνησης μπορεί να εξηγηθεί. Ένα σχέδιο, που φαίνεται να έχει, σε πρώτη φάση, τους παρακάτω στόχους:
  • Λουκέτο στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Υφαρπαγή της περιουσίας τους και ανάθεση της διαχείρισής της στην Κτηματική εταιρεία του Δημοσίου, προς περαιτέρω… αξιοποίηση, στα πλαίσια των μνημονιακών επιταγών.
  • Υφαρπαγή των εναπομεινάντων μικρών αποθεματικών τους και ανάθεση της διαχείρισής τους σε κάποια μορφή ενιαίας ΑΕΔΑΚ, με ότι αυτό σημαίνει.
  • Πλήρη απομάκρυνση και αποξένωση των στρατιωτικών από τη διαχείριση της περιουσίας τους
  • Δημιουργία μεγάλου κενού στις προνοιακές παροχές των εν ενεργεία στρατιωτικών
  • Επιπρόσθετες μεγάλες μειώσεις των εισοδημάτων των αποστράτων.
Παράλληλα, οι παραπάνω δρομολογήσεις, στο πλαίσιο του διαφαινόμενου ενιαίου σχήματος επικουρικών Ταμείων του δημόσιου τομέα, υπό το Υπουργείο Εργασίας, δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά και για το μέλλον των Ταμείων αρωγής και επικουρικής ασφάλισης των συναδέλφων αστυνομικών και λιμενικών, ή για το συνολικό επικουρικό ασφαλιστικό τους μέλλον,.

Οι στρατιωτικοί δεν επιθυμούν και δεν επιδιώκουν καμία ιδιαίτερη μεταχείριση έναντι των υπολοίπων πολιτών. Απαιτούν όμως την ελάχιστη αναγνώριση των μοναδικών και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του εργασιακού τους βίου, υπέρ της εθνικής κυριαρχίας και του κοινωνικού συνόλου της χώρας μας. Απαιτούν αξιοπρέπεια!

Πλέον, θεωρούμε πως δεν έχουμε άλλα περιθώρια, παρά να υπερασπίσουμε με κάθε έννομο μέσο την αξιοπρέπεια και τα συμφέροντα μας, καθόσον πιστεύουμε ότι οι διαφαινόμενες δρομολογήσεις της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, διαταράσσουν εις βάρος μας την παγιωμένη μετοχική – μερισματική σχέση των εν ενεργεία και αποστράτων στρατιωτικών με τα Μετοχικά μας Ταμεία, όταν αυτά μετατραπούν ερήμην μας σε επικουρικά.

Ο Πρόεδρος, Εμμανουήλ Σαρτζετάκης, Αξιωματικός ΠΝ ε.α.

Ο Γεν. Γραμματέας, Αλέξανδρος Μαδωνής, Αξιωματικός ΠΝ ε.α.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...