Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


3 Μαρ 2011

Συμφωνία Τσάβες-Καντάφι για την αποστολή διεθνούς επιτροπής στη Λιβύη


Τσάβες και Καντάφι έδωσαν τα χέρια, καθώς ο Λίβυος ηγέτης συμφώνησε με την πρόταση του προέδρου της Βενεζουέλας να σταλεί στην Τρίπολη διεθνής επιτροπή με σκοπό τον τερματισμό των συγκρούσεων, μέσω διαπραγματεύσεων.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει επίσης αποδεχτεί την πρόταση του Ούγκο Τσάβες για την αποστολή της διεθνούς επιτροπής διαμεσολαβητών που θα επιδιώξουν να βρουν μια ειρηνική λύση .
Η Βενεζουέλα και η Λιβύη διατηρούν πολύ στενές σχέσεις τα τελευταία χρόνια. Το 2009 ο Τσάβες,
υποδεχόμενος τον Καντάφι στο Καράκας, είχε δηλώσει ότι οι δύο χώρες είναι «ενωμένες από την ίδια μοίρα, στον ίδιο αγώνα κατά του κοινού εχθρού», δηλαδή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.
Στο μεταξύ, όμως το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι διαθέτει πλέον αποδείξεις ότι ο στρατός του Καντάφι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές κατά αμάχων πολιτών.
«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σφάζει άμαχους πολίτες» δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λούις Μορένο Οκάμπο, που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ερευνήσει το ενδεχόμενο δίωξης του Μουαμάρ Καντάφι , των γιων του και των στελεχών της κυβέρνησής του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων των διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας στη Λιβύη.
Στο πολεμικό πεδίο, περίπου εκατό στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στο συνταγματάρχη Καντάφι αιχμαλωτίστηκαν από την ένοπλη αντιπολίτευση στην Μπρέγκα κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων της Τετάρτης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος
των ανταρτών.
Στην Μπρέγκα, μια σημαντική πόλη της ανατολικής Λιβύης όχι μόνο για τα πετρέλαιά της αλλά και επειδή ελέγχει την πρόσβαση στη Βεγγάζη, οι κυβερνητικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν χθες υποστηριζόμενες από αεροσκάφη και βαρύ πυροβολικό. Η πόλη βομβαρδιζόταν μέχρι αργά το βράδυ και τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον Φάταχ αλ-Μογράμπι, αξιωματούχο του νοσοκομείου της Μπρέγκα.
Άλλη μία αεροπορική επιδρομή έγινε το πρωί σήμερα, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Στην Ατζαμπίγια, 150 χιλιόμετρα νότια της Βεγγάζης, δεκάδες αντάρτες μετέφεραν τις σορούς πέντε θυμάτων στο κοιμητήριο. "Το αίμα των μαρτύρων δεν χύθηκε μάταια", φώναζαν, μεταξύ άλλων.

Σήμερα το  απόγευμα  εξάλλου, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ανακοίνωσε ότι η  Λιβύη μείωσε κατά 25% τις τιμές της βενζίνης κίνησης.

Το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο (Βουλή) διέταξε τη μείωση σε όλη τη χώρα της τιμής της βενζίνης κίνησης κατά 0,15 δηνάρια (0,12 του δολαρίου) όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jana.

Η μείωση των λιβυκών εξαγωγών και οι φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση της βίας έχουν θορυβήσει τις αγορές ενέργειας λόγω της απότομης αύξησης των τιμών στα καύσιμα.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για  την απελευθέρωση των τριών Ολλανδών πεζοναυτών που κρατούνται στη Λιβύη απο την Κυριακή.

Οι τρείς πεζοναύτες αποτελούσαν το πλήρωμα ελικοπτέρου που προσγειώθηκε κοντά στο λιμάνι της Σιίτης, προκειμένου να βοηθήσουν στην απομάκρυνση αμάχων, κυρίως ξένων πολιτών που είχαν παγιδευτεί στις συγκρούσεις που μαίνονταν στη Λιβύη.

Το λιμάνι της Σιίτης θεωρείται το κύριο εναπομείναν προπύργιο του Λίβυου ηγέτη  Μουαμάρ Καντάφι και μέχρι σήμερα οι Ολλανδικές αρχές είχαν κρατήσει  μυστική την ομηρία των τριών πεζοναυτών προκειμένου  να προχωρήσουν ευκολότερα οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους.    NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...